Täydellisen granolan valmistus

This blog post is available in the following languages:

 

Mielestäni granola on oikein valmistettuna varsinainen terveellinen herkku, erityisesti silloin, kun se on kotitekoista. Voit varioida makuyhdistelmiä loputtomasti, valmistaa joko makeaa tai suolaista granolaa, tehdä sen koostumuksesta juuri sellaista kuin haluat, ja se on taatusti parempaa, kuin kaupasta ostetut kilpailijansa. Suurin osa kaupassa myytävistä yksilöistä kun ovat täynnä tarpeettomia sokereita ja epäterveellisiä kovia rasvoja. Kun itse valmistat oman granolasi, voit käyttää laadukkaita ja juuri sinulle hyvää tekeviä raaka-aineita.

Tässä muutama perussääntö, joiden avulla saat kotitekoisesta granolasta täydellistä joka kerta:

6:1. Granolan valmistuksessa tärkeintä on kuivien ja märkien raaka-aineiden keskinäinen suhde. Lyhyesti sanottuna täydellinen koostumus saadaan aikaan sekoittamalla kuusi osaa kuivia raaka-aineita yhteen osaan märkiä raaka-aineita. Osat voivat olla mikä tahansa mittayksikkö, jota haluat käyttää; dl, kuppia, lasillista, jne.

Hiutaleet. Voita käyttää mitä tahansa puurohiutaleita (kaura, ohra, ruis, jne.), kunhan ne eivät ole pikahiutaleita. Pikaversiot eivät pysy kasassa samalla tavalla kuin tavalliset hiutaleet ja ovat sitä paitsi yleensä erittäin käsiteltyjä. Itse tykkään käyttää mahdollisimman vähän käsiteltyjä kaurahiutaleita (old fashioned rolled oats), sillä ne ovat ravitsemukseltaan parhaita sisältäen runsaasti proteiineja, kuituja, vitamiineja sekä mineraaleja.

Öljy. Valitse öljyksi juuri se yksilö, jonka maku ja ravitsemukselliset hyödyt ovat sinulle mieluisia. Itse esimerkiksi käytän mielelläni kookosöljyä, koska se tuo mukanaan ihanan lisävivahteen valmiiseen granolaan, mutta oliiviöljy puolestaan on liian vahvanmakuista omaan makuuni. Macadamiapähkinäöljy on myös kokeilemisen arvoinen ihan vaan makunsa puolesta, ja jos mahdollisimman neutraalin makuista etsit, niin suosittelen kokeilemaan rypsiöljyä. Tai miksi et tekisi sekoitusta kahdesta eri öljystä, mikäli et osaa päättää 😉 . Älä kuitenkaan käytä öljyjä, joissa on korkea omega 3 pitoisuus (esimerkiksi pellavansiemenöljy), sillä ne eltaantuvat kuumennettaessa!

 

granola1

 

Makeutus. Nämä kuuluvat siihen ”märkään osaan”. Voit käyttää mitä tahansa makeutusta haluat, mutta omia suosikkejani ovat hunaja, kookossokeri sekä vaahterasiirappi. Myös stevia toimii granolassa, mikäli on tarpeen vähentää valmiin lopputuloksen kaloreita. Pidäthän kuitenkin mielessä, että toiset makeuttajat (kuten agavesiirappi) ovat makeampia kuin verrokkinsa, joten lisää niitä vähän kerrallaan

Pähkinät ja siemenet. Nämä kuuluvat siihen ”kuivaan osaan”, ja tekevät ainakin minun granolasta sen oikean granolan. Pähkinät ja siemenet tuovat valmiiseen seokseen makua ja ihanan rouskuvan koostumuksen, suuren määrän ravinteita, proteiinia sekä terveellisiä rasvoja. Valitse aina pähkinöitä, jotka EI ole suolattuja tai käsiteltyjä millään tavalla eli unohda kaikki suolapähkinäsekoitukset!

Mausteet. Maustamaton granola on aina varma valinta, mutta mausteet tekevät siitä erityisen. Käytä kanelia, kardemummaa, vaniljaa, piparimaustetta, jne., mutta lisää niitä vain vähän kerrallaan. Lisää mausteet ennen kuin laitat granolan uuniin, jotta maut leviävät tasaisesti paahtamisen aikana. Ja älä unohda suolaa! Ripaus suolaa on se kotitekoisen granolan salainen ainesosa 😉 .

Makeat sattumat. Valitse lempparihedelmiäsi kuivattuina, suklaahippusia, kaakaonibsejä, jne., ja pilko ne pienen pieniksi palasiksi. Muistathan aina valita sellaisia kuivattuja helmiä, joissa ei ole lisättyä sokeria, jotta valmiin granolan sokeripitoisuus ei turhaan kohoa. Sekoita nämä makeat herkut vasta paahtamisen jälkeen granolan joukkoon, jotta ne eivät turhaan kuivu tai sula uunissa.

Granolan rakenne. Pidätkö enemmän irtonaisesta vai kokkareisesta granolasta? Seokset, joissa on enemmän nestemäistä makeuttajaa, tarttuvat paremmin toisiinsa muodostaen ”kokkareita” granolaan. Mikäli haluat lopputuloksen olevan juurikin edellä kuvatun laista, painele valmista granolaa lusikalla levyksi vasten uunipeltiä heti kun otat sen pois uunista, ja anna sen jäähtyä. Sekoita granolaa vasta kun se on hyvin jäähtynyt.

Tässä on yksi aiemmin jakamani granola-resepti. Toivottavasti nautit kotitekoisesta granolasta yhtä paljon kuin minä!

 

granola2

 

1 Comment

Post A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *