Uunikuivatut tomaatit

This blog post is available in the following languages:

Jo pelkkä otsikko saattaa kuulostaa työläältä, mutta usko pois, kuivattujen tomaattien valmistus ei ole lainkaan vaikeaa. Itsestään selvä valmistustapa olisi toki kuivattaa ne auringossa (lukeehan niissä kaupasta ostettujen tomaattien purkin kyljessä aurinkokuivatut tomaatit 😉 ), mutta koska oma kärsivällisyyteni ei riitä odotteluun ja aurinkotunnit ovat näin loppuvuodesta hieman rajoitettuja, niin en pitänyt tätä valmistustapaa vaihtoehtona. Kuivuri olisi ollut varmasti se helpoin keino, mutta koska harvalta sellaista kotoa löytyy, hylkäsin myös tuon valmistustavan. Uunikuivattujen tomaattien valmistukseen siis!

Tämä resepti on oikeastaan sellainen idioottivarma ja lompakkoystävällinen, sillä kaupasta tarvitset ainoastaan tomaatteja ja hieman suolaa. Mikäli kuitenkin halajat maustettuja tomaatteja, tarvitset myös makumieltymystesi mukaisia kuivattuja yrttejä tai vaikkapa valkosipulia. Voit käyttää oikeastaan mitä tahansa pienehköjä tomaatteja, kunhan pidät mielessä, että mitä pienempiä tomaatit ovat, sitä nopeammin urakka on hoidettu. Tai urakka ja urakka, kun kyseessä on vain tomaattien kuivumisen odottelu. Voit toki myös aina valmistaa sellaisia pehmeämpiä, mehukkaampia semi- kuivattuja tomaatteja, tällöin vähennä paistoaikaa.

Mikäli et ajatellut käyttää näitä uunikuivattuja tomaatteja viikon sisällä, kannattaa ne säilöä oliiviöljyyn lasipurkkiin. Öljyn sekaan on myös helppo lisätä haluamiasi yrttejä, jolloin maut pääsevät tasoittumaan paremmin.

Ainekset pellilliseen uunikuivattuja tomaatteja:

400 – 500 g pienikokoisia kypsiä tomaatteja (itse tykkään käyttää joko kirsikka- tai miniluumutomaatteja)

merisuolaa maustamiseen (maustathan tosi varovaisella kädellä, sillä kuivuessaan tomaatit kutistuvat huomattavasti eivätkä tarvitse niin paljon suolaa)

Halutessasi: kuivattuja yrttejä + oliiviöljyä

Kokeile nyt Ambronitea!

Koodilla "lavidafresca" 25%:n lisäalennus!
Tilaa

Tee näin:

  • Laita uuni lämpenemään 100°C ja vuoraa uunipelti leivinpaperilla (älä käytä foliota, sillä se saattaa reagoida negatiivisesti tomaattien kanssa). Laita pelti sivuun odottamaan, huuhtele tomaatit kylmällä vedellä ja kuivaa ne huolellisesti keittöpyyhkeellä.
  • Halkaise tomaatit pitkittäissuunnassa ja levitä ne tasaisesti uunipellille leikkuupinta ylöspäin.
  • Ripottele suolaa kevyesti tomaattien pinnalle.
  • Paahda tomaatteja uunin keskitasolla 2 ½ tunnin ajan. Ota pelti uunista ja painele ylimääräiset nesteet ulos tomaateista paistinlastaa apunasi käyttäen. Tämä nopeuttaa kuivaamisprosessia huomattavasti. (Jos ajattelit tehdä semi -kuivattuja tomaatteja, skippaa tämä vaihe!)
  • Laita pelti takaisin uuniin ja jatka paistamista noin kahden tunnin ajan tai kunnes tomaatit ovat saavuttaneet mielestäsi sopivat kuivuusasteen. Tässä taas ratkaisee tomaattien koko ja isompia joudut odottamaan kauemmin. Lähellä valmistumista suosittelen pitämään tomaatteja tarkasti silmällä, jotta ne eivät kärähdä.
  • Anna tomaattien jäähtyä ja ei kun herkuttelemaan. Voit heittää niitä salaatin sekaan, keittoihin, kastikkeisiin, munakkaisiin, pizzan päälle (kun pizza on jo paistettu, niin ne eivät kärähdä), herkkuleipien väliin tai valmista niistä ihania alkupaloja juustojen kera.

Uunikuivatut tomaatit säilyvät viikon verran jääkaapissa tiiviissä rasiassa säilytettyinä. Pidempiaikaisempaan säilytykseen suosittelen laittamaan ne lasipurkkiin oliiviöljyyn. Mikäli suunnitelmissasi on tehdä ihan megaiso satsi kuivattuja tomaatteja, pakastus on varmasti fiksuin tapa niiden säilyttämiseen: Pakasta kuivatut tomaatit heti, kun ne ovat pelillä kunnolla jäähtyneet.

❤️: Sanna

P.S. Onko sinulla Instagram-tili? Klikkaa tästä ja lähde seuraamaan minua ❤️
Löydät minut myös Facebookista ja sivulleni pääset tästä 😘

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämäkirjoitukset

Uunissa paistetut avokadoranskalaiset:

https://lavidafresca.com/uunissa-paistetut-avokadoranskalaiset/

Paahdetut banaanilastut:

https://lavidafresca.com/paahdetut-banaanilastut/

Paahdetut kikherneet:

https://lavidafresca.com/paahdetut-kikherneet/

Post A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *