Älä syö näitä ruokia illalla ja nukut paremmin

This blog post is available in the following languages:

 

 
Hyvä, syvä ja palauttava yöuni on jotain, mitä me kaikki varmasti tavoittelemme. Illalla menet sänkyyn, painat pääsi tyynyyn, suljet silmäsi, nukahdat ja heräät virkeänä seuraavana aamuna. Kuulostaa helpolta, mutta todellisuus on aika usein kaukana tästä ideaalitilanteesta.

Kirjoitin aikaisemmin, miksi meidän kaikkien pitäisi nukkua enemmän ja jaoin kanssanne 8 vinkkiä parempaan uneen, ja nyt aion käsitellä aihetta vielä hieman tarkemmin. Näiden ruokaan liittyvien vinkkien avulla sinä nukahdat nopeammin kuin huomaatkaan ja nukut läpi yön ilman heräilyä!

 

 
Kahvi, vihreä tee, energiajuomat ja colat. Toivon, että edellä mainitut ovat kaikille itsestään selvyys, mutta tässä vielä muistinvirkistykseksi: Kaikki edellä mainitut sisältävät kofeiinia, joka voi stimuloida keskushermostoa vielä useiden tuntien kuluttua niiden juomisesta. Totta kai, toiset meistä ovat herkempiä kofeiinin vaikutukselle kuin toiset, ja kofeiinin sietokyky kasvaa yleensä sen käytön mukaan. Mikäli sinulla on nukahtamisvaikeuksia, on suositeltavaa rajoittaa kofeiininsaantia 6-8 tuntia ennen nukkumaan menoa.

Pikaruoka. Unohda pizzat, hampparit, ranskikset ja jätskiannokset iltasella. En tietenkään voi suositella tämän kaltaisia ruokia syötäväksi oikeastaan mihinkään vuorokauden aikaan, sillä ne ovat oikeita rasva-suola-sokeri-hiilaripommeja ilman ravitsemuksellista hyötyä. Rasvaisten ruokien käsittely on vaativampaa ja elimistösi käsittelee niitä kauemmin, mikä tarkoittaa siis sitä, että kehosi jatkaa työskentelyä rentoutumisen sijaan. Rasvaiset ruoat aiheuttavat myös usein närästystä, turvotusta ja ruoansulatushäiriöitä, jotka ihan varmasti heikentävät yöuniesi laatua.

 

 pizzeria

pizza slice

pizza time

 

 Alkoholi. Yömyssy, lasillinen ennen nukkumaan menoa saattaa kuulostaa houkuttelevalta ja rentouttavalta, mutta todellinen vaikutus saattaa olla päinvastainen. Huolimatta siitä, että lasillinen viiniä tai tuopillinen olutta saattaa auttaa sinua nukahtamaan nopeammin illalla, tulee se sama lasillinen todellisuudessa herättämään sinut useamman kerran yön aikana, vähentäen yöunien kestoa ja huonontaen sen laatua. Ja vaikka et välittäisi tippaakaan omien yöuniesi laadusta, niin anna hieman armoa petikumppanillesi! Alkoholi kun pahentaa kuorsausta…

Tummasuklaa. Tämän pitäisi olla se paras valinta kaikista suklaalaaduista ollen täynnä antioksidantteja ja sinulle-hyvää-tekeviä ravintoaineita, mutta kun puhumme yöunista, niin ne positiiviset tekijät kääntyvät sinua vastaan. Yksi 45g:n tummasuklaapatukka sisältää noin 20 mg kofeiinia, mikä on suunnilleen sama määrä, jonka saisit ruokalusikallisesta espresso-kahvia! Kofeiini ja eräät toiset stimulantit suklaassa voivat nostaa sykettäsi, estää elimistöäsi nukahtamasta ja aiheuttaa unettomuutta.

Proteiinipitoinen illallinen. Sillä väliin, kun sinä nukut, aineenvaihduntasi pitäisi hidastua. Näin siis ideaalitilanteessa. Mikäli syöt ehkä trendejäkin seuraten kovin proteiinipitoisen illallisen, kehosi keskittyy sulattamaan ruokaa sen sijaan että se lepäisi ja valmistautuisi uuteen päivään. Yhdistämällä kohtuullisen määrän proteiinia hyvälaatuisiin hiilihydraatteihin autat kehoasi palaamaan normaaliin rytmiin aineenvaihdunnan hidastuessa yötä kohden.

Mausteiset ruoat. Mausteiset ruoat ovat oiva valinta, kun haluat kiihdyttää aineenvaihduntaasi, mutta unohda extra Tabascot ja chilit illallislautaselta, sillä ne voivat pitää sinut hereillä yöllä. Mausteiset ruoat nostattavat kehosi lämpötilaa, ja koska se on juuri päinvastainen reaktio verrattuna ideaaliin kehon lämpötilaan nukkumaan mentäessä, se saattaa piristää sinua kummasti ja aiheuttaa levottomuutta sekä heräilyä keskellä yötä. Ne tunnetusti myös aiheuttavat närästystä, jota et varmasti halua kaveriksesi yötä vasten.

 

 hot dogs

hotdog

hotdog time

 

 Vesi. Kyllä, minä aina paasaan vedenjuonnin tärkeydestä, sillä se vaikuttaa niin suuresti kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, mutta yötä vasten veden juominen ei ole se fiksuin teko. Yritä juoda vettä tasaisesti pitkin päivää pysyäksesi virkeänä ja energisenä, mutta ala vähentämään sitä noin kolme tuntia ennen nukkumaan menoa, jotta vältyt yöllisiltä vessareissuilta.

Isot annokset = liian paljon ruokaa. Vaikka sinun ei tulisi missään nimessä ryömiä sänkyyn illalla nälkäisenä, ei ähky ja syöttöpossufiilis ole yhtään sen parempi vaihtoehto. Suurikokoinen ja raskas ateria juuri ennen nukkumaanmenoaikaa voi aiheuttaa epämukavaa oloa ja ongelmia ruoansulatuksessa, ja kuten jo aikaisemmin mainitsin, kehosi jatkaa työskentelyä sen sijaan että se rauhoittuisi. Tämä puolestaan voi aiheuttaa levottomuutta ja yöheräilyä sekä närästystä.

 

 hot dog

2 Comments

Post A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *