Ne astetta paremmat viikonloppuherkut

This blog post is available in the following languages:

 

Minä uskon vahvasti, että päivän aikana syömäni ruoka vaikuttaa todella kokonaisvaltaisesti niin psyykkiseen kuin fyysiseenkin oloon eli siis käytännössä kaikkeen ja siihen fiilikseen, mikä minulla on. Ja se on varmasti suurin syy siihen, että en halua pilata omaa hyvää oloani tekemällä tyhmiä ruokavalintoja. Poikkeuksia toki aina on, mutta noin niin kuin lähtökohtaisesti.

Viikonloppu tarkoittaa useimmille meistä yleensä herkkuhetkiä ja mättöpäiviä (ns. Chet days) ja mitä todennäköisimmin päädyt syömään jotain sellaista, mikä ei todellakaan jätä sinulle hyvää oloa. Mikä on aina silloin tällöin ihan ok, muttei sellainen olotila, jota itse lähtisin viikosta toiseen tavoittelemaan.

Mutta mitäpä jos kertoisin, että voit saada molemmat: sekä viikonloppuherkut että sen mukavan ja hyvän olon? Kyllä, alla olevien vinkkien avulla voit nauttia leffaherkuista, tyydyttää sen makeanhampaan kolotuksen sekä pitää huolta ja ravita kehoasi!

 

Mikäli sipsit ovat sinun juttusi, kokeile:

 

Popcornit. Sipsit eli perunalastut ovat jo lähtökohtaisesti huomattavasti rasva- ja kaloripitoisempia kuin popparit: Voit syödä noin kuusi kertaa enemmän popcorneja verrattuna sipseihin samalla kalorimäärällä ja ne myös täyttävät enemmän. Mutta muistathan, että popcorneissakin on suuria eroja! Valmista itse popcornisi kattilassa käyttäen öljyä ja suolaa harkiten, ja unohda ne leffateatterissa myytävät rasvaisimmat versiot.

Paahdetut kikherneet. Etsitkö herkullista, suolaista ja kuitupitoista naposteltavaa, joka edellä mainittujen lisäksi olisi myös ladattu täyteen proteiinia? Paahdetut kikherneet ovat etsimäsi herkku! Niin paljon terveellisempiä kuin sipsit, mutta vähintäänkin yhtä koukuttavia. Täältä löydät oman suosikkiohjeeni niiden valmistamiseen.

Kasvistikut. Leikkaa sopivan kokoisiksi tikuiksi erilaisia kasviksia, jotka ovat kuitupitoisia, täyttävät vatsan nopeasti ja hidastavat syömistahtiasi, näitä kun joudut hetken työstämään verrattuna sipseihin. Vähäkalorisia, mutta kuitenkin yhtä rouskuvia kuin sipsit: paprikat, kukkakaali, kurkku, selleri ja makeat naposteluporkkanat ovat erinomaisia valintoja, etenkin jonkun hyvän dipin kanssa!

 

Jos dipit, soosit ja salsat ovat mieleesi:

 

(Kotitekoinen) tomaattisalsa. Tomaattisalsa on ehdottomasti parempi valinta kuin kermapohjaiset dipit ja erityisesti silloin, kun teet sen itse. Ei lisä- tai säilöntäaineita, vain aitoja ja ravitsevia raaka-aineita. Kokeile esimerkiksi tätä ohjetta.

Hummus. Erittäin ravitsevaa, täyttää vatsan nopeasti (eikä sinun tule syötyä niin paljon!) ja sisältää myös proteiinia. Ihan täydellinen yhdistettynä noihin aiemmin mainittuihin kasvistikkuihin!

Kreikkalainen jogurtti. Toimii ihan täydellisesti vähäkalorisena pohjana kaikenlaisille kastikkeille ja dipeille. Korvaa myös hyvin ranskankerman ollen samalla kermaisen herkullinen proteiinin lähde.

 

 


Jos jäätelö on se sinun juttusi, kokeile:

 

Banaanijäätelöä eli nice creamia. Sen sijaan, että ahdat itseesi täysirasvaista kermaa, makeutusaineita ja muita paljon käsiteltyjä raaka-aineita, miksi et pyöräyttäisi luontaisesti kermaisesta ja makeasta banaanista täyteläisen pehmeää jäätelöä? Näillä ohjeilla onnistut taatusti!

Pakastetut rypäleet. Ehkä helpoin kylmä/ jäinen herkku ikinä! Rypäleet vain pakkaseen ja sinulla on muutaman tunnin kuluttua käsissäsi makeaakin makeampi herkku. Varoitus: näihin jää koukkuun!

Jäiset jogurttipalat. Tykkäätkö jogurttijäätelöstä? No tämä herkku on vähintäänkin yhtä hyvää ja sen valmistus hoituu kädenkäänteessä kotona! Täältä löydät selkeät valmistusohjeet.

Proteiinijäätelöt. Mikäli vatsasi ei sano vastaan keinotekoisille makeutusaineille, proteiinijäätelöt ovat oiva herkku. Valmistajia on nykyisin vaikka kuinka paljon, joten valinnan varaa on. Nämä jädet ovat siis yleensä vähäkalorisia, runsasproteiinisia ja siltä maultaan jäätelön veroisia.

Mikäli kuitenkin haluat pysytellä siinä ehdassa jäätelössä, suosittelen valitsemaan sieltä jäätelöaltaasta lisäaineettomia versioita. Valmistajia on nykyään jo useampia ja näistä omia suosikkejani ovat mm. Jymy ja Kolmen kaverin jäätelöt. Edellä mainituista Jymy on myös luomua.

 


Kun karkkihammasta kolottaa:

 

Jäiset rypäleet ja pakastetut banaanisiivut. Kuten yllä jo mainitsin, niin pakastus saa rypäleiden makeuden todella esiin, mutta kokeilepa myös banaanisiivuja. Kuori, pilko, pakasta ja nauti!

Kun hedelmät eivät riitä. Satunnainen karkki tai patukka ei romuta kenenkään ruokavaliota, mutta niiden säännöllinen kulutus ei tarjoa kehollesi minkään laisia ravinteita. Lähinnä tyhjiä kaloreita sokereista ja huonoista rasvoista. Mikäli luonnollisesti makeat marjat tai hedelmät eivät tee tarvittavia taikoja, yritä valita karkkihyllystä tuotteita, joissa on mahdollisimman vähän lisä-, säilöntä ja väriaineita. Hyvälaatuinen, tummasuklaapatukka on myös aina parempi vaihtoehto kuin perussuklaapatukka, itse suosin nykyään raakasuklaata.

Proteiinipatukat. Ehdottomasti varteenotettava vaihtoehto, mikäli vatsasi kestää makeutusaineita. Proteiinipatukassa saattaa olla kaloreita ihan yhtä paljon kuin siinä useimmiten syömässäsi suklaapatukassa, mutta proteiinipatukassa on parempi ravinnejakauma ja yleensä reippaasti sitä nimensä mukaista proteiinia, jota suklaapatukoissa ei oikeastaan ole. Patukoiden ravintosisältö saattaa kuitenkin vaihdella valmistajasta riippuen todella paljon, joten lue tuoteselosteet huolellisesti. Huonosti valittu patukka ei nimittäin ole ravitsemuksellisesti yhtään sen parempi kuin suklaapatukka.

 

 

Mikäli tapanasi on syödä paljon kuivattuja hedelmiä ja/tai marjoja yhdistettynä pähkinöihin:

 

Tuoreet marjat ja hedelmät. Kuivatut hedelmät saattavat vaikuttaa paremmalta ja terveelliseltä vaihtoehdolta kuin karkit, mutta kun ajattelet asiaa hieman tarkemmin, huomaat ehkä, että nuo herkkupalat ovat todellisia sokeripommeja. Hedelmässä ei taianomaisesti kehity yhtään sen enempää sokeria kuivatusprosessin aikana, mutta samalla kun se kuivuu, hedelmän tilavuus eli koko pienenee. Sokeripitoisuus säilyy kuitenkin samana ja koska näitä pienempiä, kuivattuja yksilöitä tulee melkeinpä automaattisesti syötyä enemmän (vertaa esimerkiksi montako tuoretta luumua vs. kuivattua luumua tai rypälettä vs. rusinaa mahtuu kouralliseen), ovat sokeripiikki ja -humala aika takuuvarma herkuttelun lopputulos.

Ja niistä pähkinöistä. Valitse aina naturel-versioita eli ei niitä suolattuja ja friteerattuja suolapähkinöitä, joilla ei ole mitään tekemistä terveellisen kanssa.

 

Jos pizzaperjantai on must-juttu:

 

Tortillapizza, Portobellopizza tai kukkakaalipizza. Kukapa ei rakastaisi juustoisen suolaista herkkupizzaa? Maistuvaa se varmasti on, mutta suolan lisäksi ahdat itseesi samalla uskomattoman määrän turhia (tyhjiä) kaloreita sekä kovaa rasvaa. Mutta ei hätää, sillä voit aina keventää päällisiä ja korvata valkoisistä höttöjauhoista tehdyn pohjan tortillalätyllä, Portobello-sienien hatuilla tai tehdä trendikkään pohjan kukkakaalista. Huomattavasti ravinteikkaampia pohjavaihtoehtoja kuin se perinteinen pohja ja kaksi viimeisintä ovat myös gluteenittomia.

 

Näillä eväillä kohti viikonloppua,
Sanna

 

P.S. Onko sinulla Instagram-tili? Klikkaa tästä ja lähde seuraamaan minua ❤️
Löydät minut myös Facebookista ja sivulleni pääset tästä 😘

 

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämäkirjoitukset

10 helposti toteutettavaa Food swapia – Vaihda epäterveelliset ruoat parempiin:
https://lavidafresca.com/10-helposti-toteutettavaa-food-swapia-vaihda-epaterveelliset-ruoat-parempiin/

Lisää näitä ruokia lautasellesi ja nukut paremmin:
https://lavidafresca.com/lisaa-naita-ruokia-lautasellesi-ja-nukut-paremmin/

Eroon iltanapostelusta näiden 9 keinon avulla:
https://lavidafresca.com/eroon-iltanapostelusta-naiden-9-keinon-avulla/

Post A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *