Liikunta tekee onnelliseksi

This blog post is available in the following languages:

 

Mikäli termit ’Runner’s high’ ja ’endorfiinikoukku’ ovat sinulle entuudestaan tuttuja, saatat jo tietää, mistä puhun. Me kaikki ollaan varmasti tietoisia siitä, että liikunta missä tahansa muodossa ja jopa ihan lyhyinäkin pätkinä päivän arkiaskareiden lomassa, tekee itse kullekin hyvää. Se auttaa meitä painonpudotuksessa ja säilyttämään terveellisen painon, nukkumaan paremmin, sekä nostamaan energiatasoja ja laskemaan puolestaan stressitasoja. Ihan vain muutaman hyödyn mainitakseni. Mutta oletko koskaan miettinyt, että miltä sinusta tuntuu treenin jälkeen? Kyllä, olo on paljon onnellisempi ja tyytyväisempi, kuin ennen treeniä!

 

exercise2

 

Keräsin tähän muutaman esimerkin siitä, miten liikunta vaikuttaa kehoosi ja sen myötä mieleen ja mielialaan:

Nostaa mielialaa. Tämä on varmasti kaikkein yleisimmin tiedossa, mutta heti kun lähdet liikkumaan, aivosi alkavat vapauttamaan tiettyjä kemikaaleja (mm. serotoniinia, dopamiinia ja noradrenaliinia), joilla on tärkeä rooli aivoissa ja jotka saavat aikaan onnellisuuden ja hyvänolontunteen. Tutkimukset ovat osoittaneet, että näiden kemikaalien varastot tyhjenevät ikääntymisen myötä, minkä takia meidän kaikkien tulisi löytää jatkuvasti keinoja varastojen täydentämiseen. Joten vaikka se sohvan nurkka ja Netflix kuinka tänään houkuttelisi, niin jo pikainen 20 minuutin kävelylenkki raikkaassa säässä käynnistää näiden kemikaalien tuotannon ja tunnet olosi lyhyen reippailun jälkeen iloisemmaksi. Lenkkarit jalkaan siis ja menoksi!

Lievittää stressiä. Toinen varmasti vähintäänkin yhtä tunnettu tosiasia on, että liikunta auttaa sinua lievittämään stressitekijöitä ja hikoilemaan pois päivän huolet. Ne hyvät puolet eivät kuitenkaan jää ainoastaan siihen hetkeen, vaan niillä voi olla kauaskantoisempiakin vaikutuksia; treenin aikana sykkeesi kohoaa, stressitasot laskevat ja kehossasi tapahtuu hormonaalisia muutoksia (lyhyesti siis aivoissa tapahtuu kemiallisia reaktioita). Kun teet tämän riittävän usein, kehosi oppii pikkuhiljaa käsittelemään paremmin kohtaamiasi stressin aiheuttajia, ja tunnet olosi yleisesti rauhallisemmaksi ja paremmaksi stressitekijöistä huolimatta.

 

exercise3

exercise4

 

Parantaa immuunijärjestelmää. Treenin aikana kehosi pumppaa verta elimistössäsi lujempaa tahtia ja saman aikaisesti suonissa virtaavien vasta-aineiden ja valkosolujen määrä kasvaa. Edellä mainitut toimivat kehossa eräänlaisina ”terveyspoliiseina” ja havaittuaan jotain elimistöön kuulumatonta, ne hyökkäävät sen kimppuun, ja sinä puolestasi pysyt todennäköisesti terveenä. Ja kun pysyt terveenä, olet varmasti onnellisempi, eikö?

Lisää energiaa. Liikunta antaa sinulle lisää energiaa (jälleen kerran kyseessä on kemiallinen reaktio aivoissa) ja saman aikaisesti veren virtaus aivoihin lisääntyy, mikä saa sinut valppaammaksi ja tietoisemmaksi ympärilläsi tapahtuvista asioista, ja olet valmiimpi käymään seuraavan työtehtävän tai kotiaskareen kimppuun. Ja mitä energisemmäksi tunnet itsesi, sitä todennäköisemmin päivästäsi tulee onnistunut ja tunnet olosi paremmaksi.

Lisää itseluottamusta. Tiedätkö sen fiiliksen, kun kaikki vaatteet näyttävät ja tuntuvat päälläsi ihan kauheilta (mikä ei todennäköisesti ole edes totuus!), etkä tunne oloasi mukavaksi omassa kehossasi? Liikunta ja treenaaminen eivät ainoastaan auta sinua tuntemaan oloasi paremmaksi, vaan ne saavat sinut tuntemaan itsesi vahvemmaksi, itsenäisemmäksi ja itsevarmaksi. Lyhyesti sanottuna; mikään ei lisää onnellisuutta varmasti enempää kuin kohonnut itsetunto!

Tarvitseeko minun siis sanoa enempää? Lenkkarit jalkaan ja liikkeelle siitä!

 

❤️: Sanna

 

exercise1

 

 

P.S. Onko sinulla Instagram-tili? Klikkaa tästä ja lähde seuraamaan minua ❤️
Löydät minut myös Facebookista ja sivulleni pääset tästä ?

Post A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *