Ajatuksia kalori- ja ruokalaskureista

This blog post is available in the following languages:

 

”Syön tuskin mitään koko päivän aikana ja silti paino vaan nousee!” Mikäli yrität pudottaa painoa ja edellinen lausahdus kuulostaa tutulta, kannattaa sinun jatkaa lukemista!

Itse olen jostain syystä aina tykännyt kaiken maailman laskureista; aktiivisuus- ja fitness-laskureista, askelmittareista ja unilaskureista sekä tietenkin kaikista ruoka- ja kalorilaskureista. Mielestäni on mielenkiintoista ja kehittävää nähdä, miten tekemäni valinnat vaikuttavat ihan siihen joka päiväiseen arkeen, ja miten voin vaikuttaa tuloksiin sekä omaan hyvinvointiin tekemällä parempia valintoja. Jo vuosia sitten punnitsin ruoka-annokseni ihan vain mielenkiinnosta ja nähdäkseni, että miten päivittäinen energiansaantini kohtasi päivittäisen kalorinkulutuksen. Ja edelleen pyydän ensimmäiseksi nähtäväkseni ruokapäiväkirjan, mikäli minulta pyydetään apua painonpudotukseen.

Siispä, punnitse ja mittaa niin huomaat, miten paljon välipalapähkinäsi ja lounaslasagnesi todellisuudessa painavat (ja sisältävät energiaa!). Saatat yllättyä!

Ja miksi juuri ruokapäiväkirjan? Se ei valehtele (mikäli sinä olet täyttänyt sitä uskollisesti!), se ei anna sinun huijata itseäsi ja pitkällä tähtäimellä se helpottaa painonpudotusurakkaasi. Yleisesti suurin ongelma on, että erityisesti kiireisinä päivinä me syömme huomaamattamme paljon enemmän kuin kuvittelemme. Ja totta kai on myös niitä henkilöitä, jotka syövät aivan liian vähän laihtuakseen! Lue lisää tästä aiheesta edellisestä kirjoituksestani. Mutta siis, kukaan meistä ei ole niin hyvä arvioimaan tarkkoja syötyjä ruokamääriä, unohdamme osan niistä syödyistä kekseistä ja suklaanamuista, jotka nappasimme kahvihuoneesta ohi mennessämme, ja ohitamme usein faktan, että myös nestemäiset kalorit nostavat päivittäistä kalorinsaantia. Kun kirjoitat kaiken tämän ylös, tulee syödystä ruoasta ja sen kaloreista jotenkin konkreettisempia.

 

fatsecret2

 

Vanhanaikaiset ruokapäiväkirjat (yleensä siis ruutuvihko ja kynä), eivät olleet kovin käytännöllisiä, koska aina ne oli väärässä paikassa eikä ainakaan ruoka-aikaan mukana. Mutta nykypäivänä, kun älypuhelimesi seuraa sinua lähes joka paikkaan, suosittelen ehdottomasti lataamaan jonkun kalori- ja ruokaseurantasovelluksen. Vaihtoehtoja on lukuisia, kuten erittäin käyttäjäystävällinen MyFitnessPal, yksinkertainen Lifesum, ja Fitocrazy Macrose ja MyMacros+ heille, jotka haluavat tarkkailla enemmän makrojakaumia. Ihan vain mainitakseni muutaman, näitähän riittää. Olen kokeillut useita näistä laskureista aina jonkin aikaa ja kaikkien aikojen suosikkini on FatSecret. Erittäin kyseenalainen ja suorastaan tyhmä nimi, myönnettäköön, mutta se on aina se sovellus, johon palaan ja jota muille suosittelen.

Ja miksi juuri tämä sovellus? FatSecret mainostaa itseään helppokäyttöisimpänä kalori-, ruokavalio- ja liikuntasuorituslaskurina, kun kyseessä on painonpudotus. Se ei tyrkytä mitään muotidieettejä tai yksilöllisiä ruokavalioehdotuksia rahan kiilto silmissä, vaan käyttäminen on täysin ilmaista. Sen käyttö vaatii ainoastaan sisäänkirjautumisen ja perustietojen syöttämisen ja sovellus on valmis käytettäväksi.

Voit myös lisätä FatSecret-sovellukseen omia raaka-aineita (myös kaikki suosikkituotteet ja –ravintolat!) sekä reseptejä, kirjoittaa muistiin fiilikset (moni sovellus unohtaa tämän osuuden täysin, mikä on mielestäni tosi harmillista, etenkin jos olet tunnesyöjä) ja asettaa omat päivittäiset kalori- ja ravintoainetavoitteet, jotta näet miten ruokavaliosi kohtaa ne. Itse tykkään katsoa aina päivän päätteeksi, että miten hyvin onnistuin syömään proteiineja, hiilareita ja hyviä rasvoja vs. omat tavoitteeni. FatSecretilla on myös hyvä ja aktiivinen käyttäjäkunta, mikäli olet enemmän ’Tehdään tämä yhdessä toinen toistamme tukien’-tyyppinen laihduttaja. Tässä on vain muutamia tämän sovelluksen hyvistä ominaisuuksista, mutta uskon, että ymmärsit miksi olen tähän niin tyytyväinen.

Minkä tahansa sovelluksen valitsetkaan, yritä olla mahdollisimman tarkka ja merkitse joka ikinen pienikin suupala. Suosittelen käyttämään laskuria vähintään viikon ajan, vaikka se saattaakin tuntua aluksi aikaa vievältä, jotta saat tarkempia analyyseja, mutta jo päivän kokemus ja tulokset saattavat muuttaa ajattelutapaasi. Ja sen myötä tietysti käyttäytymismallejasi! Suosittelen myös käyttämään keittiövaakaa ja kunnollisia mittoja, sillä sinun keskikokoinen banaanisi saattaa olla huomattavasti isompi kuin minun, pieni kulhollinen muroja saattaakin todellisuudessa olla lähempänä keskikokoa. Normaalisti pienillä virhearvioinneilla ei ole minkäänlaista merkitystä pitkässä juoksussa, mutta kun on kyseessä laihdutus, on parempi olla tarkkana, jotta saavuttaa halutut tulokset. Siispä, punnitse ja mittaa niin huomaat, miten paljon välipalapähkinäsi ja lounaslasagnesi todellisuudessa painavat (ja sisältävät energiaa!). Saatat yllättyä!

 

❤️: Sanna

 

fatsecret1

 

 

P.S. Onko sinulla Instagram-tili? Klikkaa tästä ja lähde seuraamaan minua ❤️
Löydät minut myös Facebookista ja sivulleni pääset tästä ?

1 Comment

Post A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *