Onko minulla ikävä Suomea?

This blog post is available in the following languages:

Etkö ikävöi Suomea? Entä kaikkia ihmisiä Suomessa, perhettä ja ystäviä? Miten pitkään aiotte viipyä Espanjassa? Milloin muutatte takaisin Suomeen? Eikö Suomi ole paras paikka lapsen kasvattamiseen? Tässä muutama esimerkkikysymys, joita ihmiset aina esittävät, kun olen käymässä Suomessa. Hyviä kysymyksiä, sitä en kiellä, mutta annas kun selitän muutaman asian.

 

Finland1

 

Ei, en ikävöi Suomea. Nyt se on sanottu ääneen! Ja älkää ymmärtäkö minua väärin, kaipaan kyllä useampaakin asiaa Suomesta, mutta en mitään niin suurta tai merkityksellistä, että haluaisin muuttaa juuri nyt sinne takaisin. Minä todella nautin elämästämme täällä Espanjassa, ja uskon, että elämäni tärkeimmät miehet ajattelevat asiasta samoin <3 .

 

 
Perhe, sukulaiset ja ystävät. Heitä minä kaipaan <3 . Haluaisin kyllä tavata perhettä ja ystäviä useammin, ja minulla on usein huono omatunto siitä, ettei poikamme voi viettää niin usein aikaa isovanhempiensa kanssa. Onneksi nykypäivän teknologian avulla voimme ”nähdä” toisemme vaikka joka päivä ja päivittää viimeisimmät kuulumiset; Whatsapp on käytössä kymmeniä kertoja päivässä, ja Skype-puheluita voi soittaa aina kun siltä tuntuu. Ja jos totta puhutaan, niin suuri osa meidän rakkaista ystävistämme asuu myös ulkomailla tätä nykyä, joten me olemme vierailleet puolin ja toisin aina, kun vaan mahdollista. Onneksi lentoyhtiövalikoima on tänä päivänä erittäin laaja, ja lippujen hinnat kohdillaan, kun olet oikeassa paikassa oikeaan aikaan 😉 . Ja aina silloin kun olemme Suomessa muutaman päivän ajan, on ystävien ja perheen tapaaminen tiivistä ja tuntuu vielä enemmän merkitykselliseltä.

 

 

breakfast

Finland5

Finland6

 

 

Ruoka. Kun asut ulkomailla, ihmiset olettavat sinun kaipaavan tiettyjä ruokatuotteita Suomesta, kuten ruisleipää, salmiakkia, Fazerin sinistä ja korvapuusteja. Noh, me toimme mukanamme kasan suklaata ja suomalaisia karkkeja, silloin kun muutama vuosi takaperin muutimme Espanjaan. Uuden kasan raahasimme mukanamme aina, kun vierailimme Suomessa, kunnes tajusimme, että ne vaan pölyyntyivät kaapissa ilman, että kukaan niitä edes maistoi…

Kotona kokkaan aika lailla samoja ruokia, kuin vielä Suomessa asuessamme (osan raaka-aineista olen toki joutunut korvaamaan paikallisilla tuotteilla), melkeinpä jokaisesta kaupasta löytyy ruisleivän kaltaista leipää (muistuttaa lähinnä Real-leipää), ja tiedän kyllä, miten pyöräyttää korvapuusti- ja karjalanpiirakkapellilliset tarvittaessa. Ja ollakseni rehellinen, minä todella pidän espanjalaisesta ruoasta, erityisesti kaloista ja merenelävistä, erittäin paljon! Sinun on vain tiedettävä, missä teet ruokaostoksesi ja mitä valitset ruokalistalta ravintolassa syödessäsi. Espanjalaiset nimittäin rakastavat kaikkea uppopaistettua, ja se ei ole yhtään minun juttuni…

 

 

Finland2

finland3

Finland4

Finland

 

 

Jotain ruokaan liittyvää sentään löytyy, mitä todella kaipaan Suomesta: Marjat! Kyllä, tänä päivänä löydät kyllä joistakin kaupoista marjoja, vähintäänkin pakastealtaasta, mutta et voi pitää niitä itsestään selvyytenä, ja huomaat sen todennäköisesti myös hinnassa. Toinen, mitä myös kaipaan, ovat erilaiset puurohiutaleet. Suomessa asuessamme totuin käyttämään mielitekojen mukaan ohraa, ruista, neljää viljaa, manna, mitä kaikkea niitä nyt oli, ja täällä vaihtoehtoja löytyy tasan kaurahiutaleet. Pika tai normiversioina. Joten iso kiitos kaikille ystäville ja sukulaisille, jotka ovat meille erilaisia puurohiutalepaketteja raahanneet, aina kun ovat kylään tulleet <3 .

 

 

Finland77

Finland8

Finland9

Finland10

 

 

Kun meillä on vieraita luonamme, elämämme näyttäytyy heille lähinnä siten, että olisimme ainaisella lomalla.

Elämä Espanjassa. Suurin osa kysymyksistä liittyvät yleensä tavalla tai toisella ihan tähän meidän arkipäiväiseen elämään. Kun meillä on vieraita luonamme, elämämme näyttäytyy heille lähinnä siten, että olisimme ainaisella lomalla. Mutta ehei, me elämme ihan tavallista arkea, johon kuuluvat poikamme tarhakuviot, juoksevien asioiden hoitaminen, pyykkien peseminen ja kaupassakäynti. Mieheni tekee töitä käytännössä kellon ympäri, jotta me voimme elää elämäämme tällä tavalla.

Ja edelleenkin tunnen olevani etuoikeutettu, kun saan elää arkea tällaisessa paikassa; sää on mitä miellyttävin (en todellakaan ole talvi-ihminen tai kaipaa neljää vuodenaikaa), espanjalainen kulttuuri, vai sanoisinko elämäntyyli, on mielestäni kerrassaan hurmaavaa ja mielenkiintoista, ja meillä on paljon opittavaa siitä, plus meillä on paljon kivoja leikkipuistoja ja paikkoja, joissa voimme viettää aikaa perheen kesken. Olen myös aika varma siitä, että käymme ulkona syömässä keskimääräistä useammin, kuin mitä kävisimme, jos asuisimme vielä Suomessa. Ihan vaan jo sen takia, että täällä ulkona syöminen kuuluu kulttuuriin, ja on huomattavasti lompakkoystävällisempää, kuin Suomessa.

Asia, josta espanjalaiset voisivat puolestaan ottaa oppia Suomesta, on asioiden hoitaminen. Tarkoitan siis kaikkia virallisia asioita, jotka on hoidettava jossain toimistossa. Esimerkiksi, jos muutat Suomessa osoitteesta toiseen, tulee sinun tehdä muuttoilmoitus netissä maistrattiin ja Postiin. Helppoa ja vaivatonta. Espanjassa puolestaan sinun tulee käydä jokaisessa virastossa erikseen, jonne haluat ilmoituksen muutosta tehdä. Tai ainakin vähintään soittaa sinne. Kaikkien virallisten asioiden hoitamiseen täällä Espanjassa tarvitset myös alkuperäiset tositteet kaikista mahdollisista (ja mahdottomista) papereista ja todistuksista sekä tuplakopiot kaikista niistä. Ja minkään tositteen lähettäminen sähköisessä muodossa ei tietenkään ole mahdollista… Ja kun yrität hoitaa näitä virallisia asioita vieraalla kielellä, tulee todellakin ikävä suomalaista tehokkuutta! Onnekseni minulla on mies, joka osaa kieltä ja on ottanut hoitaakseen lähes kaikki viralliset asiat.

 

 

Finland11

Finland12

Finland13

Finland14

 

 

Koskaan ei pitäisi sanoa ei koskaan, mutta juuri nyt en vaihtaisi tätä mihinkään <3 .

Tällä kirjoituksella en halua millään muotoa olla epäkiitollinen tai sanoa, että Suomi olisi millään tavalla huono paikka asua. Päinvastoin! Suomi on hyvä ja kaunis paikka asua, ja yhteiskunta pitää hyvää huolta omistaan. Suomalainen koulujärjestelmä on omaa luokkaansa, ja elämä Suomessa on turvallista ja monella tapaa ”helpompaa” kuin monessa muussa maassa. Mutta meidän elämämme on nyt Espanjassa, emmekä voisi olla yhtään onnellisempia! Koskaan ei pitäisi sanoa ei koskaan, mutta juuri nyt en vaihtaisi tätä mihinkään <3 .

 

 

Finland15

 

 

1 Comment

Post A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *