Oletko aina nälkäinen? 8 syytä, jotka saattavat sen aiheuttaa

This blog post is available in the following languages:

 

 
Tuntuuko sinusta siltä, että nälkä kurnii aina vatsan pohjalla, vaikka olisit juuri hetkeä aiemmin syönyt? On tiettyjä elämäntilanteita, jolloin ruokahalu kasvaa luonnollisesti ja toisilla ihmisillä nyt vaan sattuu olemaan nopeampi aineenvaihdunta ja sen myötä he tarvitsevat muita ruokailijoita enemmän ja useammin ruokaa. Mutta mikäli sinä et ole raskaana, syö tiettyjä lääkärin määräämiä lääkkeitä (mm. mielialalääkkeet, ehkäisypillerit, beetasalpaajat ja migreenilääkkeet saattavat aiheuttaa ruokahalun lisääntymistä.), harrasta erityisen usein ja aktiivisesti paljon energiaa kuluttavaa liikuntaa tai ole yksinkertaisesti tylsistynyt ja hakeudu jääkaapille sen vuoksi, haluat ehkä lukea läpi tämän listan asioista, jotka useimmiten ovat nälän tunteen aiheuttajia.

 

 
Olet janoinen. Aina silloin tällöin aivot sekoittavat nälän ja janon tunteet toisiinsa, ja sen sijaan, että kurottaisit kohti vesipulloa, suuntaatkin suoraan jääkaapille. Tämä virhearvio on itseasiassa aika yleistä ja tutkimusten mukaan yli 60% ihmisistä toimii näin automaattisesti sitä sen enempää ajattelematta. Joten ensi kerralla, kun koet olevasi nälkäinen, juo ensin iso lasillinen vettä ja odota 15-20 minuuttia ennen kuin nappaat mitään kiinteää suuhusi ja katso, josko nälkä olikin todellisuudessa merkki nesteen tarpeesta.

Nukut liian vähän tai olet levoton nukkuja. Liian vähäinen ja huonolaatuinen yöuni vaikuttaa tiettyihin hormoneihin, jotka säätelevät nälän ja kylläisyyden tunnetta. Mikäli olet koskaan nukkunut useamman yön putkeen huonosti, tiedätkin jo miten tämä tarina etenee; löydät itsesi keittiöstä tai työpaikan välipalakätköjä kaivelemasta useamman kerran päivässä, eivätkä nuo pikavälipalat ja verensokerin nostattajat ole todellakaan sieltä terveellisemmästä päästä… Ainoa ratkaisu tähän on nukkua enemmän ja nuo hormonitasot palautuvat kyllä entiselleen.

 

 

 

 
Syöt liian nopeasti. Kun imuroit ruokalautasen tyhjäksi minuuteissa, vatsasi saattaa olla täysi, mutta signaali tuosta kylläisyydestä ei ole vielä saavuttanut tietoisuuttasi. Signaalin matka aivoihin kestää vähintään 20 minuuttia, joten mikäli olet nopea ruokailija, päädyt todennäköisesti syömään enemmän kuin todellisuudessa olisi tarpeen. Joten rauhoita tahtia hieman, vaihda muutama sananen kanssaruokailijoiden kanssa, siemaile vettä haarukallisten lomassa sen sijaan, että vain lappaisit ruokaa suuhun kuin kuormakauhaajalla ja anna sekä vatsallesi että aivoillesi hetki aikaa tehdä päätös todellisesta kylläisyyden tilasta.

Syöt vääränlaisia hiilihydraatteja. Oletko koskaan pistänyt merkille, kuinka yhden keksin syöminen saa aikaan himon syödä niitä muutaman (ehkä koko paketillisen!) lisää? Näin tärkkelyspitoiset hiilarit ja aivot reagoivat keskenään. Nopeat hiilihydraatit (kuten ne, joita löytyy esimerkiksi valkoisesta leivästä, valkoisesta riisistä, suolaisista ja makeista kekseistä, muroista ja sipseistä), jotka ovat ravintoarvoiltaan köyhiä ja vähäkuituisia nostattavat verensokerin nopeasti ylös, mutta romauttavat sen takaisin alalukemiin nopeammin kuin huomaatkaan. Tuo laskeva verensokeri lähettää aivoihisi nälkäkäskyn ja sinä oletkin jo matkalla keittiöön tai lähimmälle kioskille. Sen sijaan, että söisit aamulla kulhollisen muroja ja lounaalla täytetyn sämpylän ja pikkupussillisen sipsejä tai suklaapatukan, kokeile aamupalaksi täysjyväleipää tai puuroa ja valitse lounaalla hiilarin lähteeksi vaikkapa kvinoaa tai bulguria ja kylkeen kasa kasviksia. Edellä mainitut ovat paljon täyttävämpiä ja ne sisältävät paljon ravinteita, joten sinulla ei ole mitään tarvetta suunnata jääkaapille seuraavien tuntien aikana!

Et saa riittävästi proteiinia ja/tai hyviä rasvoja. Mikäli aina valitset rasvattoman tai vähärasvaisen vaihtoehdon ja ateriasi ovat puutteellisia proteiinien suhteen, ei ole mikään ihme, että koet olevasi nälkäinen pian syömisen jälkeen. Niin sanotut terveelliset, tyydyttymättömät rasvat hidastavat vatsan tyhjenemistä ja pitävät nälän loitolla (ne ovat myös elintärkeitä aivojen tehokkaalle toiminnalle!), joten lisää jokaiseen ateriaasi esimerkiksi jotain öljyä, pähkinöitä, siemeniä tai vaikka avokadoa.

Myös proteiinien käsittely ottaa keholtasi oman aikansa, mikä käytännössä tarkoittaa sitä, että se edesauttaa ylläpitämään kylläisyyden tunnetta pidempään kuin vaikka mihin croissantista saatavat hiilihydraatit pystyisivät. Ripottele chia-siemeniä aamupalakulhosi päälle, dippaa kasvistikkuja hummukseen ja sivele omenasiivujen päälle pähkinävoita. Proteiinilähteitä löytyy loputtomasti, joten jokaiselle aterialle on helppo lisätä aina proteiinin lähde!

 

 

 

 
Lasket kaloreita. Ravintoaineet pitävät nälän loitolla, ei kalorit! On aika yleistä, että laihdutettaessa valitaan ateriat kaloreiden perusteella sen sijaan, että tarkistettaisiin mistä ne (alhaiset) kalorit oikein muodostuvat. Valitettavan usein tosi asia on se, että vähäkaloriset tuotteet sisältävät naurettavan vähän kuituja, proteiineja sekä niitä hyviä rasvoja ja nälkä yllättää sinut nopeammin kuin huomaatkaan. Suosittelen siis aina valitsemaan tasapainoisen aterian, joka saattaa sisältää hieman enemmän kaloreita, mutta on ravinnepitoisempi ja pitää sinut tyytyväisenä pidempään

Ateriasi ovat nestemäisessä muodossa. Smoothiet ja mehustus ovat erittäin pinnalla juuri nyt, mutta totuus on, ettei keho rekisteröi nestemäisiä kaloreita samalla tavalla kuin kiinteitä kilpailijoitaan. Myös se, että smoothiessa ainekset ovat jo valmiiksi ”pilkotussa” muodossa nopeuttaa sen kulkua kehon läpi eikä kehon tarvitse siis sitä itse käsitellä, jolloin nälkä yllättää nopeammin. Minä itse rakastan smoothieita ja toisille nestemäiset ateriat sopivat enemmän kuin hyvin, mutta mikäli sinä koet olevasi nälkäkuoleman partaalla päivittäin, suosittelen miettimään kahdesti ennen kuin korvaat kokonaisen aterian juomalla. Jos kuitenkin haluat nautiskella smoothieista, niin tee niistä hieman paksumpia ja ripottele pinnalle siemeniä, pähkinöitä tai vaikka mysliä ja lusikoi se hitaasti suuhusi!

Olet ollut stressaantunut jo pidemmän aikaa. Pieni stressi tekee meille kaikille oikeastaan hyvää, mutta kun se on liian kauan yhtäjaksoista, keho alkaa tuottaa tiettyjä hormoneita, jotka huijaavat kehoasi. Nämä hormonit saavat kehosi uskomaan, että se on hyökkäyksen kohteena ja energian tarpeessa ja näin sinä alat tuntea, kuinka nälkä kasvaa. Et varmasti pysty kontrolloimaan aina kaikkia ympärilläsi olevia stressin aiheuttajia, mutta pystyt varmasti aina silloin tällöin hidastamaan ja ottamaan hieman aikaa rentoutumiselle. Tee juuri sitä, mikä sinusta on rentouttavaa ja minkä avulla tiedät pystyväsi irtautumaan hetkestä. Ja mikäli rentoutuminen ei ole vaihtoehto juuri nyt, pystyt kuitenkin itse päättämään, että mitä suuhusi laitat ?.

 

 
❤️: Sanna

 

 

 

 

P.S. Onko sinulla Instagram-tili? Klikkaa tästä ja lähde seuraamaan minua ❤️
Löydät minut myös Facebookista ja sivulleni pääset tästä ?

Post A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *