Miten pysyä energisenä koko työpäivän ajan?

This blog post is available in the following languages:

 

Tämä on varmasti meille kaikille tuttua; Aamupäivä töissä menee nopeasti ja saat työt tehtyä tehokkaasti, mutta ennen kuin kello lyö kaksi iltapäivällä, olet valmis kaatumaan sohvalle vaakatasoon. Suuntaat siis kahvihuoneeseen hakemaan vielä yhden kupillisen kahvia ja mukaan tarttuu ehkä muutama pala suklaata tai keksejä. Tämä on ehkä se yleisin tapa nostattaa energiatasoja, jotta selviät niistä viimeisistä työtunneista, mutta ei missään nimessä se paras vaihtoehto.

Mikäli koet, että sinulla on haasteita pysyä energisenä koko työpäivän ajan, sinun kannattaa ehdottomasti lukea läpi tämä lista ja ottaa käyttöön nämä vinkit!

 

workday1

workday2

 

Älä skippaa aamupalaa.
Terveellinen ja tasapainoinen aamupala auttaa kehoasi heräämään ja käynnistymään aamulla ja antaa sille sitä tarvittavaa energiaa, jotta se pystyy työskentelemään tehokkaasti ja parhaalla mahdollisella tavalla. Aamiainen, joka sisältää vain pienen kulhollisen muroja tai paahtoleivän hillolla ja kupillisen kahvia, tarjoaa sinulle ainoastaan nopeita hiilareita (ja tyhjiä kaloreita!) ja tunnet olosi todennäköisesti väsyneeksi jo ennen kuin työpäivä ehtii edes kunnolla käynnistyä.

Aloittaaksesi aamusi energisesti kerää lautasellesi hyvälaatuisia hiilihydraatteja (puuroa, ruis- tai täysjyväleipää), vähärasvaisempia proteiinin lähteitä (kokeile esimerkiksi munia jossain muodossa, maitotuotteita, leikkeleitä, proteiinipitoisia smoothieita) unohtamatta hyvää rasvanlähdettä (vaikkapa avokadoa, pähkinöitä, siemeniä, jne., jotka sulavat vähän hitaammin ja antavat pitkäkestoista energiaa).

Juo vettä. Mikäli et ole jo huomannut, niin nestehukka aiheuttaa väsymystä. Piristyöksesi, juo iso lasillinen kylmää vettä ja unohda kaikki kofeiinilla (ja sokerilla!) ladatut energiajuomat ja limpparit. Pidä aina vesipullo kätesi ulottuvilla ja muista tyhjentää se muutaman kerran päivän aikana!

Syö kevyempi lounas. Liian iso tai tuhti lounas saattaa olla syynä iltapäivän uuvahdukseen, sillä kehosi tarvitsee niin paljon energiaa kaiken syödyn ruoan käsittelyyn. Näin ollen tehokkaaseen työskentelyyn ei riitä enää niin paljon energiaa. Valitse annos, joka sisältää vähemmän hiilihydraatteja ja enemmän proteiinia välttääksesi uneliasta fiilistä, esimerkiksi salaattia ja vihanneksia sekä grillattua kanaa tai kalaa.

Pidä pieni tauko. Irrottaudu työnteosta viideksi minuutiksi, jotta mielesi ja kehosi saavat pienen tauon. Käy vessassa, hae kupillinen kahvia, käy kysymässä työkaverilta kuulumiset tai selaa sosiaalista mediaa, ennen kuin palaat takaisin sorvin ääreen. Tee mitä tahansa, mikä poikkeaa täysin työnkuvastasi. Aivosi tarvitsevat tasaisin väliajoin pieniä lepotaukoja, jotta ne pystyisivät toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla.

 

workday3

workday4

 

Syö välipala. On tärkeää ravita kehoa tasaisesti koko päivän ajan, jotta energiatasot eivät pääse romahtamaan dramaattisesti, ennen kuin työpäivä on ohi. Syö esimerkiksi kourallinen pähkinöitä ja joku hedelmä, vähäsokerinen smoothie, kasvistikkuja ja hummusta, jogurttia ja marjoja tai vaikka itse tehty välipalapatukka, jotta pysyt valppaana. Välttele viimeiseen asti teollisia valmisruokia, sipsejä ja suklaapatukoita, sillä prosessoidut ja sokeriset aiheuttavat vain nopean romahduksen verensokerissa ja energiatasoissa pian herkuttelun jälkeen.

Pidä liikuntabreikki. Kun iltapäivän väsymys iskee, käy pikaisella kävelylenkillä tai tee nopea kuntosalitreeni sen sijaan, että kurottaisit kohti sitä suklaapatukkaa ja jo aivan liian pitkään pannussa seissyttä kahvia. Tämä ei tietenkään ole mahdollista jokaisella työpaikalla, mutta tutkimukset ovat osoittaneet, että jo 20 minuutin lenkki lisää energiaa ja treenaaminen voi todellakin lisätä tuottavuutta niin paljon, että se kompensoi vähintäänkin sen työpisteeltä poissa ollun ajan tehokkuutena.

Venyttele väsymys pois. Liian pitkään aloillaan istuminen tekee olosi helposti vetämättömäksi ja työlistan purkaminen saattaa tuntua mahdottomalta tehtävältä. Pikaisen venyttelyn ansiosta veri lähtee taas kiertämään ja energiatasot kohoavat. Tätä kannattaa käyttää hyväkseen erityisesti silloin, jos kesken työpäivän ei ole mahdollista tehdä lyhyttä treeniä.

Nuku riittävästi. Tämä ei taatusti ole mitään uutta infoa, mutta riittävät yöunet ovat edellytys, jotta pysyisit energisenä koko päivän. Tutkimukset ovat osoittaneet, että ihmiset, jotka nukkuvat hyvin ovat innovatiivisempia ja tuottavat laadukkaampaa työnjälkeä, koska he ovat vähemmän stressaantuneita, pystyvät keskittymään paremmin ja ovat kokonaisvaltaisesti paremmin voivia.
 
❤️: Sanna

 

 

workday5

workday6

 

 

P.S. Onko sinulla Instagram-tili? Klikkaa tästä ja lähde seuraamaan minua ❤️
Löydät minut myös Facebookista ja sivulleni pääset tästä ?

Post A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *