Viilentävät vinkit kesähelteisiin

This blog post is available in the following languages:

 

Saan paljon kyselyitä Espanjan helteisistä kesäsäistä sekä blogin että Instagramin puolella; eikö korkeat lämpötilat yhtään ahdista ja miten me oikein selvitään useamman kuukauden kestävistä helteistä? Rehellisesti sanottuna itseäni ei ole ainakaan vielä tässä viimeisten neljän vuoden aikana häirinnyt laisinkaan pitkä kesä, lämpöä ja aurinkoa rakastava kesäihminen kun olen.

Mutta siis niihin helteen taltuttamiskeinoihin! Kaikille on varmaan tuttu juttu, että varjoon on syytä hakeutua aina kun vaan mahdollista ja kotona kannattaa muistaa sulkea pimentimet ja verhot pahimman porotuksen aikaan (etenkin silloin, kun poistut kotoa), jotta huonelämpötilat pysyy mahdollisimman mukavina. Itselleni tehokas ilmastointi on ihan ehdoton ja onneksi meidän talonyhtiöstä löytyy myös virkistävä uima-allas, johon voi käydä itsensä dippaamassa, vaikka useamman kerran päivässä.

Mutta on myös jotain muuta, minkä avulla voit itsesi viilentää ja tehdä niistä aurinkoisista kesäpäivistä miellyttävämpiä. Nimittäin oikeanlainen ruoka ja juoma. Sillä on oikeasti yllättävän suuri merkitys, mitä suuhusi päivän aikana laitat! Pidemmittä puheitta siis laitetaan jakoon omat suosikkikeinoni helteiden selättämiseen, jotta myös sinä voit nauttia täysillä näistä ihanista kesäpäivistä.

 

 

Muista nesteytys. Ehdoton neuvo numero yksi: Juo vettä, paljon! Riittävä nesteytys on tärkeää ympäri vuoden, mutta erityisesti kesähelteet ja hikoilu saattaa aiheuttaa ihan huomaamattasi nestehukan, uupumista ja pahimmillaan lämpöhalvauksen, joten helteillä riittävä nesteytys saa vieläkin suuremman merkityksen.

Mikäli se ihan tavallinen vesi tuntuu tylsältä, kannattaa kokeilla kookosvettä tai lisätä sinne veden joukkoon minttua tai piparminttua. Kookosvesi on luontaisesti täynnä mineraaleja ja vitamiineja, jotka edesauttavat kehon viilentämistä ja noilla vihreillä lehdillä on myös viilentäviä ominaisuuksia.

Syö pienempiä annoksia säännöllisesti. Kehosi lämpötila nousee joka kerta, kun se käsittelee syömiäsi aterioita, erityisesti silloin, kun ne ovat suurikokoisia tai sisältävät paljon proteiinia. Selitys tälle löytyy ruoansulatuksesta, jonka sivutuotteena syntyy lämpöä, kun kehosi muuntaa syömäsi aterian sen hyötykäyttöön. Pienempien aterioiden käsittely on kehollesi helpompaa ja nopeampaa, ja ne saattavat helpottaa kehoasi pysymään viileämpänä.

Syö kevyesti. Sille on ihan selkeä selitys, että miksi kesähelteillä maistuu salaatit ja kylmät smoothiet paremmin kuin lämmin ruoka. Tämän tyyppiset ruoat on huomattavasti helpompi sulattaa, kuin esimerkiksi raskaat pizzat tai rasvaiset hampparit ja ranskalaiset, jotka vain saavat aikaan vetämättömän ja raskaan olon lämpimillä säillä.

Raskaiden, rasvaisten ja suolaisten annosten sijaan, suosi nestepitoisia salaatteja, hedelmiä ja kasviksia, joiden valmistus ei vaadi uunin tai lieden lämmitystä ja auttavat sinua nesteytyksessä sekä pysymään viileämpänä.

 

 

Käytä voimakkaita mausteita. Mausteinen ruoka todella auttaa viilentymään kesällä! Chilit, kuten cayenne, jalapeño ja habanero saavat tulisen kuumuutensa kemikaalista nimeltään kapsaisiini, yhdisteestä, joka saa meidät hikoilemaan enemmän. Ja kun hiki haihtuu, olosi viilenee saman aikaisesti. Joten niin kauan, kun muistat juoda riittävästi vettä siinä tulisten ruokien nautiskelun lomassa, tulisten salsojen ja muiden meksikolaisvivahteisten ruokien aiheuttama hikoilu pakottaa kehosi viilentämään itseään tehokkaammin ja nopeammin.

Unohda alkoholi ja kofeiini. Molemmat näistä aineista saattavat vaikuttaa diureettisesti ja aiheuttaa nestehukkaa, joten vaikka kylmä olut saattaisikin kuulostaa äärimmäisen houkuttelevalta kesähelteillä, unohda se. Valitse sen sijaan lasillinen raikasta jäävettä ja taputat itseäsi olalle huomenna. Mikäli kuitenkin haluat nauttia jotain kofeiini- tai alkoholipitoista, juo vettä ainakin tupla- mieluummin triplamäärä juomaasi verrattuna.

 

 

Extravinkki!

Valitse oikeanlaiset vaatteet. Vaalean sävyiset vaatteet heijastavat lämpöä poispäin, kun taas tummat vaatteet imevät sitä itseensä ja nostattavat näin entisestään kehosi lämpötilaa. Puuvillaiset ja pellavaiset materiaalit ovat viileitä ja mukavia, mutta synteettisiä kannattaa vältellä viimeiseen asti, sillä ne hikoiluttavat entistä enemmän ja saavat olosi epämukavaksi. Myös kireät vaatteet kannattaa jättää odottamaan viileämpiä säitä, sillä ne rajoittavat ilmankiertoa.

 

P.S. Kuvat ovat viime viikonlopulta ja hotelli Eurostars Palacio Buenavistan (Toledo) uima-altaalta. Lisää Toledon reissustamme lähinnä kuvien muodossa pääset lukemaan tästä.

 

❤️: Sanna

 

 

P.S. Onko sinulla Instagram-tili? Klikkaa tästä ja lähde seuraamaan minua ❤️
Löydät minut myös Facebookista ja sivulleni pääset tästä ?

Post A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *