Herkkupäivän ABC

This blog post is available in the following languages:

 

En itse noudata mitään tiettyä ruokavaliota tällä hetkellä, mutta tykkään käyttää tuoreita, terveelliseksi luokiteltavia ja mahdollisimman vähän prosessoituja ruoka-aineita, sillä ne pitää oloni energisenä ja kylläisenä. Mutta mikäli sinä yrität pudottaa painoasi tai pienentää rasvaprosenttiasi, noudatat ehkä ruokavaliota, jossa kaloreiden ja hiilihydraattien saantia on rajoitettu. Ja kun pidät niitä alhaisina riittävän pitkään, kehosi sopeutuu tähän tilaan eikä enää yritä päästä eroon kaikesta ylimääräisestä, mikä siis oli alun perin tarkoituksesi. Ei mikään ideaalitilanne, joten on siis ihan hyvä herkutella (ja saada hieman enemmän kaloreita!) aina silloin tällöin.

Mikäli seuraat minua Instagramissa (@lavidafrescaofficial), tiedätkin jo todennäköisesti, että suosin herkkuaterioita kokonaisten herkkupäivien sijaan. Miksi? Lyhyt versio tarinasta on, että jos ahdan itseeni kaiken mitä mieleni tekee koko päivän ajan (tarkoittaa siis käytännössä kaikkea, mistä olen vähääkään haaveillut viimeisen viikon aikana), saan kärsiä ihan jäätävästä turvotuksesta ja nestelastista ainakin seuraavat 4-5 päivää. Inhoan tuota turvonnutta ja vetämätöntä fiilistä, joten olen tullut siihen tulokseen, etteivät herkkupäivät ole minua varten. Saattavat toimia siis jollakin toisella, muttei minulla!

 

cheat meal2

cheat meal3

cheat meal4

 

En missään nimessä sano, että sinun pitäisi tehdä valinta herkkuaterian ja –päivän välillä, sillä uskon, että me kaikki ollaan yksilöitä, joiden kehot ja mielet toimivat eri tavoin. Ehkä sinulla toimii parhaiten joku pieni herkku päivittäin, jotta pysyt ruodussa, ja silloin sinun pitää ehdottomasti toimia näin. Olipa herkuttelutyylisi sitten mikä tahansa, nämä vinkit auttavat sinua tekemään sen oikealla tavalla ja saavuttamaan halutut tulokset!

Suunnittele etukäteen. Suunnittele mitä ja milloin aiot syödä, ja mikäli tarpeen, voit nipistää muutaman extrakalorin aamupäivästä. Ehkä tulossa on viikonloppu tai jotkut kinkerit, joihin haluat osallistua ja nauttia niistä täysillä dieetistä huolimatta. Etukäteen suunnittelu mahdollistaa sen, että voit valita itse ne hetket, jolloin herkuttelet sen sijaan, että tuhlaisit kaloreita ihan turhaan esimerkiksi töissä nahistuneeseen kokouspullaan, josta et edes oikeastaan välitä.

Hikoile ennen herkuttelua. Tee kunnon kuntosalitreeni herkuttelun alle minimoidaksesi rasvan kertymisen. Tällä tavoin kehon glykogeenivarastot eivät pääse kasvamaan (sokeri sinussa, jota kehosi käyttää energiantuotantoon). Kehosi ei tule säilömään ruoasta saatuja ylimääräisiä hiilihydraatteja rasvana kehoosi ennen kuin sen glykogeenivarastot on täynnä, joten mitä tyhjempiä nuo varastot ovat, sitä enemmän tilaa on herkuille.

HIIT-tyyliset treenit ovat parhaita tähän tarkoitukseen ja jo 20 minuuttia tehokasta treeniä voi saada ihmeitä aikaan!

Juo vettä. Ravintolassa valmistetut ateriat ovat yleensä keskimääräistä suolaisempia, ja runsassuolaisuus heikentää antidiureettisten hormonien toimintaa yllättävänkin paljon (ne määrittelevät, kuinka paljon sinä virtsaat päivän aikana), mikä taas aiheuttaa helposti kuivuneen ja turvonneen olon. Juo herkkupäivän aikana paljon vettä pitkin päivää ja jos vaan mahdollista, niin lisää juomalasiin muutama siivu sitruunaa tai limeä, sillä ne stimuloivat maksaentsyymejä, jotka huuhtovat myrkkyjä ulos kehostasi ja tehostavat suolen toimintaa.

Älä nälkiinnytä itseäsi. Vaikka mainitsinkin heti alkajaisiksi, että voit tarvittaessa ”säästää” hieman kaloreita herkutteluhetkeen, älä tee sitä kuitenkaan useita päiviä. Mikäli olet nääntymäisilläsi ja nälkiintynyt herkkuhetken koittaessa, et todennäköisesti pysty hillitsemään himoja ja syömiskäyttäymistäsi ihan sama tavalla ja syöt itsesi todennäköisesti ähkyyn.

 

cheat meal5

cheat meal6

cheat meal7

cheat meal8

 

Huijaa kehoasi. Syö ennen herkkuhetkeä proteiini- ja kuitupitoinen, vähän tärkkelyksiä sisältävä ateria, joka sulaa hitaasti. Kokeile esimerkiksi isoa viherpainotteista salaattia grillatulla kanafileellä, sillä tulet sen syötyäsi kylläiseksi vähillä kaloreilla. Näin et ole nälkäkuoleman partaalla, kun on aika herkutella ja teet todennäköisemmin fiksuja valintoja.

Vältä eineksiä. Ehkä kaikkein vaikeitten toteutettavissa oleva vinkki. En sano, että sinun tulisi unohtaa kaikki hampurilaiset, keksit ja donitsit, välttele vain niitä teollisesti valmistettuja, jotka säilyvät kuukaudesta ja melkeinpä vuodesta toiseen. Valitse kotitekoista, tai osta herkut leipomoista, kahviloista ja markkinoilta tuoreina ja unohda Arnold’sit ja McDonalds’it. Mitä vähemmän teollisia säilöntäaineita herkkusi sisältävät, sitä parempi olosi seuraavana päivänä on!

Pro-vinkki. Syö raakaa hapankaalia ennen herkkuhetkeä. Kyllä, luit oikein! Hapankaali sisältää paljon elimistölle hyödyllisiä probiootteja, jotka auttavat kehoasi sulattamaan kaikki kauheudet, tarkoitan siis suussasulavat herkut, jotka vatsaasi päätyvät. Näin vältät pahimmat ruoansulatushäiriöt. Tyytyväinen vatsa = iloinen mieli.

Nauti herkkuhetkistäsi täysillä ja palaa ruotuun hyvillä mielin sen jälkeen!

 

❤️: Sanna

 

cheat meal1

 

 

P.S. Onko sinulla Instagram-tili? Klikkaa tästä ja lähde seuraamaan minua ❤️
Löydät minut myös Facebookista ja sivulleni pääset tästä ?

Post A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *