Milloin on turvallista palata treenien pariin flunssan jälkeen?

This blog post is available in the following languages:

 

Oletko ollut kipeänä viime aikoina ja mietit, että joko sitä voisi lähteä treenaamaan? Flunssakausi jyllää taas ihan täysillä ja olen saanut kysymyksiä liittyen sairastelun ja treenaamaan paluun väliseen lepoaikaan. Milloin on turvallista palata niiden omien tuttujen treenien pariin? Se miten pian ja täysillä voit palata takaisin normiharjoituksiin, riippuu ihan täysin sinua vaivanneen sairauden kestosta ja vakavuudesta, sekä omasta lähtötasostasi (paljon ja usein treenaavat toipuvat useimmiten nopeammin verrattuna harvemmin treenaaviin) ennen kuin sairastuit. Muistattehan myös, ettei ole mitään yksioikoista ’yksi koko sopii kaikille’-tyyppistä vastausta, mutta toivottavasti saat silti vastauksia ja vinkkejä seuraavista pohdinnoistani.

Oletko koskaan kuullut flunssasta puhuttaessa niskasäännöstä (”the rule of neck”)? Mielestäni sen avulla voit aika hyvin tehdä päätöksen siitä, että kiskoako ne lenkkarit jalkaan vai ei. Lyhyesti selitettynä ohjeistus menee näin: Mikäli sinulla on vielä oireita niskasta ylöspäin, esimerkiksi vuotava tai tukkoinen nenä, vetistävät silmät tai kurkku hieman karheana, voit jo harkita paluuta kevyiden treenien pariin. MUTTA muistaen kuitenkin ottaa todella iisisti ja erittäin varovasti. Kaikki oireet niskasta alaspäin ovatkin sitten ihan toinen juttu! Mikäli sinulla on kuumetta, lihassärkyä, vilunväristyksiä, yskää, paineen tai ahdistuksen tunnetta rinnassa, vatsa sekaisin, pahoinvointia, jne., kehosi ei ole vielä valmis liikuntasuoritukseen. Jätä ne lenkkarit siis vielä nurkkaan ja jatka lepäämistä!

 

 

Kun sitten viimein olet valmis ensimmäiseen treeniin sairastelun jälkeen, tulisi harjoituksen olla sekä kestoltaan että tehoiltaan maksimissaan puolet siitä, mihin olet normaalisti tottunut. Mikäli olet juoksija, kannattaa ensimmäinen viikko tehdä paluuta juoksun parin ihan vain kävellen. Jos taas olet hot joogan ystävä, suosittelen aloittamaan joogailut ihan niillä perustunneilla ja vieläpä mahdollisimman lyhyillä sellaisilla. Ja mikäli korviesi väliin on iskostunut neuvo ’Hikoile pöpöt pois!’, niin unohda se! Mikäli oirekuvaasi kuulu yksikään niskan alapuolelle sijoittuvista oireista, treenaamaan lähteminen tässä kohtaa parantumisprosessia palauttaa sinut todennäköisesti takaisin lähtöruutuun ja altistaa samalla jollekin uudelle sairaudelle, sillä immuunipuolustuksesi ei toimi täysillä ja olet alttiimpi ympärillä pyöriville pöpöille. Tiedän, että on ihan supervaikeeta hillitä itsensä ja aloittaa ”pohjalta”/ oman tason alapuolelta, mutta parempi katsoa kuin katua!

Leposyke on myös erittäin hyvä indikaattori treeneihin paluuta ajatellen. Tämä tosin edellyttää, että tiedät oman normaalin leposykkeesi silloin, kun olet 100% kunnossa. Mikäli leposyke on 10 lyöntiä normaalin yläpuolella, voit vielä unohtaa treenit ja jäädä suosiolla lepäämään.

 

Terveellisempi arki - uusi ryhmä Facebookissa!

Tervetuloa jakamaan vinkkejä ja linkkejä, omia tai muiden hyväksi todettuja reseptejä sekä treeniohjeita, joiden avulla meidän kaikkien on helpompi tavoitella sitä terveellisempää arkea ja elämäntyyliä.
Liity nyt

 

Palaa siis aina treenien pariin erityisen huolellista harkintaa käyttäen. Kuuntele tarkkaan kehosi lähettämiä viestejä; miltä olosi tuntuu, onko hengityksesi normaalia ja miltä päässä tuntuu? Mikäli tunnet minkäänlaista huimausta tai heikkoutta, lopeta samoin tein. Muistathan myös riittävän nesteytyksen ja ravinteikkaat ateriat, ne nopeuttavat ja helpottavat omalta osaltaan paranemisprosessia.

 

Haluan myös muistuttaa, että jokainen meistä on yksilö ja edellä olevat neuvot pätevät henkilöihin, joilla on ollut joku ihan perusflunssa, yskää, vatsatauti, ym. Mikäli olet ollut lääkärin hoidossa, on suositeltavaa noudattaa annettuja ohjeita ja palata treenien pariin vasta, kun siihen lupa heltiää.

 

❤️: Sanna

 

 

P.S. Onko sinulla Instagram-tili? Klikkaa tästä ja lähde seuraamaan minua ❤️
Löydät minut myös Facebookista ja sivulleni pääset tästä ?

 

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämäkirjoitukset

Taistele flunssaa vastaan näiden ruokien avulla:
https://lavidafresca.com/taistele-flunssaa-vastaan-naiden-ruokien-avulla/

Älä syö näitä ruokia illalla ja nukut paremmin:
https://lavidafresca.com/ala-syo-naita-ruokia-illalla-ja-nukut-paremmin/

Sitruunaveden terveyshyödyt top 6:
https://lavidafresca.com/sitruunaveden-terveyshyodyt-top-6/

1 Comment

Post A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *