Espanjalaiset ravinto- ja terveysvinkit, jotka hämmentävät minua

This blog post is available in the following languages:

 

Siitäkin huolimatta, että erinäiset tutkimukset ovat osoittaneet espanjalaisten olevan yksi Euroopan pisimpään elävistä kansoista, on osa heidän jokapäiväisistä elintavoistaan kovin ristiriidassa näiden tulosten kanssa, ainakin näin ulkopuolisin silmin katsottuna. Seuraan useampia espanjalaisia terveyden- ja hyvinvointialan ammattilaisia tiiviisti sosiaalisessa mediassa, sekä luen alan lehtiä, ja joka kerta joku heidän antamistaan hyvinvointivinkeistä hämmästyttää tai ehkä lähinnä hämmentää minua.

 

Listasin tähän alle nuo ”hyvinvointivinkit”, jotta myös sinä voit ne lukea ja kertoa, että olenko mennyt ihan täysin metsään näiden ihmetyksieni kanssa:

 

Ensinnäkin, aamupala. Espanjalaiset eivät erityisemmin ole aamupalakansaa, ja se korvataankin usein kupillisella kahvia. Olen nähnyt useamman ammattilaisen, en ainoastaan yhden enkä kahden, neuvovan ihmisiä syömään ravitsevan aamiaisen, mikä on siis erittäin hyvä. Mutta mitä he sitten suosittelevat syötävän? Valkoista paahdettua leipää, ehkä patonkia, johon valellaan reippaasti oliiviöljyä (ruokalusikallinen tai kaksi ei riitä tähän hommaan) ja siihen päälle tuoreista tomaateista valmistettua kastiketta. Siinä se! Siis ihan oikeastiko? Missä kaikki proteiinit? Ja entäs kaikki valkoisesta leivästä saatavat nopeat höttöhiilarit ja kuitujen olemattomuus?

Hyvät rasvat on meille kaikille tärkeitä ja olennaisia esimerkiksi aivotoiminnan kannalta, mutta ei niiden osuus sentään noin suuri tarvitse olla heti aamusta. Ei mikään ihme siis, että espanjalaiset hapuilevat kohti makeita ja rasvaisia leivonnaisia nostattaakseen verensokeria myöhemmin päivän edetessä.

 

Kasviksista ja vihanneksista. Espanjalainen ilmasto on kovin suotuisa niiden viljelyyn ja valikoima on pääsääntöisesti erittäin kattava. Mutta se miten vihannekset valmistetaan ja miten ne suositellaan kypsennettävän, aiheuttaa hämmennystä; Mitä enemmän öljyä sen parempi! Ei puhettakaan höyryttämisestä tai uunissa kypsentämisestä. Ja kun tilaat ravintolassa ranskalaisten sijaan salaattia tai kasviksia, voit olla ihan varma, että puolet lautasesta on täytetty perunoilla… Ei perunoissa sinänsä mitään vikaa ole, mutta itse ajattelin lähinnä jotain raikasta ja värikkäämpää!

 

 

Ei hiilareita ennen nukkumaan menoa. Joidenkin espanjalaisten tutkimusten mukaan hiilihydraattipitoiset ruoat saattavat aiheuttaa unettomuutta. Minulle puolestaan kulhollinen puuroa banaanin ja pähkinävoin kera iltasella on avain hyviin yöuniin. Itse välttelisin ennemmin kovin rasvaisia ja erittäin proteiinipitoisia ruokia, sillä ne työllistävät ja rasittavat ruoansulatuselimistöä vielä pitkään ruokailun jälkeen, ja voivat siten vaikuttaa unenlaatuun.

 

• Näin eräässä urheilulehdessä oppaan, jonka tarkoitus oli auttaa ihmisiä tulkitsemaan tuotteiden ravintosisältöluetteloita ja näin tekemään parempia valintoja ruokaostoksia tehdessään. Erittäin hyvä neuvo, siitä olen samaa mieltä. Hämmentäväksi koin sen, että oppaan mukaan 3g kuitua/100g oli PALJON ja suositeltava määrä, jonka tulisi täyttyä, kun ostat leipää tai esimerkiksi muroja. Uskoisin, että vastaava minimisuositus on Suomessa 6g/100g ja itse pyrin ostamaan tuotteita, joissa kuidun määrä on ainakin sen 10g/100g.

 

 

Oluen juonti päivittäin vaikuttaa terveyteen positiivisella tavalla. Vaikka olenkin oluen ystävä ja nautin sitä pullollisen aina silloin tällöin, en missään nimessä kuvittele tekeväni tällöin terveydellistä tekoa. En edes niissä villeimmissä unissanikaan 😉 . Espanjalaisten mukaan olut on ravitsevaa, se vahvistaa luita, taistelee viruksia vastaan sekä pitää sinut terveenä ja on myös erinomainen palautusjuoma urheilusuorituksen jälkeen. Ihan vaan mainitakseni muutaman näistä oluen ”terveyshyödyistä”, jotka oli listattuna yhden erittäin tunnetun Espanjalaisen terveyttä edistävän organisaation sivuilla julkaistussa artikkelissa, jonka otsikko taisi mennä ”Oluen 10 terveyshyötyä, joista et välttämättä ollut tietoinen.” Jep, en kyllä ollut.

 

Mitä mieltä siis olet näistä? Olenko ihan väärässä näiden ajatusteni kanssa?

 

P.S. Nämä postauksen kuvat otettiin ravintola Oveja Negra:ssa (Mustalammas), joka on uusin löytömme täällä Nerjassa. Ja ei, tilatut annokset eivät olleet sieltä terveellisimmästä päästä eikä niiden ollut edes tarkoitus sitä olla 😉 . Halusimme vaan käydä jossain uudessa paikassa ja kaikki mitä me maistettiin, yllätti todella positiivisesti. Mikäli olet hamppari-fani, niin suosittelen kokeilemaan Oveja Negra-ravintolaa erittäin lämpimästi!

 

❤️: Sanna

 

 

P.S. Onko sinulla Instagram-tili? Klikkaa tästä ja lähde seuraamaan minua ❤️
Löydät minut myös Facebookista ja sivulleni pääset tästä ?

6 Comments

 • Hei!
  Kuulostaapa ihan samanlaiselta hölynpölyltä nuo espanjalaisten ohjeet kuin mitä meidänkin lehdistössä välillä näkee. Tosin silloin ei meillä taustalla ole terveydenalan ammattilaisia vaan jotain ihan muuta!
  Olen täysin samoilla linjoilla sun kanssa Sanna ?. Ei voi kuin ihmetellä, mistä ovat espanjalaiset keksineetkin mokomat hassutukset…
  Näyttäisi siltä, että valistustyötä riittäisi aika monelle myös sielläpäin.
  Mua kiinnostaisi kuulla, millaisia lähteitä siellä seuraat ja ovatko espanjaksi vai englanniksi? Oletko löytänyt ravitsemuskentältä ns. luotettavia lähteitä?

  T.Anne

  • Työn sarkaa täällä kyllä riittää ravitsemuksen saralla ? Itse pyrin seuraamaan käynnissä olevia suosituksia, trendejä ja keskusteluita kaikissa mahdollisissa kanavissa eli sosiaalisessa mediassa, tv:stä sekä ihan lehdistä. Itseäni ihmetyttää että varsinkin lehdissä annetaan usein kovin kepeitä ja ”sinne päin ohjeita”… Pääasiassa ovat siis espanjaksi, sillä englannin kieliset käännökset on useimmiten aika tökeröitä ? mutta sosiaalisessa mediassa löytyy toki englanniksikin!

   The Spanish Ministry of Health, Social Services and Equality on varmaan luotettavin lähde tämän hetkisiin suosituksiin…

   Ihanaa kevään odotusta,
   Sanna

 • Hola,
  Sanna olen miettinyt tätä terveysasiaa ruokavalion ja liikunnan kannalta tosi paljon, mutta mikä täällä Espanjassa on erilaista niin täältä puuttuu tämä meille suomalaisille niin tuttu syyllistämisen kulttuuri. Omalla kohdallani tämä ilmeni koko ajan tunteella, etten liiku tarpeeksi. Hyvät puitteet ei pakkasta eikä jäätä. Uuteen puhelimeeni latasin askelmittarin ja suureksi ilokseni havaitsin, että kilometrejä päivittäin kertyy ihan mukavasti ulkoillessa. Kauppojen ruokahyllyillä taasen on tarjonta näiden viimeisen kuuden vuoden aikana muuttunut huomattavasti terveellisemmäksi. Esim maitohyllyjen valikoima, juustohyllyistä löydät ihan Arlan raejuustoa, kaikista siemenistä puhumattakaan. Tietty noita hämmentäviä asioita ja tapoja on edelleenkin ja alan ammattilaisena kiinnität niihin vielä enemän huomiota. Kiitos myös kaikista pikkuvinkeistä mitä blogiisi kirjoittelet. Hyvää kevättä Sinulle.

  • Hola Tuulikki!
   Totta on, että kauppojen valikoima on mennyt parempaan suuntaan tässä muutaman viimeisen vuoden aika, nyt vaan kun ihmiset oppisivat niitä tuotteita löytämään! Ne tavat ja tottumukset kun on niin tiukassa ja annetut ohjeistukset vielä vähän ontuvia ?

   Aurinkoista kevään odotusta,
   Sanna

 • Hola Sanna!
  Myös minä seuraan Saber Vivir-osiota Canal 1:llä. Muutama vuosi sitten haastateltiin siinä leipäleipuria ja kehuttiin valkoista leipää ja hieman parjattiin tummaa leipää. Leipuri vastasi oman suosikkileivän olevan tumma/ruisleivän! Nyt on kuitenkin alettu kertoa kokojyväleivän terveellisyydestä.
  Olen aika lailla tyytyväinen ohjelmaan paitsi en siihen, että siinä suositaan light-tuotteita liikaa.
  Oluen terveysvaikutuksista luun tiheyden lisäämiseen luin myös La Mía-lehdedtä vuosia sitten. Kuitenkin sama tutkimus tehtiin Suomessa samoin tervrystuloksin. Ei siis puppua. Tässäkin kohtuus on a ja o ja naisille suositeltiin 1,5 pullollosta päivässä.
  Viinihän ei maassa ole alkoholijuoma eikä se ole kielletty edes odottavilta äideiltä. Täytyykin ottaa huomioon, että Espanjassa ei juoda humaltumisen takia, vaikka nuoret ovatkin ottaneet mallua mm brittien ryyppäämisestä.
  Olen uusi ”seuraaja” ja mielenkiinnolla seuraan blogiasi.
  Nerja on kaunis paikka ja tippukiviluolat upeat. Ilosta elämää teille ilman suomalaista tiukkapipoisuutta ja turhia rajoituksia! Se lisää vuosia elämään, vaikka joskus myös senttejä vyötäröön! ???

  • Hola ja kiva, kun jätit kommentin. Itse olen tullut siihen tulokseen, että vaikka alkoholipitoisista juomista on löydetty myös niitä terveydellisiä hyötyjä, niin ne negatiiviset kumoavat ne hyvät. Mutta kuten kirjoititkin, niin kohtuus kaikessa 🙂 Ihanaa kesää sinulle,
   Sanna

Post A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *