Miksi pikadieetit ovat ajanhukkaa?

This blog post is available in the following languages:

 

Annas, kun arvaan. Haluat aloittaa uuden vuoden kunniaksi uuden suunnan elämässäsi ja pudottaa painoa? Mikäli osuin oikeaan, on sinulla jotain yhteistä suurimman osan kanssa tämän pallon väestöstä. Luin jonkin aikaa sitten artikkelin, jonka mukaan ’Elämme yhteiskunnassa, joka on omaksunut ajatuksen laihduttamisesta. Se on ollut kulttuurisidonnainen pakkomielle jo pidemmän aikaa… Keskiverto nainen käyttää elämästään laihduttamiseen keskimäärin 31 vuotta.’ Aika hullua, kun sen laittaa noin vai mitä mieltä olette? Pyörittelin näitä asioita mielessäni useamman päivän ajan ja haluankin jakaa muutaman ajatuksen kanssanne liittyen laihduttamiseen ja erityisesti pikadieetteihin.

Ensinnäkin, pikadieetit eivät toimi pitkässä juoksussa. Totta on, että useimmat niistä johtavat nopeaan, lyhytkestoiseen vaakanumeron pienentymiseen ja sinut saattaa vallata voittajafiilis dieetin alkumetreillä. Mutta onko kukaan pystynyt noudattamaan näitä tiukkoja ja rajoittavia dieettejä kovinkaan pitkään? Ja mikäli onnistuit pudottamaan painoasi, pysyivätkö pudotetut kilot poissa, kun palasit takaisin niihin sinulle ominaisiin ruokailutottumuksiin?

 

 

Terveellisempi arki - uusi ryhmä Facebookissa!

Tervetuloa jakamaan vinkkejä ja linkkejä, omia tai muiden hyväksi todettuja reseptejä sekä treeniohjeita, joiden avulla meidän kaikkien on helpompi tavoitella sitä terveellisempää arkea ja elämäntyyliä.
Liity nyt

 

Näin pikadieetit yleensä etenevät: Aloitat dieetin maanantaina intopiukeana, koska uusi viikko = uusi elämä, kyllä sinä tiedät. Ensimmäiset pari päivää menevät hienosti ja kuin hujauksessa kaiken sen innostuksen siivittäminä. Mutta mitä lähemmäs viikonloppua tullaan, sitä turhautuneempi, väsyneempi ja tyytymättömämpi olosi on, sillä uusi dieettisi ei salli niitä normiruokia, joihin olet tottunut ja kalorisaantisi on todennäköisesti huomattavasti alhaisempi aiempaan verrattuna. Mikäli olet perheellinen ja joudut syömään eri ruokaa kuin muut perheenjäsenet, on koko projekti arvatenkin vielä haastavampaa ja turhauttavampaa.

Suurin osa näistä pikadieeteistä kun on yleensä niin epäkäytännöllisiä ja rajoittavia, että kaksi viidestä diettaajasta antavat periksi houkutuksille (mikä siis saattaa olla sitä ihan perinteistä kotiruokaa) jo tässä kohdin. Yksi viidestä kestää pikadieetin kummallisuuksia peräti kuukauden ja suunnilleen saman verran sinnittelevät peräti kolme kuukautta syöden kummallisia asioita sekä lisäravinteita ja pitäen kalorit minimissä. Vain muutama dieetin aloittaneista pysyvät täysin dieetin sallimissa rajoissa eivätkä sorru houkutuksiin pidemmällä aikavälillä… Näin niin kuin kärjistäen koko touhu!

 

 

Ja mitä sinulle sitten jää käteen kaikesta tästä kituuttelusta ja kärvistelystä? Kyllä, painosi on saattanut hieman pudota (ehkä jopa paljonkin, mikäli lähtötilanteessa ylipainoa on ollut reippaammin), mutta useamman lähteen mukaan 95% diettaajista palaavat takaisin lähtöpainoon viimeistään seuraavien kahden ja viiden vuoden välillä, mikäli paino on pudotettu liian nopeasti ja keholle epäsuotuisalla tavalla. Myös aineenvaihduntasi on saattanut hidastua tai mennä sekaisin, hormoneistasi puhumattakaan (nämä saattavat aiheuttaa lihomista, kun palaat takaisin normaalin, terveellisen ruokavalion pariin). Immuunipuolustusjärjestelmäsi saattaa myös rakoilla, mikä tarkoittaa sitä, että imuroit itseesi helposti kaikki ympärillä pörräävät pöpöt ja sairastut. Ja entäs se oma mieli ja ulosanti? Et välttämättä edes halua kysyä kanssaihmisiltäsi, että miten rakastettava ihminen olit tuon pikadieetin aikana…

Sait edellä olevien perusteella varmasti kiinni ajatuksistani; mielestäni pikadieetit pitäisi kieltää lailla! Totta kai kannustan ylipainoisia henkilöitä laihduttamaan jo ihan terveydellisistä syistä, mutta fiksusti ja ajan kanssa. Kehosi tarvitsee tasapainoisen ja ravitsevan ruokavalion (oikeassa suhteessa proteiineja, niitä pelättyjä hiilareita ja rasvoja sekä ison joukon eri vitamiineja, mineraaleja sekä hivenaineita), jotta se pystyisi kehittymään turvallisella tavalla haluamaasi suuntaan. Ravinteiden puute pitkässä juoksussa saattaa aiheuttaa terveydellisiä ongelmia eikä se varmasti ole tavoitteesi. Suosittelen unohtamaan kaloreiden laskemisen ja laskemaan ennemmin ravinteita, mikäli jotain nyt haluat välttämättä laskea, ja pitämään kiinni säännöllisistä ruoka-ajoista. Kertyneet kilot eivät taatusti ole kertyneet viikossa tai kahdessa, joten ei niistä tarvitse päästä eroonkaan niin nopeasti. Anna itsellesi ja kehollesi riittävästi aikaa ja saat pysyvämpiä tuloksia!

 

❤️: Sanna

 

 

P.S. Onko sinulla Instagram-tili? Klikkaa tästä ja lähde seuraamaan minua ❤️
Löydät minut myös Facebookista ja sivulleni pääset tästä 😘

 

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämäkirjoitukset

Ala syömään ja laihdut!
https://lavidafresca.com/ala-syomaan-ja-laihdut/

Älä jätä aamiaista syömättä säästääksesi kaloreita!
https://lavidafresca.com/ala-jata-aamiaista-syomatta-saastaaksesi-kaloreita/

Herkkupäivän ABC:
https://lavidafresca.com/herkkupaivan-abc/

2 Comments

Post A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *