Unohda nämä 8 laihdutusmyyttiä!

This blog post is available in the following languages:

 

Jaoin jonkin aikaa sitten kanssanne ajatuksiani pikadieeteistä ja haluaisin jatkaa samaisen aiheen parissa vielä ainakin yhden postauksen verran. Vaikkakin ihmisten tietous laihduttamisesta fiksulla tavalla ja ylipäänsä ravitsemuksesta ovat menneet aimo harppauksen eteenpäin verrattuna vaikkapa aikaan muutama vuosikymmen sitten, yllättävän moni pitää silti kiinni vielä tietyistä ruokaan ja laihduttamiseen liittyvistä myyteistä. Joilla siis voisi todellisuudessa heittää sitä kuuluisaa vesilintua.

 

Keräsin tähän 8 usein kuulemaani laihdutusmyyttiä, jotta myös te näette, miten hulluja ja epärealistisia ne ovat!

 

”Mahdollisimman vähäkalorinen dieetti on paras laihdutuskeino.”

Tähän leikkiin on ihan turha lähteä! Erittäin vähäkalorinen dieetti johtaa todennäköisemmin epäonnistumiseen sen sijaan, että vyötärösi kapenisi ja paino laskisi. Kehosi näivettäminen (sitä se todellisuudessa on, kun aliravitset itseäsi) saattaa aiheuttaa lihasten surkastumista, aineenvaihdunnan hidastumista sekä johtaa lukuisten ravintoaineiden puutostilaan. Näin toimimalla laihdutusprojektisi lopputulos saattaa olla ihan päinvastainen, kuin alkuperäinen suunnitelmasi oli.

 

”Illalla syödyt kalorit lihottavat enemmän, kuin aiemmin päivällä syödyt.”

Kalorit ovat kaloreita eikä sillä todellisuudessa ole mitään merkitystä, että mihin vuorokaudenaikaan ne syöt. Laihtumisen kannalta paljon tärkeämpää on päivän aikana kertyvien kaloreiden kokonaissumma sekä niiden lähteet.

 

”Kalori on kalori eli kaikki kalorit ovat samalla viivalla.”

Taas väärin. Ei ole yhtään sama asia syötkö 400 kilokalorin edestä kanaa ja kasviksia vai 400 kilokalorin verran kakkua ja karkkeja. Kehosi käyttää ja säilöö kaloreita eri tavalla riippuen siitä, että mistä ravintoaineista ne koostuvat. Ja koska suurin osa makeiden herkkujen kaloreista tulevat sokerista ja huonoista rasvoista, liian suuret määrät jälkiruoasta tulevista kaloreista saattavat jättää olosi nälkäiseksi ja tyytymättömäksi, sillä kehosi ei voi hyötykäyttää niitä parhaalla mahdollisella tavalla. Niiden ravinneköyhyydestä puhumattakaan!

 

”Laihduttava tai kiinteyttävä ruokavalio tarkoittaa aina nälkää.”

Mikäli vähennät kalorit minimiin ilman minkäänlaista suunnitelmaa, tulet todennäköisesti olemaan nälkäinen projektisi aikana. MUTTA jos suunnittelet päiväsi ruokailut hyvin sekä ajatuksella ja tarjoat kehollesi ravinteikasta ruokaa pitkin päivää, tunnet olosi todennäköisemmin kylläiseksi ja tyytyväiseksi pienemmillä kalorimäärillä kuin aikaisemmin.

 

 

”Vähähiilihydraattinen ruokavalio laihduttaa automaattisesti.”

Hiilareista on tehty varsinaisia ruokalautasen piruja ja yleinen käsitys näyttäisi olevan, että ne lihottavat aina, kaikessa ja kaikkialla. Höttöhiilarien (pullat ja leivokset, muut sokeriset herkut, valkoiset leivät, ravinneköyhät hiilihydraattipitoiset einekset, ym.) karsiminen pois ruokavaliosta on aina erinomainen idea, mutta se että jättäisit hiilihydraatit pois kokonaan, saattaa itse asiassa johtaa painon nousuun. Ja selityshän tälle löytyy niistä hyvistä hiilihydraateista ja jos karsit myös ne, ravinnostasi jää uupumaan tärkeät kuidut ja ravinteet, jotka todistetusti ovat ehdottoman tärkeitä myös laihduttajalle projektin onnistumisen sekä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta.

 

”Gluteeniton ruokavalio on avain onnistuneeseen painonpudotukseen.”

Sinun kannattaa ehdottomasti noudattaa gluteenitonta ruokavaliota, mikäli olet keliaakikko. Tai mikäli sinulla on ongelmia kilpirauhasen kanssa, saattaa gluteenin vähentäminen olla oikea ratkaisu. Mutta mikäli ajattelit karsia gluteenin pois ruokavaliostasi ainoastaan sen vuoksi, että haluat laihtua, voit unohtaa suunnitelmasi kokonaan ja keskittyä ravitsevien täysjyvätuotteiden käyttöön. Gluteeniton ruokavalio ei tarkoita automaattisesti kilojen karisemista. Ainoa mitä todellisuudessa tulet menettämään, ovat kuidut sekä suuren määrän sinulle hyödyllisiä ravinteita

 

”Kananmunan keltuaista ei kannata syödä, mikäli haluaa laihtua.”

On toki totta, että munanvalkuaiset ovat vähäkalorisempia kuin niiden keltuaiset, mutta on täysin harhaanjohtava ajatus, että niitä ei saisi syödä lainkaan. Itse asiassa, jos heität keltuaiset menemään liian usein, heität samalla pois erittäin tärkeitä ravintoaineita, kuten koliinin, joka auttaa karistamaan ylimääräisiä rasvakiloja. Ehkä myös tämä saa mielesi muuttumaan keltuaisten suhteen: Keltuaiset ovat terveellisin osa kananmunista ja ne pitävät sinut kylläisenä pidempään ja auttavat pudottamaan painoa. Keltuaisessa sijaitsee siis oikeastaan kaikki munan vitamiinit, mineraalit ja antioksidantit (kuten luteiini, joka on erityisen hyödyllistä sekä silmille että iholle), joten miksi heittäisit tämän ravinnepommin pois!

 

”Älä syö rasvaa, mikäli haluat laihtua.”

Mikäli painonpudotus tai kiinteytyminen ovat tavoitteenasi, rasvaisista ruoista erossa pysyminen käy järkeen. Totta on, että sinun kannattaa pysyä mahdollisimman kaukana kovista ja ns. huonoista rasvoista (pikaruoka, kaikki rasvaiset pikkusuolaiset herkut, teollisesti valmistetut keksit ja muut leivonnaiset, ym.), mutta hyviä rasvoja (pähkinät, siemenet, pähkinälevitteet, rasvainen kala, avokadot, ym.) sinun tulisi sisällyttää ihan siihen joka päiväiseen ruokavalioon. Hyvät rasvat eivät ainoastaan pidä sinua kylläisenä ja boostaa laihdutusprojektiasi, vaan ovat myös elintärkeitä aivoille sekä ihon terveyden kannalta ja omaavat tulehdustilaa vähentäviä ominaisuuksia. Unohdetaanko siis tämä rasvahysteria ja syödään riittävästi niitä hyvää tekeviä, pehmeitä rasvoja!

 

❤️: Sanna

 

 

P.S. Onko sinulla Instagram-tili? Klikkaa tästä ja lähde seuraamaan minua ❤️
Löydät minut myös Facebookista ja sivulleni pääset tästä 😘

 

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämäkirjoitukset

Rautapitoisten ruokien Top 6:
https://lavidafresca.com/rautapitoisten-ruokien-top-6/

Minun ruokafilosofiani:
https://lavidafresca.com/minun-ruokafilosofiani/

Älä jätä aamiaista syömättä säästääksesi kaloreita!
https://lavidafresca.com/ala-jata-aamiaista-syomatta-saastaaksesi-kaloreita/

Post A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *