La Isla de Valdecañas: Salainen paratiisi keskellä Espanjaa

This blog post is available in the following languages:

 

Kuten kaikki Instagram-seuraajani jo varmasti huomasivat, muutama viikko taaksepäin me vietettiin viikonloppua La Isla de Valdecañasissa. Jaoin paljon kuvia tuosta uskomattoman kauniista paikasta ja kun me palattiin kotiin, inboxini täyttyi teidän viesteistä. ”Onko tuo paikka oikeasti Espanjassa?”, ”Näyttää ihan epätodelliselta, ihan kuin paratiisi!”, ”Kuinka kauan Madridista kesti ajaa sinne?”, ”Oliko paikka kauhean kallis?”, ”Sopiiko kohde enemmän pariskunnille vai lapsiperheille?” Ja tässä vain muutama esitetyistä kysymyksistä esimerkiksi.

 

 

Ja kyllä, olin ja olen kanssanne niin samaa mieltä! Tuo paikka oli todella epätodellinen ja niin kaunis, etten löytänyt edes oikeita sanoja kuvaamaan fiiliksiäni, kun käveltiin siellä ympäriinsä. Ihan kuin oltaisiin poistuttu kokonaan Espanjasta ja lähdetty ulkomaanreissulle ?. Maisemat poikkesivat ihan täysin niistä, mihin ollaan totuttu ja kaikki näytti jotenkin tosi epä-Espanjalta.

 

 

Ajoaika Madridista La Isla de Valdecañasiin kesti ainoastaan alle kaksi tuntia ja mielestäni hotelliyön kustannukset olivat ihan kohtuulliset. Me yövyttiin hotellissa nimeltään Vincci Valdecañas Golf (linkistä lisätietoa hotellista), joka kustansi kolmelta aamupaloineen 145€/ yö. Hotelli oli ulkoasultaan moderni, huone järvinäköalalla erittäin siisti ja tilava, henkilökunta oikein avulias ja ystävällinen, ja mikä tärkeintä aamupalalta löytyi jokaiselle jotain. Mainittakoon myös, että mieheni ylisti golfkentän maasta taivaisiin ja kuten kuvista varmasti huomaatte, niin hotellin allasalue tarjosi kaiken, mitä meidän perhe tarvitsi onnistuneeseen minilomaan. Joten asteikolla yhdestä kymmeneen, paikka oli täyskymppi!

 

 

Me pysyteltiin oikeastaan melkeinpä vaan hotellin alueella (lukuun ottamatta pikaista vedenhakureissua El Gordon pieneen symppiskylään) ja se riitti meille oikein hyvin, kun oltiin vaan pari päivää. Meidän poika rakastaa peuhata ja viettää aikaa altaalla eikä hän kaivannut oikeastaan muuta viihdykettä (okei, iPad kaivettiin esiin viimeistään siinä vaiheessa, kun odotettiin ruokaa ?), mutta sanoisin, että aikuisille tuolla löytyy kyllä enemmän tekemistä. Erityisesti jos pelaat golfia! Silloin tämä paikka on jotain, mitä et halua jättää kokematta, mikäli ikinä reissaat golfbägisi kanssa Madridin suunnalla ?. Alueelta löytyy myös padel- , tennis-,koris-, rantalentopallo- yms. kenttiä, sekä pystyy vuokrata vaikka kanootteja, jos haluaa lähteä järvelle melomaan.

 

 

LA ISLA DE VALDECAÑASIN TULEVAISUUS UHATTUNA

Kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta ja niin se valitettavasti onkin. Nimittäin koko Isla de Valdecañasin tulevaisuus on uhattuna. Koko kompleksi, joka pitää sisällään lähes 200 luksus villaa, hotellin, golfkentän, urheilukeskuksen, ravintoloita yms. on rakennettu keskelle suojeltua aluetta. Extramaduran hallitus (itsehallintoalue, jossa Isla de Valdecañas sijaitsee) antoi aikanaan sille hyväksynnän ja oli aktiivisesti viemässä myös projektia eteenpäin, koska näkivät sen tärkeänä asiana heille. He ovat kuitenkin olleet projektin alusta eli vuodesta 2005 jatkuvasti napit vastakkain eri ympäristöaktivistiryhmien kanssa, joiden mielestä kompleksia ei olisi koskaan pitänyt rakentaa ja tällä hetkellä vaativat sen tuhoamista ja alueen palauttamista ennalleen.

Vuonna 2014 tuli jo oikeuden päätös, joka puolsi ympäristöaktivistien vaadetta alueen tuhoamisesta ja palauttamisesta ennalleen, mutta Extramaduran hallitus pani hanttiin, koska heidän näkemys on se, että sillä olisi katastrofaaliset seuraukset koko alueelle ja ennen kaikkea luonnolle. Tuon päätöksen jälkeen Extramaduran hallitus teki pyynnön, että oikeuden päätöstä ei laiteta käytäntöön, vaan tehdään vielä perusteellinen puolueeton selvitys eri vaihtoehdoista. Tähän pyyntöön oikeus myöntyi ja kyseistä raporttia on nyt viimeiset kolme vuotta valmisteltu Espanjan kansallisen tutkimusneuvoston toimesta ja sen oli määrä valmistua viime kuussa. Tuo raportti ymmärtääkseni tulee nyt sitten ratkaisemaan lopullisesti Isla de Valdecañasin kohtalon.

Jos asiasta ei sen enempää tietäisi, niin sitä ei kyllä saarella huomaa. Ainoastaan muutamat keskeneräiset villat saattaisivat herättää ihmetystä, mutta jos on matkustanut Espanjassa varsinkin etelärannikolla, niin on se asia, jota on tottunut näkemään. Asia on kuitenkin mm. saarella työskentelevien tiedossa ja he suhtautuvat siihen edelleen hyvin toiveikkaina. Esimerkiksi kun lähdimme hotellista tokaisi mieheni viimeiseksi respan henkilökunnalle sujuvalla espanjan kielellä: ”Toivottavasti näemme vielä uudestaan ja olette täällä ensikin vuonna.”, johon kaksi naista lempeä hymy kasvoillaan vastasivat lähes yhteen ääneen: ”Sitä mekin toivomme.”

 

?: Sanna

 

 

P.S. Onko sinulla Instagram-tili? Klikkaa tästä ja lähde seuraamaan minua ❤️
Löydät minut myös Facebookista ja sivulleni pääset tästä ?

1 Comment

Post A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *