Miksi matkustaa Perthiin: Parhaat vinkit

This blog post is available in the following languages:

 

Perth ei yleensä yllä Australiaan suuntaavien listalle kärkipäähän, kun he suunnittelevat matkansa kohdekaupunkeja. Siitäkään huolimatta, että se on Länsi-Australian pääkaupunki. Mutta ketäpä sitä syyttelemään, kun kyseinen kaupunki on tunnetusti yksi maailman eniten eristyksissä oleva suurkaupunki.

Mikä sen sijaan ei ole päässyt useimpien tietoisuuteen saakka, on Perthin mukava subtrooppinen ilmasto (lämpimiä aurinkoisia päiviä ympäri vuoden, talvellakin päivälämpötilat pyörivät +20C° tienoolla), rentoutta huokuvat ihmiset, Australian ehkä laajin ja sen hetkisiä trendejä myötäilevä ruokatarjonta (uusia ravintoloita, kahviloita ja baareja näyttäisi syntyvän kuin sieniä sateella!), loputtomat paratiisirannoiksikin luokiteltavat uimarannat sekä erinomaiset kulttuuri- ja elämysmahdollisuudet.

 

Ja kuten viime viikolla lupasin, on nyt tiedossa oma listaukseni syistä (jotka samalla toimivat hyvin vinkkeinä), joiden vuoksi myös sinun kannattaisi suunnata tuonne Intian valtameren äärelle lomailemaan.

 

Perthin keskusta

Itse keskusta on tosi kompakti ja helposti haltuunotettava, kuin tehty ympäriinsä kävelyä varten leveine jalkakäytävineen sekä pienine korkeuseroineen. Nähtävyydet on helppo käydä katsomassa, kahviloita lepotaukoja varten on jokaisen kadun varrella, ostosmahdollisuudet erittäin passelit ja kaikkia kulinaristeja hemmotellaan laajalla valikoimalla ravintoloita. Ja mikäli käveleminen lomalla ei houkuta, niin voit aina vuokrata pyörän tai hypätä kaupunkibussin kyytiin. Keskustassa useampaa eri reittiä pyörivät bussit ovat täysin ilmaisia ja voit kulkea niillä juuri sen pätkän kuin haluat.

Kaupungin läpi virtaava Swan-joki (Swan River) on myös ehdottomasti näkemisen arvoinen. Sen varrella menee leveät kävelykadut, joita pitkin kävellessä voit nauttia kauniista maisemista tai vaikka pinkaista pikaiselle lenkille. Tai ehkä sittenkin hyppäät jokilaivan kyytiin, jolla pääset aina Fremantleen asti Perthin kaupungin siluettia samalla ihaillen.

Itse tykkäsin tuosta ihan ytimestä todella paljon (normaalisti en ole mikään kaupunki-ihminen), ja olisin voinut viettää siellä päivän jos toisenkin lisää.

 

 

Kings Park

Swan-joelta kannattaa ottaa suunnaksi Kings Park, joka on siis valtavan kokoinen puistoalue. Sieltä on ehdottomasti parhaimmat näkymät keskustaan, ja jo pelkästään niiden vuoksi sinne kannattaa mennä. Muistin edelliseltä Perth-visiitiltä, että puisto on iso, mutten todellakaan tajunnut, että se on suurempi kuin New Yorkin Central Park saati että se on suurin kaupunkipuisto eteläisellä pallonpuoliskolla. Kävele ympäriinsä, pidä hauskaa lasten leikkipaikoilla, voita korkeanpaikankammo kävelemällä korkeuksiin rakennettuja siltoja pitkin puunlatvojen seassa (Tree top walk), häkelly kasvitieteellisen puutarhan kauneudesta, bongaile lintuja ja muita elukoita (puistossa asuu noin 70 eri lintulajia) ja pistä pystyyn joko perinteinen tai grillipiknik, kuten perthiläisillä on tapana tehdä.

Mikäli syöt mieluummin jonkun muun valmistamaa ruokaa, niin ei hätää, sillä puistosta löytyy myös kioski, ravintola ja kahviloita ainakin leikkipaikkojen yhteydestä. Ja hei, puistoon ei ole minkäänlaisia pääsymaksuja, joten mene sinne nyt ainakin nauttimaan niistä maisemista!

 

 

Elizabeth Quay

Elizabeth Quay on hieno, hiljattain valmistunut (vielä hieman keskeneräinen, sillä ympärille rakennetaan hotelleita) osa Perthin keskustaa, joka sijaitsee Swan-joen varrella. Todella mukava paikka mennä hengailemaan ja vaan nauttimaan aurinkoisesta päivästä niin kavereiden kuin perheen kesken. Lapsille löytyy viihdyttävä leikkipaikka ihan uuden kävelysillan kupeesta, karuselli sekä kesällä mukavasti viilentävä vesileikkipaikka suihkulähteineen, aikuisille puolestaan kahviloita ja ravintoloita.

Paikalle on myös helppo saapua, sillä ihan kulman takana ovat sekä juna- että bussiasema. Kävele ympäriinsä ja ota muutama selfie jo tunnetuksi tulleella, veistoksellisella kävelysillalla, joka on muuten suht hieno paikka auringonlaskun aikaan. Elizabeth Quaysta lähtevät myös lautat sekä Perthin eteläiseen osaan Fremantleen, että Rottnest-saarelle.

 

 

Burswood

Mikäli haluat nähdä Perthin siluetin hieman erilaisesta kulmasta, kannattaa sinun ottaa suunnaksi Burswood ja hieman tarkemmin sanottuna The Camfield, joka Perthin yksi uusimmista ja mielenkiintoisimmista ajanviettopaikoista. Se sijaitsee viehättävällä paikalla Swan-joen rannalla Burswoodin niemimaalla. Kyseinen kahvila/ ravintola/ pienolutpanimo/ terassi tarjoilee hyvää ruokaa (tosi isot ja ruokaisat salaatit muuten!) ja kylmää juomaa aivan uuden Optus-stadiumin kupeessa, ja siellä järjestetään myös paljon erilaisia tapahtumia.

Terassilta on todella miellyttävät maisemat Swan-joen yli kohti keskustaa ja sekä Matagarup- kävelysillalle, joka taitaa olla Perthiläisten uusin ylpeydenkohde. Mene drinkeille kavereiden kanssa tai vaikka lounaalle perheen kanssa ja anna lasten juosta tilavalla pihalla ja purkaa energiaa kivalla leikkipaikalla. Mikäli olet urheilua rakastava, muttet halua tuhlata rahaa kalliisiin stadionlippuihin, voit suunnata The Camfieldin Beer Garden- alueelle, josta löytyy jättiscreenit, säkkituolit (oli siellä ihan normituolejakin 😉 ) sekä kylmää olutta. Ei yhtään hullumpi paikka viettää aikaa!

 

Scarborough

Scarborough on nimetty yhdeksi Australian parhaimmaksi rantakohteeksi ja se nousi ihan heittämällä myös meidän loman suosikkikohteeksi. Vain 20 minuuttia Perthin keskustasta autolla ja saavut keskelle loputtoman pitkiä valkoisia hiekkarantoja. Rantakadulta löytyy lukuisia kahviloita ja ravintoloita, uusi leikkipaikka perheen pienimmille ja esimerkiksi surffikoulu kokeilunhaluisille.

Kuten lupasin, aion kirjoittaa ihan oman postauksensa Scarboroughsta ensi viikolla, joten pysy kuulolla!

 

 

Fremantle

Fremantle on ainoastaan 30 minuutin ajomatkan päässä Perthin ytimestä, mutta ihan yhtä lailla voit ottaa sinne lautan, mikäli hieman verkkaisempi eteneminen ei ole este. Fremantle on mielenkiintoinen sekoitus kalastusvenesatamaa, Old West-tyyppistä arkkitehtuuria, luksusasuntoja joen varressa, pienpanimoiden käsintehtyjä oluita, vegaanisia ja superfood-annoksia tarjoavia kahviloita sekä ravintoloita (tuovat kivaa vastapainoa kaikille niille fish & chips- ja burgeriravintoloille) sekä rentoutta huokuvia ihmisiä. Jostain syystä koin, että tämä paikka oli tosi mielenkiintoinen ja kiehtova. Nautiskele City Beachilla ravintolatarjonnasta biksuissa aurinkotuoleista käsin tai suuntaa herkkukahvilaan ja tilaa espanjalaisia churroja kaikilla mahdollisilla höysteillä.

Mikäli kahviloissa ja ravintoloissa roikkuminen ei ole sinun juttusi, voit aina viihdyttää itseäsi markkinoilla, kokea historian havinaa ja vierailla Fremantlen vankilassa, Australian merimuseossa tai vaikkapa hakea inspiraatiota taidekeskuksesta. Niin kuin sanoin; Fremantlesta löytyy jokaiselle jotain!

 

 

Rottnest Island

Tätä paikkaa et halua missata, mikäli Perthiin ikinä päädyt. Et ainakaan, jos rakastat rantoja, kirkasta vettä tai snorklausta! Rottnest-saari on kuin paratiisi minikoossa ja se käsittää yhteensä 63 rantaa sekä 20 upeaa lahtea. Siellä elelee myös joitakin erittäin harvinaisia eläinlajeja, joita et löydä mistään muualta. Näistä varmasti tunnetuin on pussieläimiin lukeutuva lyhythäntäkenguru Quokka (Näyttää oikeasti aika paljon minikengurulta).

Tällä kertaa emme käyneet Rottnest Islandilla, mutta edellisellä reissulla kävimme ja vuokrasimme siellä pyörät, joilla vain ajelimme ympäriinsä rannalta toiselle. Jos haluaa vähän ohjatumpaa toimintaa niin siellä kyllä järjestetään mm. opastettuja kävelyretkiä, laskuvarjohyppyä, livemusiikki-iltoja ja komediafestivaaleja sekä valaiden bongausreissuja. Tämä saari sinun pitää kokea oikeasti ihan itse livenä, jotta ymmärrät mistä puhun!

 

 

Uskomattomat valkoiset hiekkarannat

Perthissä sanotaan olevan tuon pallonpuoliskon parhaimmat rannat, ja niitä rantoja on siellä itse asiassa niin paljon, että kaikilla niillä ei ole edes nimeä. Rantoja löytyy ihan joka lähtöön ja osa niistä soveltuu paremmin surffareille isoine aaltoineen, kun taas toisen rannan valttikortti on perheystävällinen, matala rantaviiva ja hyvät parkkeerausmahdollisuudet. Osalle rannoista koirat ovat tervetulleita, kun taas toisten edessä komeili kyltti, jossa koirat piti pitää vähintään kiinni hihnassa. Joka tapauksessa, Perthistä löytyy ihan varmasti ranta jokaiseen tarpeeseen ja makuun!

Meidän oma suosikki oli tällä reissulla, yllätys-yllätys, tuo Scarborough- ranta. Ihana ja tosi kaunis ranta, jossa siis kiva leikkialue sekä paljon kahviloita, kuppiloita ja ravintoloita, jotta kaikki pysyivät tyytyväisinä. Kirkasta vettä, hienoa hiekkaa, leveä ja pitkä ranta, joten miksipä ei oltaisi tähän ihastuttu!

Myös Coogee- ranta oli tosi kiva ja käytiin siellä useaan otteeseen. Ranta ei ollut ihan niin täyteen tupattu (me pysyttelimme aina sillan vasemmalla puolella, sillä siellä oli joka kerta ihan selkeästi väljempää) ja se sopi hyvin lapsiperheelle. Parkkipaikan vieressä oli kahvila- ravintola (Coogee Beach Cafe), josta sai välipalaa ja lounasta. Mainitsemisen arvoinen on myös Cottesloe-ranta (tai vaan Cott, kuten paikalliset sitä tuntuivat kutsuvan), sillä sen on sanottu olevan Perthin suosituin ranta. Valkoista hiekkaa tuolla rannalla riittää yli kilometrin mittaisen pätkän verran ja vieressä on hyvin palveluita (jäätelökioski, ravintoloita ja jokunen pubi), joten ehdottomasti käymisen väärti.

 

 

Ensi viikolla saatte nauttia vielä Australian maisemista, sillä tulossa on tuo jo useaan otteeseen mainittu Scarborough-kirjoitus.

 

❤️: Sanna

 

P.S. Onko sinulla Instagram-tili? Klikkaa tästä ja lähde seuraamaan minua ❤️
Löydät minut myös Facebookista ja sivulleni pääset tästä 😘

 

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä kirjoitukset

Joululoma kenguruiden maassa Länsi-Australian Perthissä:
https://lavidafresca.com/joululoma-kenguruiden-maassa-lansi-australian-perthissa/

La Isla de Valdecañas: Salainen paratiisi keskellä Espanjaa:
https://lavidafresca.com/la-isla-de-valdecanas-salainen-paratiisi-keskella-espanjaa/

Viikonloppureissu Toledoon kuvina:
https://lavidafresca.com/viikonloppureissu-toledoon-kuvina/

20 Comments

 • Aivan mainiot vinkit, menevät ehdottomasti muistiin Perthin-reissua varten – kiitos tästä! Ihania kuvia ja tunnelmia. 🙂 Olen asunut reilut kuusi vuotta Sydneyssä, ja vaikka tuleekin matkusteltua paljon, koko Länsi-Australia on kuitenkin vielä ihan tuntematonta maaperää. Perth on kuitenkin ehdottomasti haaveissa!

  • Voi miten kiva kuulla! Ja ehdottomasti lämmin suositus Länsi-Perthille, siellä saa kyllä hurahtamaan viikon jos toisenkin 😊.

 • Onhan se ihan mukava kaupunki! Ruokatarjonta ei ehkä kuitenkaan Australian laajinta ole, näin melbournelaisena täytyy huomauttaa 😉 Me ollaan tänä vuonna ehkä pitkästä aikaa taas piipahtamassa täällä suunnalla, joten tätä lukiessa oli kiva fiilistellä ja haaveilla reissusta. Fremantlesta tykkäsin itse myös. Länsi-Australia on muutenkin aivan ihana!

  • No me ainakin löydettiin Perthistä laajempi tarjonta kuin Melbournesta aikoinaan, mutta ehkä tarjonta on tässä välissä muuttunut, Tai sitten ollaan yritetty syödä ihan väärissä paikoissa, paljon mahdollista 😉 . Kiva, kun pääsit fiilistelemään tämän kirjoituksen myötä 🙂 .

 • Minua Perth on kiinnostanut nimenomaan sen eristäytyneisyyden vuoksi, mutta aika vähän olen löytänyt blogipostauksia siitä joten kiitos tästä!
  Voi olla että ihan lähivuosina vielä ei ole Australian matkan vuoro mutta eiköhän sekin sieltä vielä tule!

 • Perth on ilmeisesti nostanut profiiliaan, olen nimittäin alkanut kuulla siitä paljon hyvää. Suuntaan marraskuussa Australiaan ja vaikka Perth kiinnostaakin niin kyllä se vain armotta täytyi jättää suunnitelmista pois kun sinne vain on niin kirotun pitkä matka. Mutta ensi kerralla sitten, ehkä samalla voi sitten tutkia Länsi-Australiaa muutenkin.

  • Juu se on kyllä niin kaukana kaikesta! Viime kerralla yhdistettiin Perth Melbournen reissuun, ja olihan siinäkin ihan yllättävän pitkä lentomatka välissä… Se ei ole paikka jossa vain käväistään 😉 . Mutta Länsi-rannikolle kannattaa ehdottomasti joskus suunnata, jos siihen vain mahdollisuus tulee 🙂 .

 • Vaikka en olekaan Perthissä käynyt, on niin ikävä Australiaa, että piti ihan hammasta purra tätä juttua lukiessa. Täällä kirjaimellisesti kädet jäässä Helsingissä hakkaan näppäimistöä ja vaihtaisin sijaintini näihin maisemiin ja lämpötiloihin milloin vain. Luulen, että minun on vaan pakko jonain päivänä muuttaa Australiaan, tuntuu liian epäreilulta, että jotkut elävät arkeaan tuollaisissa paikoissa :D. Todella kauniin näköistä <3.

  • On kyllä ihana paikka ja ymmärrän niiin hyvin sua! Itse en sinne kuitenkaan pystyisi muuttamaan vaikka sää onkin ideaali, tuntuu että sieltä (Australiasta siis ylipäänsä) on niin pitkä matka ja kalliit lennot joka paikkaan… Me kun tykätään matkustella, niin tämä nykyinen asuinmaa Espanja on myös sen kannalta ihan erinomainen paikka asua. Täältä pääsee kätevästi ja aika usein edullisestikin lentämään vähän joka suuntaan 😉 .

 • On kyllä mukavan oloinen kaupunki. Jännä että ei ole tietoisuudessa kun se ln varmaan Sydneyn lisäksi ainoa minkä itse muistaa yhdistävänsä Australiaan 😅😂 en ole ikinä Ausseissa käynyt ja tuo kaupunki kuulostaa ainakin todella leppoisalta ilmastoltaan 🙂

  • Jostain syystä Melbourne ja Sidney ovat ne yleisimmin tiedossa olevat kaupungit ja varmaan suosituimmat kohteet. Ehdottomasti kannattaa Länsi-Australiaan suunnata ja varata aikaa riittävästi, siellä kyllä riittää tekemistä ja nähtävää!

 • Ihania kuvia ja fiiliksiä sekä hyviä vinkkejä Perthiin! Oon myös päässyt käymään siä pari kertaa, mutta tässä sun postauksessa oli pari uutta paikkaa, jonne täytyy suunnata ens kerralla. 🙂 Fremantlesta tykkäsin kans ite kovasti ja nuo rannat on kyllä upeita. Muutenki Länsi-Australiassa on kaunista rantaviivaa ja luontoa.

  • Kiva kuulla, että löytyi myös uusia vinkkejä! Länsi-Australia on kyllä kokemisen ja näkemisen arvoinen 🙂 .

 • Perth vaikuttaa kyllä tosi kivalta paikalta, vaikka juuri mitään en ole siitä aiemmin tiennyt. Biitsit Australiassa on kyllä ihan mahtavia, nämäkin näyttivät upeilta. Fremantle ja Rottnest kuulostivat tosi makeilta paikoilta. 🙂 Kun reissasin Ausseissa viisi vuotta sitten, harkitsin myös Perthiä, mutta lopulta olis iisimpää mennä Uuteen-Seelantiin kuin Läns-Australiaan, niin Perth jäi.

  • Tämäpä juuri! Useimmilta se jää näkemättä juurikin sen vuoksi, että se sijaitsee niin etäällä kaikkialta muualta. Mutta kannattaa harkita reissua myös sinne.

 • Kylläpä tuli tätä lukiessa kaipuu takaisin Perthiin ja noihin maisemiin. <3 Pari vuotta sitten olin siellä ystäväni luona ja se koko aussi-beach-elämä teki kyllä lähtemättömän vaikutuksen. Vaikka Perth on eristynyt, elämää sieltä löytyy! 🙂

 • Näyttää ihanalta! Perth vaikuttaa paikalta, johon saattaisin jumittaa melko helposti viikoiksi ja jopa kuukausiksi. Erityispisteet noista leveistä jalkakäytävistä mitä kaipasi Malesiassa kovasti.

  • Itse olen siellä juuri tuon kolmisen viikkoa viettänyt ja heittämällä olisi mennyt toinen mokoma. Nähtävää ja tekemistä siellä kyllä riittää 🙂 .

Post A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *