Helppoa painonhallintaa vähällä vaivalla

This blog post is available in the following languages:

 

Onneksi olkoon! Olet saavuttanut painonpudotustavoitteesi. Mutta mitäs nyt? Alkuvuodesta kirjoitin enemmänkin painopudottamisesta, pikadieeteistä sekä painonpudotukseen ja ruokaan liittyvistä myyteistä, joihin moni teistä lukijoista vastasi, että kyllä ne kilot aina saa putoamaan. Todellinen taistelu alkaakin vasta siinä kohdin, kun ne pudotetut kilot pitäisi saada pysymään poissa. Joten pureudutaanpa tähän aiheeseen hieman enemmän.

Ensinnäkin: Kun olet pudottanut painoasi sen toivotun kilomäärän, se ei todellakaan tarkoita, että ”tehtävä on suoritettu”. Se on hieno alku ja sinun tulee olla ylpeä tekemästäsi työstä ja saavutetuista tuloksista, mutta tästä se homma sitten jatkuu. Edessäsi on paljon ajatustyöskentelyä ja omien toimintamallien hienosäätöä sekä ihan sitä todellista toimintaa, jotta menetetyt kilot todella pysyvät poissa.

 

Seuraavassa muutama vinkki helpottamaan tätä painonhallintamatkaa.

 

Kyseessä on elämäntapa. Lähdetään nyt ihan siitä liikkeelle, että syöt sitä ravitsevaa ja sinulle hyvää tekevää ruokaa, nukut riittävästi, harrastat liikuntaa sinulle sopivassa muodossa ja pidät huolen riittävästä levosta ja rentoutumisesta (niin psyykkisestä kuin fyysisestäkin) sen vuoksi, että ne ovat elinikäisiä menetelmiä pitää itsesi terveenä ja kokonaisvaltaisesti hyvinvoivana. Niiden terveellisten tapojen, jotka opit painonpudotusurakkasi aikana, ei tulisi kadota mihinkään siinä kohdin, kun saavutat tavoitteesi, oli se sitten kevyempi elopaino tai pienempi vaatekoko. Teet tätä itseäsi varten ja sinulla on sekä täysi valta että vastuu. Pidäthän kuitenkin huolen siitä, että uusi elämäntyylisi on järkevä ja kohtuullinen: Pussikeittodieeteillä ei kukaan pysty elämään vuosi tolkulla. Painonhallinta on niin paljon helpompaa, kun teet kestäviä elämäntapamuutoksia sen sijaan, että noudatat joitakin epärealistisia ohjeita ja rajoituksia, joita monet tiukat ruokavaliot edellyttävät.

Tee projektistasi ”julkinen”. Etsi ympärillesi ihmisiä (myös online-ryhmät saattavat olla varteenotettava vaihtoehto!), jotka ovat samassa tilanteessa kanssasi eli yrittävät pitää painon jo niissä saavutetuissa lukemissa. On niin paljon helpompaa pysytellä siinä järkevämmässä ruokavaliossa ja lähteä vaikkapa lenkille säännöllisesti, kun voit jakaa ne painonhallintamatkan ylä- ja alamäet sekä vinkit ja fiilikset jonkun sellaisen kanssa, joka tietää täsmälleen, mistä puhut. Jaa siis kokemuksesi ja ole rehellinen niin itsellesi kuin kanssamatkaajallesi!

 

 

Mittaa itseäsi ja saavuttamiasi tuloksia jollain tavalla. Tässä kohtaa en tarkoita, että sinun tarvitsisi hypätä välttämättä vaa’alle (Pidäthän mielessä, että painosi saattaa heitellä jopa muutamia kiloja, erityisesti naisilla kierron mukaan!), yhtä hyvänä mittarina voi toimia mittanauha, matkan varrella otetut kuvat, hyvin istuvat vaatteet, mikä tahansa konkreettinen juttu, josta huomaat helposti kehossasi mahdollisesti tapahtuvat muutokset. On huomattavasti helpompi hienosäätää elämäntyyliä tai ruokailutottumuksia, kun nuo mahdolliset muutokset (painonnousu, kiristävä housun vyötärö) eivät ele vielä niin dramaattisia ja näin painosi pysyy suuremmalla todennäköisyydellä samoissa lukemissa.

 

Terveellisempi arki - uusi ryhmä Facebookissa!

Tervetuloa jakamaan vinkkejä ja linkkejä, omia tai muiden hyväksi todettuja reseptejä sekä treeniohjeita, joiden avulla meidän kaikkien on helpompi tavoitella sitä terveellisempää arkea ja elämäntyyliä.
Liity nyt

 

Pidä kiinni ruokavaliostasi. Olet painoa pudottaessasi kaiken järjen mukaan löytänyt juuri sinulle sopivan ruokavalion, joten miksi vaihtaa hyväksi todettua uuteen. Todennäköisesti voit ja haluatkin hieman lisätä kokonaiskalorimäärää verrattuna painonpudotusvaiheeseen, kunhan muistat kohtuuden. Mikäli pudotit painoa paleo-ruokavalion avulla tai sait hyviä tuloksi vähähiilihydraattisella ruokavaliolla ja voit kaikin puolin hyvin, niin jatka samalla tyylillä. Kaikkein tärkeintä on säilyttää sama ateriarytmi ja karsia pois ruokavaliosta kaikki yliprosessoitu roska, joka aiheuttaa sinulle ainoastaan harmia. Herkuttelu on ehdottomasti sallittua hyvin toimivassa ruokavaliossa, mutta kaikki viikonloput eivät ole överipossuilua varten (ns. Cheat days), ellet sitten ole niitä etukäteen suunnitellut 😉 .

Lue tuoteselosteet ja skippaa kaikki överiprosessoidut tuotteet. Hyvien valintojen tekeminen saattaa olla haastavaa aina silloin tällöin ja jotta onnistuisit niissä, on sinun tiedettävä tarkalleen, että mitä suuhusi laitat. Suurin osa paljon käsitellyistä tuotteista ovat täynnä keinotekoisia säilöntä- ja makeutusaineita, piilosokeria, huonoja kovia rasvoja eli siis kaikkia niitä asioita, jotka saivat painosi alun perinkin nousemaan. Lue siis aina tuoteseloste ja valitse se tuote, jossa on kaikkein lyhin ja selkokielisin eli ymmärrettävä ainesosalista. Et ihan tosissaan halua syödä mitään (ainakaan päivittäin ja säännöllisesti) sellaista, joka ei ravitse ja saa oloasi hyväksi.

 

 

Nuku riittävästi. On varmasti lähes itsestään selvää, että huonot yöunet vaikuttavat suoraan kykyysi hallita omaa painoasi. Osittain se johtuu hormoneista, jotka saavat sinut himoitsemaan enemmän suolaista ja rasvaista ruokaa ollessasi väsynyt ja ne vaikuttavat myös ruokahaluusi. Toinen vaikuttava tekijä on mielialasi eikä sinua todennäköisesti huvita lähteä liikkumaan ja hikoilemaan, missään muodossa. Yritä siis elämäntilanteesi huomioon ottaen nukkua riittävästi ja tehdä jotain sellaista joko rentouttaa ja rauhoittaa sekä mielesi että kehosi edes aina silloin tällöin.

Jatka liikuntaharrastustasi. Vaikka painonPUDOTUSmatkasi on takanapäin, ei se tarkoita, että voit jättää kaiken liikunnan, sillä YLLÄPITOmatkasi on vasta aluillaan. Säännöllinen liikunta helpottaa todistetusti ylläpitämään sen halutun painon tai vaatekoon, sillä saatat polttaa siinä hikoilun lomassa muutaman extrakalorin huomaamattasi samalla kun aineenvaihduntasi kiihtyy. Nämä kaksi tekijää ovat oleellinen osa kohti energiatasapainoa, mikä siis lyhykäisyydessään tarkoittaa sitä, että poltat saman määrän kaloreita kuin olet syönyt.

Jotta kaikki tämä olisi helpompaa eikä hampaat irvessä vääntämistä, valitse sellainen liikuntamuoto, josta todella nautit. Mikäli ryhmäliikunta on sinun juttusi, valitse sellaisia tunteja, joiden ohjaaja saa sinut innostumaan. Myös samalla tasolla olevasta ja samansuuntaiset tavoitteet jakavasta treenikaverista on yleensä suuri hyöty, sillä voitte potkia toisenne liikkeelle niinä heikoimpina hetkinä. Treenirutiineita kannattaa myös vaihdella vaikkapa vuodenaikojen mukaisesti, jolloin et ainakaan pääse kyllästymään ja hommassa säilyy tietynlainen hauskuus.

Sinun ei tarvitse olla täydellinen. Ja tässä kohtaa tarkoitan täydellinen painonhallitsija. Matkallesi osuu taatusti hetkiä, jolloin annat houkutuksille ja mieliteoille periksi tai jätät suunnitellut treenit väliin. Joko tiedostaen tai sitten fiiliksen viemänä. Ja se on ihan täysin hyväksyttävää ja inhimillistä! Tuo satunnainen horjahdus ei tarkoita, että kaikki tehty työ valuu nyt viemäreistä alas ja että voit yhtä hyvin syödä kaapeista kaikki keksit, karkit ja sipsit, ehkäpä vielä pakkasen perukoilta sen jemmapizzakin. Sinä et hävinnyt tätä peliä. Se mitä juuri tapahtui on elämää ja ollakseni hieman tarkempi, se on SINUN elämääsi. Niin yksinkertaiselta kuin se kuulostaakin, niin unohda tapahtunut, jatka eteenpäin, tee seuraavalla kerralla parempia valintoja (mikäli se nyt on edes tarpeen) ja nauti elämästäsi.

 

Niin kuin edellä olevista kohdista voit huomata, painonhallinta niin paljon muutakin kuin mitä sinä saat tai et saa syödä. Painonhallinta voi olla loppujen lopuksi myös aika vaivatonta, kunhan vaan sisäistät uuden elämäntyylin sen sijaan, että olisit jojo-laihduttaja vuodesta toiseen. Sinä päätät ja sinulla on valta sekä vastuu, käytä niitä fiksusti!

 

❤️: Sanna

 

 

P.S. Onko sinulla Instagram-tili? Klikkaa tästä ja lähde seuraamaan minua ❤️
Löydät minut myös Facebookista ja sivulleni pääset tästä 😘

 

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämäkirjoitukset

8 Mahdollista ja täysin yleistä syytä miksei paino putoa:
https://lavidafresca.com/8-yleista-ja-taysin-mahdollista-syyta-miksei-paino-putoa/

Näin parannat vastustuskykyäsi luonnollisesti:
https://lavidafresca.com/nain-parannat-vastustuskykyasi-luonnollisesti/

Lisää näitä ruokia lautasellesi ja nukut paremmin:
https://lavidafresca.com/lisaa-naita-ruokia-lautasellesi-ja-nukut-paremmin/

Post A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *