Onko sushi terveellistä vai ei?

This blog post is available in the following languages:

Pari viikkoa sitten julkaisin Instagramin puolella kuvan sushi-illallisestani, ja se käynnisti oikein mielenkiintoisen keskustelun sushin terveellisyydestä. Onko sushi terveellistä ja sopiiko se laihduttajalle, painonhallintaruokavalioon tai terveellisiä elämäntapoja noudattavalle, vai onko se verrattavissa mihin tahansa pika-/ noutoruokaan? Kyllä ja ei, vastaus ei ole ihan niin helppo tai yksiselitteinen! Saatat kuvitella tekeväsi itsellesi suuren hyvinvointiteon, kun valitset sushilounaan hamppariravintolassa vierailun sijaan, mutta totuus saattaa olla ihan päinvastainen…

Suurinta ongelmaa tässä varmasti aiheuttaa se, että sushi-nimike lätkäistään kovin helposti ties mihin sushia vähääkään muistuttaviin elintarvikkeisiin ja ne eroavat toisistaan ravintoarvoiltaan kuin yö ja päivä. Yksinkertaisimmillaan sushi voi olla kasviksia ja vähän riisiä, ehkä höystettynä pienellä määrällä sydänystävällistä kalaa ja muita mereneläviä. Mikäli et kuitenkaan niin tarkkaan katso ainesosaluetteloa, päädyt täyttämään kurnivan vatsasi kaloripitoisilla kastikkeilla, majoneesilla ja tuorejuustoilla, uppopaistetuilla ruoilla ja valkoisesta riisistä saatavilla huonoilla ja ”tyhjillä” hiilareilla.

 

 

 

 

Oli miten oli, riippuen tekemistäsi valinnoista, voit päätyä syömään oikein terveellisen ja ravitsevat aterian, tai vaihtoehtoisesti imuroida itseesi tuplahamppariaterian verran rasvaisia kaloreita ihan huomaamattasi. Paina mieleesi alla olevat vinkit ennen seuraavaa sushiateriaasi ja vältät pahimmat sudenkuopat!

 

 
Unohda majoneesi. Sushirullat, jotka sisältävät kermaisia kastikkeita, tuorejuustoa tai majoneesia eivät edes ole sitä aitoa ja alkuperäistä sushia, joten unohda ne heti kättelyssä ja säästät TODELLA paljon kaloreita.

Valitse makin sijaan sashimi. Jokainen sushirulla (mikä tarkoittaa keskimäärin noin kuutta palaa) kätkee sisäänsä yleensä vähintään 2 desilitraa valkoista riisiä (karkeasti arvioituna tuossa määrässä on kaloreita noin 200, siis pelkässä riisissä), mikä nostaa aterian kokonaiskalorit taivaisiin hyvinkin nopeasti, sillä kuka tyytyy vain kuuteen palaan? Itse liputan sashimin puolesta, ainakin osana ateriaa, sillä se on puhdasta raakaa kalaa ilman riisejä tai leviä.

Tilaa lohta ja tonnikalaa.Mikäli haluat saada sushin syömisestä irti suurimmat mahdolliset terveyshyödyt, sinun kannattaa valita lohi ja tonnikala täytteisiä susheja. Ne ovat pullollaan paljon kehuttuja omega3:sia, eli niitä hyviä rasvoja, jotka suojaavat sydäntä ja pitävät aivot toimintakykyisinä. Lohi- ja tonnikalarullat ovat myös vähäkalorisia, kunhan valitset ne ilman majoneesia tai muita kastikkeita.

 

 

 

 
Kasvisrullat ovat aina hyvä valinta. Mikäli et olisikaan kasvissyöjä, kannattaa ujuttaa joka kerta edes muutamia kasvisrullia niiden omien vakkareittesi joukkoon. Kasvistäytteiset sushit ovat pääsääntöisesti vähäkalorisempia ja ravinnetiheämpiä kuin yksilött ilman kasviksia, ja kaiken lisäksi niissä on paljon kuitua. Suositeltavaa on myös valita sellaisia susheja, jotka sisältävät erilaisia leviä, sillä ne sisältävät runsain määrin sinulle hyvää tekeviä K-vitamiinia, magnesiumia ja folaattia. Unohda kuitenkin kaikki uppopaistetut ja leivitetyt viritykset!

Tumma riisi valkoisen riisin sijaan. Oletko koskaan miettinyt, että miksi sushiriisi maistuu niin herkulliselta? Noh, perinteisesti sushiriisin valmistukseen käytetään sokeria (!!!) ja riisietikkaa tai makeaa riisiviiniä, jotta saadaan aikaiseksi ”tarttuvaa riisiä”, ja kuten arvata saattaa, ne eivät ole varsinaisia terveellisen ruokavalion peruspilareita. Valkoinen riisi on myös käytännössä pelkkiä tyhjiä kaloreita ja erittäin ravinneköyhää, joten jos syöt sushia useinkin ja nimenomaan ajatellen sen olevan terveellistä, kannattaa sinun harkita tummaa riisiä. Kaikki sushiravintolat eivät tätä vaihtoehtoa edes tarjoa, mutta tumma riisi sisältää huomattavan suuren määrän kuitua, mikä auttaa ruoansulatuksessa ja suolen toiminnassa. Se on myös hyvä mangaanin, seleenin ja magnesiumin lähde. Pakko myöntää tässä kohtaa, ettei tämä ole oma ykkösvalintani sushia tilatessa, mutta itse syönkin sitä suhteellisen harvoin 😉 .

Sushi saattaa olla varsinainen suolapommi. Yksi suurimmista terveydelle haitallisista seikoista sushin syönnissä on sen sisältämä suola. Jo pelkästään itse sushirulla saattaa sisältää suolaa yllättävän suuren määrän (riisissä ja kaikissa kastikkeissa on suolaa, myös muiden täytteiden valmistukseen on sitä saatettu käyttää), ja kun dippaat sen soijakastikkeeseen, nousevat suolan määrä ja verenpaineet sen myötä taatusti kohti pilviä.

Välttääksesi liian suolansaannin, suositeltavaa olisi tilata esimerkiksi sashimia nigireiden sijaan (edelleenkin, se riisi sisältää jo paljon suolaa). Mikäli makirullat ovat se sinun juttusi, yritä vältellä sellaisia, joiden valmistukseen on käytetty suolaisia kastikkeita (kuten mausteinen kastike), tai marinoituja vihanneksia, ja valitse ennemmin rullia, joiden sisään on kätketty kalaa ja raikkaita kasviksi, kuten kurkkua ja avokadoa. Ja huom! Älä dippaa sitä riisiä sinne soijakastikkeeseen, vaan dippaa se kalapuoli. Näin syöt huomattavasti vähemmän suolaista soijakastiketta, ja todellisuudessa se on se oikea tapa syödä sushia 😉 .

 

 
Mitä sinä yleensä tilaat sushiravintolassa?

 

 
❤️:Sanna

 

 

P.S. Onko sinulla Instagram-tili? Klikkaa tästä ja lähde seuraamaan minua ❤️

Post A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *