Ala syömään ja laihdut!

This blog post is available in the following languages:

 

 
Mikäli kysyt keneltä tahansa Matti Meikäläiseltä parhaita laihdutusvinkkejä, saat vastaukseksi todennäköisesti: ”Syö vähemmän, liiku enemmän!”. Tai näin ainakin omien kokemusteni perusteella. Perusidea tässä ajattelumallissa on hyvä, sitä en kiellä, mutta tällä taktiikalla ei päästä maaliin saakka. Tai vaikka päästäisiinkin, niin tulokset eivät ole kovin kauas kantoisia. Vastoin yleisiä oletuksia, painon pudotuksessa ja laihduttamisessa ei ole kyse ruokailuiden skippaamisesta. Itse asiassa sinun tulisi toimia juuri päinvastoin, ja nyt aion selittää sinulle, että miksi se on näin!

Kun ihmiset ryhtyvät epärealistisille ja vähäkalorisille dieeteille (minimaalisen pieniä ruoka-annoksia, suuria rajoituksia raaka-aineissa ym.), he huomaavat usein hyvinkin nopeasti, että se johtaa ainoastaan jatkuvaan näläntunteeseen, kyltymättömiin herkkumielitekoihin ja kiukkuiseen olotilaan. Ainoa ongelma tällaisissa kitu-dieeteissä ei tosin ole sen oman järjen menettäminen tai se, että olet palannut takaisin vanhoihin tuttuihin (epäterveellisiin) tapoihin nopeammin kuin huomaatkaan. Ehei! Pahinta tällaisessa diettaamisessa on se, että kun syöt pidemmän aikaa reilusti alle oman kulutuksesi (siis sen jonka kehosi tarvitsee toimiakseen asianmukaisesti), kehosi alkaa säästellä rasvavarastoja ja käyttämään lihaksiasi tarvittavan energian tuotantoon. Lihasmassan menetys puolestaan hidastaa aineenvaihduntaasi (mitä enemmän lihasta sinulla on kehossasi, sitä enemmän rasvaa poltat levossa!) ja ravinnon puutteen aiheuttama stressi saattaa nostaa kortisolitasoja, mikä nostaa viskeraalisen rasvan määrää mm. vyötärön alueella. Ei varmasti se lopputulos mitä sinä hait dieetillä alun perin!

 

 
eat1

eat2

 

 
Keräsin tähän muutaman vinkin, joiden avulla voit saada tuloksia aikaan fiksusti ilman, että sinun tarvitsee nähdä nälkää:

 

 
Syö aamupala, lounas, vähintään kaksi välipalaa ja päivällinen. Aloita päiväsi runsaalla ja täyttävällä aamupalalla, kevennä hieman lounaalla ja syö illemmalla päivällinen, jonka tulisi olla pienin päivän aterioista. Kaikkien pääaterioiden tulisi sisältää proteiinia, hiilihydraatin lähteen sekä hyviä rasvoja. Välipalojen tulisi puolestaan olla pieniä, proteiini- ja kuitupitoisia, kuten smoothieita, jogurttia marjoilla, hedelmä ja pieni kourallinen pähkinöitä, porkkanatikkuja hummuksen kera, jne.

Ruoan tilavuus eli volyymi ratkaisee. Tämä on varmasti itsestään selvää, mutta koska vatsassasi ei ole kalorilaskuria vaan se tuntuu kylläiseltä sen ollessa riittävän täynnä, kaloreilla ei näin ollen ole mitään tekemistä kylläisyyden tunteen kanssa. Ruoat, jotka sisältävät paljon kaloreita, mutta ovat volyymiltaan pieniä (esim. suklaa, öljyt, sipsit), eivät täytä sinua samalla tavalla, kuin vaikkapa iso ja ravinteikas sekä kuituja täynnä oleva kanasalaatti. Kaloreita noista saat puolestaan senkin edestä! Joten huijaa siis vatsaasi, ja täytä lautasesi vähäkalorisilla, mutta suurivolyymisilla ruuilla.

Valitse paljon vettä sisältäviä ruoka-aineita. Hedelmät, kasvikset ja keitot esimerkiksi ovat luonnostaan vähäkalorisia, sillä ne sisältävät paljon nesteitä (parhaimmillaan ne voivat olla jopa 80-95% vettä). Kuten suurivolyymiset ruoat myös nämä tyydyttävät nälän tunteen nopeammin kuin ruoat, jotka eivät sisällä niin paljoa nesteitä (tästä esimerkkinä vaikkapa pasta ja jälkiruokavanukkaat).

 

 
eat3

eat4

eat5

 

 Korvaa kaloripitoiset ruoka-aineet. Vaihtamalla tietyt ruoka-aineet toisiin auttaa sinua lisäämään annoksen volyymia ja vähentämään kaloreita. Esimerkiksi, yksi annos basmatiriisiä sisältää noin 190 kcal, kun sama määrä kukkakaaliriisiä sisältää ainoastaan noin 25 kcal. Kokeile vaihtaa ranskankerma kreikkalaiseen jogurttiin, perunamuusi kurpitsasoseeseen tai valkoinen sokeri steviaan tai vaikka Karppi-sokeriin.

Älä liioittele. Kaikkien herkkujen totaalinen poisjättäminen ruokavaliosta johtaa ainoastaan lopulta mitä todennäköisemmin lipsahduksiin ja sen myötä epäonnistumisen tunteeseen. Jos todella haluat syödä suosikkiherkkuasi joku päivä, niin tee se! Suunnittele päiväsi ateriat hyvin etukäteen ja syö ennen herkuttelua jotain ravitsevaa, suurivolyymista ja terveellistä. Ota sen jälkeen himoitsemaasi herkkua, mutta vain pieni osa siitä määrästä, mitä olisit ennen ottanut. Ihmismieli on siitä hassu, että vain noin ensimmäiset kolme lusikallista maistuu oikeasti parhaimmilta ja loput lautaselta syödään vain sen vuoksi, että sitä herkkua nyt vielä sattuu olemaan siinä edessä. Huijaa taas siis mieltäsi ja ota vaikka vaan puolikas pulla tai puoli kulhollista jäätelöä, ja syö se hitaasti nautiskellen.

 

 ❤️: Sanna

 

 eat6

 

 

P.S. Onko sinulla Instagram-tili? Klikkaa tästä ja lähde seuraamaan minua ❤️
Löydät minut myös Facebookista ja sivulleni pääset tästä ?

1 Comment

Post A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *