Kiristääkö housunnappi viikonlopun herkuttelujen jäljiltä? Näin korjaat tilanteen!

This blog post is available in the following languages:

Jonkin aikaa sitten vietimme mieheni kanssa pitkän viikonlopun Cádizissa, ja ollakseni rehellinen, oli tuon viikonlopun pääteema herkuttelu. Poikamme oli isovanhempiensa luona hoidossa, joten meillä oli yllin kyllin aikaa nauttia buffetaamiaisista ja pitkistä lounaista sekä napostella herkkuja uima-altaalla löhötessä. Emme oikeastaan syöneet mitenkään erityisen suuria annoksia, mutta me söimme (ja joimme!!!) todella poikkeavasti verrattuna normaaliin ruokavalioomme kotona. Ja tuo mässäily todella tuntui koko kehossa!

Koska kaikki loppuvuoden juhlat herkkuineen ja juhlajuomineen ovat pian täällä, ajattelin jakaa kanssanne muutaman vinkin, joiden avulla selätät sen väsyneen ja epämukavan fiiliksen (sen blaah-olon, tiedäthän), mikä saapuu väistämättä juhlien jälkeisenä päivänä. Ei mitään ihmeellisiä temppuja tai vaikeasti löydettäviä superfoodeja, vain muutama helposti toteutettava kikka, joilla korjaat tilanteen ja voit taatusti paremmin!

 

 breakfast

 

 Unohda tapahtunut. Ensinnäkin, kyseessä oli vain yksi viikonloppu eikä sillä pitkässä juoksussa juurikaan ole merkitystä. Myönnä tehdyt virheet, mieti mitä olisit voinut tehdä toisin ja jatka elämääsi ihan niin kuin et olisi syönyt herkkuja muutaman rekkalastillisen verran viimeisten 72:n tunnin aikana. Unohda ”Pilasin juuri dieettini, joten syönpä samoin tein kaiken näköpiirissä olevan”-ajattelu ja keskity tulevaan ja valintoihin, joita aiot vastaisuudessa tehdä.

Unohda vaaka. Viikonlopun ruokafiestan jälkeen sinä mitä todennäköisimmin painat enemmän, kuin ennen viikonloppua. Ja tämä ei todellakaan johdu siitä, että olisit saanut lisärasvakiloja vyötäröllesi (Lihoaksesi yhden kilon verran rasvaa, sinun olisi pitänyt kumota kurkustasi alas 7000 extrakaloria!), vaan nesteturvotuksesta, jonka syypää lienee suurimmalta osin kaikki herkkujen mukana tulleet ylimääräinen suola ja hiilarit. Joten vaikka olisit tottunut punnitsemaan itsesi joka aamu tai jokaisen viikon alussa, niin unohda vaa’alle hyppääminen tällä kertaa, ja anna kehollesi muutama päivä aikaa toipua.

 

 lunch

 

 Juo vettä. Aloita päiväsi isolla lasillisella vettä, vaikka se saattaakin tuntua hullulta olon ollessa muutenkin nestepitoinen, turvonnut ja epämukava, ja jatka vesilasillisten tyhjentämistä pitkin päivää. Turvotuksen aiheuttajia ovat juurikin ne suolaiset ja hiilaripitoiset hampparit, pasta ja ranskikset, ja kehosi tarvitsee vettä kiihdyttääkseen aineenvaihduntaa ja puhdistaakseen itsensä.

Vedenjuomisen tärkeys nousee vielä astetta korkeammalle tasolle, mikäli huuhdoit hampparit ja tacot kurkustasi alas alkoholipitoisilla juomilla. Jo pelkästään alkoholi itsessään kuivattaa kehoa hyvin tehokkaasti, ja palautuakseen normaalitilaan, se tarvitsee paljon raikasta vettä.

 

 ice cream

beer

sangria

 

 Syö puhdasta ja ravitsevaa ruokaa. Mässäilyviikonlopun jälkeen moni suunnittelee tekevänsä ties mitä detox-kuureja ja jättävänsä aterioita kokonaan välistä. Jos yhtään välität ja kunnioitat kehoasi, niin toimi sinä juuri päinvastoin. Parasta, mitä voit kehollesi tässä kohtaa tehdä, on ravita sitä säännöllisesti, normaalin ruokarytmin mukaisesti puhtaalla, ravinteikkaalla, kuitu- sekä proteiinipitoisella ruualla ja unohtaa kaikki yliprosessoidut valmispöperöt. Proteiinit (suosi esimerkiksi kanaa ja valkoista kalaa) kiihdyttävät aineenvaihduntaa, tasapainottavat verensokeria ja laittavat stopin herkkuhimoille. Syö kasviksia ja vihanneksia mahdollisimman paljon, sillä ne ravitsevat kehoasi ja normalisoivat suolentoiminnan ollen erittäin kuitupitoisia.

Muista pitää myös huolta annoskoosta; mättöviikonloppu oli ja meni jo, ja vatsasi pitää tottua taas normaaleihin ruokamääriin!

 

 burgers

burger and fries

 

 Hiki pintaan. Kaiken ylensyömisen ja –juomisen jälkeen kehosi kiittää, mikäli lähdet liikkeelle ja pysyt aktiivisena. Hikoilu kiihdyttää aineenvaihduntaa ja lisää hyvänolon-endorfiineja, joten sekä mielesi että kehosi voivat paremmin hyvän spinning-tunnin tai HIIT-treenin jälkeen.

sushi

atun

bao

 

 Nuku riittävästi. Viikonlopun juhlinta verotti todennäköisesti myös osansa yöunista, ja kehosi saattaa rangaista sinua siitä. Hyvin levänneenä sinun on paljon helpompi valita välipalaksi se omena kuin suklaapatukka, eikä palaveripullien ja lounashamppareiden ohittaminen tunnu laisinkaan niin haastavalta kuin väsyneenä. Riittävä uni on myös avainasemassa, kun puhutaan kortisolin tuotannosta ja sen vaikutuksista kehon rasvaprosenttiin, ja eihän meistä kukaan halua tieten tahtoen kasvattaa vararengasta vyötärölle, eihän? Ajoissa siis tänään nukkumaan, ja mikäli mahdollista niin pienet päikkärit eivät ole pahitteeksi!

 

 baskin robbins

 

 

1 Comment

Post A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *