Oletko stressaantunut? Karsi nämä ruoka-aineet pois ruokavaliostasi voidaksesi paremmin

This blog post is available in the following languages:

 

 
Stressaava päivä takana? Oliko stressi sellaista energiaa antavaa ja auttoiko se ehkä puskemaan haastavan työpäivän läpi? Vai onko stressistä kenties tullut jo ehkä negatiivinen taakka ja lähes kokoaikainen mielentila, joka vaikuttaa toimintakykyysi kokonaisvaltaisesti?

Elämässä tulee aina olemaan asioita, jotka stressaavat ja joihin et voi itse vaikuttaa, vaikka kuinka yrittäisit. Tiettyyn pisteeseen asti ja lyhytkestoisena stressi voi olla ns. positiivista stressiä, mutta pitkässä juoksussa sillä on vain negatiivisia vaikutuksia. Tiedätkin jo varmasti, että stressin hallintaan on lukuisia hyväksi ja toimiviksi havaittuja keinoja (liikunta, mieluisat harrastukset, riittävät yöunet, jne.), mutta tiesitkö, että yksi tehokkaimmista stressitilan hallinta- ja purkukeinoista löytyy lautaseltasi? Sillä todellakin on merkitystä, mitä stressaantuneena suuhusi laitat!

 

Listasin tähän mielestäni oleellisimmat Top 5 ruoka-aineet, jotka sinun kannattaisi eliminoida ruokavaliostasi välittömästi stressioireiden ilmaantuessa. Nämä saattavat kyllä maistua stressaantuneena paremmin kuin hyvin, mutta todellisuudessa ne vain pahentavat kehossasi vallitsevaa stressitilaa.

 

 
Sokeri. Tämä nousee omalla listallani ehdottomasti ykköseksi ja se tulisi karsia pois ruokavaliosta samoin tein, kun stressi nostaa päätään. Sokeri saattaa myös olla yksi vaikeimmista asioista luopua, sillä kun olet stressaantunut, myös kehosi kortisolitasot lähtevät nousuun. Nämä korkeammat kortisolitasot lähettävät aivoihin hätäviestin, että tarvitset lisää energiaa (lue: sokeria!), ja samalla ne myös usein aiheuttavat uniongelmia ja mahdollista päänsärkyä, alentavat vastustuskykyä ja saavat sinut himoitsemaan epäterveellisiä ruokia.

Syömällä vähemmän ruokia, jotka sisältävät lisättyä sokeria (tai eliminoimalla parhaassa tapauksessa ne kokonaan ruokavaliostasi!), ja valitsemalla niiden sijaan täysjyvätuotteita, verensokeri pysyy tasaisena pitkin päivää. Välteltävien listalle joutavat mm. suklaapatukat, leivokset ja keksit, makeutetut jogurtit, kaupan valmiit smoothie-juomat (suurin osa niistä sisältää uskomattoman paljon lisättyä sokeria!) ja erilaiset valmiit välipala- ja myslipatukat. Lyhyesti sanottuna, sokerin poistaminen ruokavaliostasi helpottaa ja vähentää stressiä, parantaa ja tasapainottaa mielialaa sekä auttaa kehoa toimimaan paremmin.

 

 

 

 
’Valkoiset’ hiilihydraatit. Ihan kuten puhdas sokeri, ns. höttöhiilihydraatteja sisältävät ruoat, kuten sipsit, keksit, leivokset, valkoisista vehnäjauhoista tehdyt leipä ja pasta saattavat nostattaa verensokerin ylös räjähdysmäisesti. Tätä energiapiikkiä kuitenkin seuraa useimmiten vähintäänkin yhtä nopea romahdus, joka saa sinut himoitsemaan lisää sokeria ja kehosi käymään kierroksilla. Ja taas on tuon edellä mainitun noidan kehän ainekset kasassa ja kehosi stressitila sen kuin kasvaa!

Sen sijaan, että nappaisit välipalaksi keksejä, hillomunkin ja pikkupussin sipsejä, kokeile hitaasti vapautuvia energianlähteitä, kuten ruis- tai täysjyväleipäsiivua avokadolla tai hummusta kasvistikkujen kera.

Eines- ja pikaruoat. Ne saattavat kyllä maistua suussasi taivaallisen hyviltä, mutta jos totta puhutaan, niin ne eivät useimmiten ole ravitsemuksellisesti kovinkaan kummoisia. Usein kovastikin prosessoidut ruoat aiheuttavat vuoristoratamaista verensokerin heilahtelua (ärsyynnyt helposti, mielialasi saattaa olla apea tai ailahtelevainen ja stressaantunut minuuteissa) ja ne ovat käytännössä täynnä niitä surullisen kuuluisia tyhjiä kaloreita. Nämä einesruoat myös usein vievät tilaa niiltä terveellisemmiltä ruoilta, joilla olisi oikeasti stressiä vähentäviä ominaisuuksia. Näistä lisää hieman myöhemmin. Pika- ja einesruoat ovat yleisesti ottaen myös erittäin suolapitoisia, mikä aiheuttaa turvotusta ja saattaa nostaa verenpainetta. Aika stressaavaa, sanoisin!

Ruokaostoksia tehdessäsi, yritä valita mahdollisimman luonnollisia ja lisäaineettomia tuotteita. Mitä lyhyempi ainesosaluettelo on, sen parempi!

 

 

 

 
Alkoholi. Pitkän ja raskaan työpäivän jälkeen lasillinen viiniä tai kylmä olut saattaa kuulostaa houkuttelevalta ja rentouttavalta, mutta sen todelliset vaikutukset kehoosi ovat ihan päinvastaiset. Alkoholin nauttiminen kiihdyttää tiettyjen hormonien eritystä kehossasi, jotka saattavat lisätä stressin tunnetta, ahdistuneisuutta ja väsymystä. Alkoholi myös vaikuttaa negatiivisesti hermostoon, häiritsee syvää ja laadukasta yöunta, saattaa kiihdyttää sykettä ja nostaa verenpainetta, erityisesti suurempina määrinä nautittuina. Käytännössä alkoholi siis laukaisee stressin kaltaisia oireita eikä se varmasti ole tavoiteltavaa, jos olo on jo valmiiksi stressaantunut.

Kofeiini suurissa määrissä. Ennen kuin edes ehdit väittää vastaan, niin rauhoitu ja juo aamukahvisi loppuun! Kupillinen tai kaksi päivässä on ihan ok, mutta kuten kaiken kanssa, liiallinen kofeiinin saanti saattaa ylistimuloida kehoa (keho käy todella kierroksilla), nostaa verenpainetta ja kiihdyttää sykettä (johtuen sen hermostoa aktivoivista vaikutuksista) ja lopulta kasvattaa ahdistuneisuuden tunnetta. Rajoittamalla kofeiininsaantiasi ja välttelemällä sitä iltapäivisin auttaa sinua pysymään rauhallisena stressaavissa tilanteissa ja myös mahdollistaa parempilaatuiset ja pidemmät yöunet.

Muistathan myös, että kahvi ei ole ainoa kofeiinin lähde; se piiloutuu ovelasti myös cola-juomiin, tiettyihin teelaatuihin, energiajuomiin, osaan särkylääkkeistä ja jopa siihen lempparisuklaaseen!

 

Mainitsin aiemmin, että toiset ruoka-aineet ovat parempia silloin, kun haluat käydä taistoon stressiä vastaan. Jotta homma olisi sinulle astetta helpompaa, olen listannut tähän omat suosikkiruokani stressin selättämiseen. Ei mitään vaikeasti löydettäviä superfoodeja, vaan ihan niitä perusjuttuja, joita löytyy sieltä lähikaupasta!

 

 
❤️: Sanna

 

 

 

 

P.S. Onko sinulla Instagram-tili? Klikkaa tästä ja lähde seuraamaan minua ❤️
Löydät minut myös Facebookista ja sivulleni pääset tästä 😘

Post A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *