Terveellinen elämäntyyli: Mitä se mielestäni oikeastaan on?

This blog post is available in the following languages:

 

”Huomasin, että joit lasillisen cavaa viime viikonloppuna ja poikasi söi Nutella-croissantin. Miten voit puhua terveellisestä elämäntyylistä, jos Instagram-feedisi ei tue edellä mainittua?” Jep, jep. Edellä oleva Instagramissa lähetetty viesti on vain yksi esimerkki viime aikoina saamistani viesteistä, mutta saman tyyppisiä kysymyksiä tulee viikosta toiseen. Ja lyhyesti vastattuna sanoisin, että helposti! Annas, kun avaan ajatuksiani hieman enemmän.

‘A healthy lifestyle looks different on everybody’. Mielestäni tämä lause kiteyttää hienosti koko jutun pointin. Minun käsitykseni terveellisestä elämästä/ elämäntyylistä/ elämäntavasta ei tarvitse olla yhteneväinen sinun tai naapurisi käsityksen kanssa, sillä elämme kaikki taatusti ihan erilaisissa elämäntilanteissa. Vertaapa vaikka kaksikymppistä opiskelijaa kahden lapsen äitiin tai uransa huipulla olevaan urheilijaan. Tai bisnesmieheen (pätee toki yhtä lailla bisnesnaiseen!), joka matkustaa työnsä puolesta vähintäänkin puolet kalenterivuodesta ristiin rastiin maapalloa! Olisi ihan järjen vastaista ja täysi mahdottomuus yrittää sulloa heidät kaikki samaan terveellisen elämän muottiin.

Minulle itselleni terveellinen elämäntyyli ei tarkoita tiukkaa ruokavaliota eikä kovia treenejä vähintään sen viisi kertaa viikossa. Ei sinne päinkään! Se koostuu ennemminkin sellaisista ruokavalinnoista, jotka saavat oloni hyvinvoivaksi ja energiseksi sekä treeneistä, jotka sopii juuri sen hetkiseen elämäntilanteeseen, juuri siihen päivään ja mikä tärkeintä juuri siihen mielentilaan. Siihen sisältyvät erittäin vahvasti myös riittävät yöunet ja lepo sekä irtautuminen arjen kiireestä ja oman ajan ottaminen itselle sekä toki perheelle. Ja mikäli tuo arjen pyörityksestä irtautuminen vaatii croissantti-hetken lähikahvilassa poikamme kanssa, niin senhän me ihan varmasti teemme.

 

 

Ja mitä siihen ruokavalioon sitten tulee, niin ruokafilosofiani on suhteellisen simppeli: Yritän tehdä fiksuja ja ravitsevia valintoja suurimman osan ajasta. Minä aidon oikeasti tykkään syödä, kokeilla uusia asioita ja käydä ravintoloissa, ja kun kokonaisuus on tasapainossa, on lopputulos toivottavasti hyvinvoiva ja tyytyväinen keho sekä mieli. Minulla on myös aika herkkä vatsa, joten joudun jo senkin puolesta miettimään hieman tarkemmin, että mitä suuhuni laitan. Ja tuon nyt sanottuani voisin lisätä, että suosin myös tästä syystä mahdollisimman vähän käsiteltyä ja ns. puhdasta ruokaa, sellaisia ruokia, jotka jättävät hyvän olon.

Terveellinen elämäntyyli ei vaadi välttämättä mitään kalliita superruokia, mutta ei minulla ole mitään niitä vastaankaan ja käytän kyllä tilaisuuden tullen. Syön mieluummin pienemmän annoksen oikeaa ruokaa, kuin ison annoksen feikkiruokaa (sisältää kaikki ne erittäin käsitellyt tuotteet täynnä lisä-, väri, ja säilöntäaineita sekä valmisruoat), josta saan todennäköisesti vatsanväänteitä jossain kohtaa päivää. Ja edellä olevien kriteerien mukaisesti haluan ruokkia myös perheeni. Ja silti satunnaiset herkut kotona, ravintoloissa ja kahviloissa mahtuvat hyvin mukaan kuvioon!

 

Terveellisempi arki - uusi ryhmä Facebookissa!

Tervetuloa jakamaan vinkkejä ja linkkejä, omia tai muiden hyväksi todettuja reseptejä sekä treeniohjeita, joiden avulla meidän kaikkien on helpompi tavoitella sitä terveellisempää arkea ja elämäntyyliä.
Liity nyt

 

Muutama sananen vielä siitä liikunnasta: minulle se on enemmänkin tapa elää ja se on aika juurtunut osa minun ja meidän elämäämme. Pääasiassa liikun sen hyvän jälkifiiliksen vuoksi, joka kantaa aika pitkälle. Totta kai se auttaa myös mahtumaan paremmin niihin suosikkifarkkuihin, mutta minulle se on kaikkein eniten sitä paljon puhuttua omaa aikaa ja pään selvittelyä. Jo pikainen kotitreeni vaikuttaa tosi tehokkaasti aineenvaihduntaan ja muutenkin koko kroppaan (niveliin ja lihaksiin, erityisesti liikkuvuuteen), kun sen vaan saa aikaiseksi säännöllisesti.

Pähkinänkuoreen tiivistettynä terveellinen elämäntyyli tarkoittaa mielestäni tasapainoista elämää: Toisena päivänä se saattaa olla enemmänkin mielentila kuin fyysinen kunto ja seuraavana päivänä se saattaa tarkoittaa portaiden valitsemista hissin sijaan. Mukaan on aina otettava myös psyykkinen hyvinvointi tai lopputulos ei voi olla mitenkään tasapainossa. Ja mikäli mieleni halajaa tänään jäätelöä, minä todennäköisesti kipitän sitä ostamaan ja nautiskelen sen ilman minkäänlaisia huonoja tai syyllisyyden fiiliksiä. JA julkaisenpa siitä vielä todennäköisesti kuvankin somessa! Terveellisen elämäntyylin ei pitäisi olla rajoitettua tai tylsää. Sen pitää näyttää ja tuntua hyvältä sinussa itsessäsi!

 

Mitä terveellinen elämäntyyli merkitsee sinulle? Miten tiivistäisit sen pähkinänkuoreen?

 

❤️: Sanna

 

 

P.S. Onko sinulla Instagram-tili? Klikkaa tästä ja lähde seuraamaan minua ❤️
Löydät minut myös Facebookista ja sivulleni pääset tästä 😘

 

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämäkirjoitukset

Milloin on turvallista palata treenien pariin flunssan jälkeen?
https://lavidafresca.com/milloin-on-turvallista-palata-treenien-pariin-flunssan-jalkeen/

Näin parannat vastustuskykyäsi luonnollisesti:
https://lavidafresca.com/nain-parannat-vastustuskykyasi-luonnollisesti/

Espanjalaiset ravinto- ja terveysvinkit, jotka hämmentävät minua:
https://lavidafresca.com/espanjalaiset-ravinto-ja-terveysvinkit-jotka-hammentavat-minua/

2 Comments

  • Olet oikeassa. Ei ihmisiä voi niputtaa. Se, mitä on hyvä ja riittävää toiselle on toisesta aivan mitätöntä.

    Pyrin syömään vegaanisesti, mutta en katso olevani vegaani. Olen joustsava. Kotona ruoka on vegaanista, muualla välttämättä ei. Minä ajattelen, että jos syömisestä 80% menee ”oikein” eli vegaanisesti ja terveelliesti, ei lopulla ole niin väliä. Siihen loppuun 20%:iin mahtuu syömiset muualla kuin kotona, viinilasilliset, pullat ja suklaat ainakin itselläni.

    • Ollaan siis samoilla linjoilla syömisen suhteen. Tämän kuin kaikki ymmärtäisivät, että se mikä sopii yhdelle ei välttämättä ole riittävä tai ns. oikea toiselle. Miten helppoa olisikaan, jos maailmassa kaikki pystyisivät ja haluaisivat syödä samaa ruokavaliota noudattaen, ei aiheutuisi mielipahaa kenellekään 😉 .

Post A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *