Täydellisen (maa)pähkinävoin valmistus

This blog post is available in the following languages:

 

 
Kaikki, jotka tuntevat minua yhtään paremmin tai ovat seuranneet minua sosiaalisessa mediassa, ovat varmasti huomanneet, että rakastan maapähkinävoita yli kaiken. Oikeastaan kaikkia pähkinälevitteitä! Mitä useampaa laatua kaapissa vaihtoehtoina, sen parempi ❤️. Voin syödä sitä mihin aikaan päivästä tahansa ja se sopii melkeinpä kaiken kanssa.

Mutta mitä tulee laatuun, niin sen kanssa olen aika tarkka. Vai sanoisinko nirso! Parhaassa pähkinävoissa on ainoastaan pähkinöitä eikä mitään muuta. Joskus on kiva herkutella maustetuilla ja makeutetuilla versioilla, tämän hetkinen suosikkini on kookoksen makuinen maapähkinävoi, mutta kyllästyn helposti näihin makeutettuihin. Ja joskus ne myös aiheuttavat vatsan väänteitä, riippuen ihan siitä millä ne on makeutettu… Joten mieluummin syön ihan sitä aitoa tavaraa!

Kaikki, jotka tuntevat minua yhtään paremmin tai ovat seuranneet minua sosiaalisessa mediassa, ovat varmasti huomanneet, että rakastan maapähkinävoita yli kaiken.

Täällä Espanjassa on ollut suhteellisen haastavaa löytää naturellia maapähkinävoita tai muitakaan pähkinälevitteitä. Kaupoista löytyvät purkit ovat tuttua jenkki-tavaraa ja ne sisältävät vähintäänkin lisättyjä öljyjä sekä yleensä pitkän listan muita lisäaineita. Tietenkin poikkeuksia on, etenkin kun tilaat internetin ihmeellisestä maailmasta (vahva suositus muuten MyProtein:lle, heillä hinta-laatusuhde on enemmän kuin kohdillaan!).

Mutta hei, ei hätä ole tämän näköinen! Kotitekoinen (maa)pähkinävoi on kymmenen kertaa parempaa ja terveellisempää, kuin kaupasta ostettu eikä se sisällä yhtään mitään ylimääräistä. Ja tosiaan jos maapähkinät eivät ole sinun makuusi tai kaapistasi löytyy jotain muita pähkinöitä, niin anna palaa. Kaikki pähkinät käy ihan yhtä hyvin eikä sekoituksetkaan ole hullumpia.

 

 
peanut1

peanut4

 

 
Kotitekoiseen maapähkinävoipurkilliseen tarvitset:

500 g maapähkinöitä (tai enemmän, jos haluat tehdä isomman erän kerrallaan)

Maustettuun versioon:
Suolaa, hunajaa, kookossokeria, makeutusainetta, kookoshiutaleita, kaakaojauhetta, vaniljauutetta, kanelia, kardemummaa, murukahvia, jne. Sekaan voit lisätä melkeinpä mitä tahansa makua antamaan!

 

 
Tee näin:
• Tämä vaihe ei ole pakollinen, mikäli haluat tehdä raakapähkinävoita, mutta paahtaminen antaa mielestäni pähkinöille syvemmän maun ja helpottaa niiden blendaamista, kun öljyt vapautuvat paremmin lämpiminä. Laita uuni lämpiämään 170 asteeseen ja levitä pähkinät tasaisesti leivinpaperin päälle uunipellille.
• Paahda pähkinöitä uunin keskitasolla noin 15-20 minuuttia, tai kunnes ilmassa leijailee hurmaava tuoksu ja pähkinät ovat saaneet pintaansa hieman väriä.
• Ota pähkinät uunista ja anna niiden jäähtyä sen verran, että pystyt niitä käsittelemään polttamatta sormiasi. Irrota pähkinöistä kuoret joko sormin tai hieromalla niitä keittiöpyyhkeen välissä. Ei haittaa, vaikka hieman kuoria jäisikin.
• Laita pähkinät monitoimikoneeseen tai blenderiin ja anna koneen käydä hetken aikaa. Mikäli haluat tehdä pähkinävoita, jossa on palasia (chunky nut butter), ota sivuun 1-2 dl pähkinämurskasta tässä vaiheessa.
• Käynnistä laite uudestaan ja anna sen käydä noin minuutin ajan. Sammuta ja kaavi reunoja pitkin ylös noussut pähkinämassa alas vaikkapa nuolijalla. Tässä vaiheessa pähkinämassa näyttä lähinnä kuivalta hiekalta, vähän couscous-maiselta.
• Käynnistä laite uudestaan ja anna sen käydä toinen minuutti. Sammuta ja kaavi reunat tyhjiksi. Tässä vaiheessa pähkinävoi alkaa tarttua yhteen ja kerääntyä yhdeksi isoksi kasaksi. Homma voi tuntua loputtomalta eikä pallo näytä yhtään pähkinävoilta, mutta usko pois, se on melkein valmista!
• Jatka blendaamista niin kauan, kunnes pähkinävoi saavuttaa haluamasi koostumuksen. Tämä saattaa kestää hetken ja laitteesi saattaa tarvita pieniä lepotaukoja, jotta se ei ylikuumene. Sammuta se siis tarvittaessa, ja anna levätä hetki ennen kuin jatkat blendaamista.
• Mikäli teet maustettua pähkinävoita, lisää maku/makeutus (suola, kaakao, hunaja tms.) tässä vaiheessa ja käynnistä kone vielä hetkeksi.
• Mikäli otit sivuun pähkinämurskaa, niin lisää ne myös blenderin kannuun ja pyöräytä muutaman kerran, jotta muruset sekoittuvat tasaisesti pähkinävoin sekaan.
• Kaavi pähkinävoi nuolijalla kannelliseen (lasi)purkkiin, ja anna sen jäähtyä kunnolla. Sulje kansi laita jääkaappiin.

Pähkinä voi säilyy hyvänä useamman viikon jääkaapissa.

 

 
❤️: Sanna

 

 
peanut2

peanut3

 

 

P.S. Onko sinulla Instagram-tili? Klikkaa tästä ja lähde seuraamaan minua ❤️
Löydät minut myös Facebookista ja sivulleni pääset tästä ?

Post A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *