8 Yleistä ja täysin mahdollista syytä miksei paino putoa

This blog post is available in the following languages:

 

Kuulostaako tutulta: Syöt fiksusti paljon kasviksia, täysjyvätuotteita ja lisäät lautasellesi aina proteiininlähteen, olet pysytellyt erossa sokerisista ja rasvaisista herkuista, treenistä et ole luistanut kertaakaan ja silti paino ei vain putoa? Siis niin epäreilua ja turhauttavaa, eikö olekin!

Monet lääkkeet (kuten masennuslääkkeet, kortisoni, ehkäisyvalmisteet, allergia- ja verenpainelääkkeet muutaman mainitakseni) saattavat laittaa kapuloita rattaisiin, kun yrität pudottaa painoa, ja myös niillä perityillä geeneillä on omat vaikutuksensa. Mutta mikäli kaikki edellä mainitut ovat mielestäsi hallinnassa eikä vaakalukema siltikään liiku ainakaan alaspäin, kannattaa sinun lukea läpi seuraava listaus mahdollisista syyllisistä.

 

Kalorivaje on liian suuri tai pudotit kalorit minimiin liian nopeasti. Olet todennäköisesti vähentänyt päivittäistä kalorinsaantiasi, kun aloitit painonpudotuksen. Kalorivaje on oleellinen osa laihduttamista, mutta sen ei tulisi olla suurempi kuin maksimissaan -500 kcal/ per päivä. Liian suuri vaje (siihen määrään nähden, minkä kehosi tarvitsee toimiakseen normaalisti), saattaa laukaista kehossasi ”nälkiintymistilan”, jolloin se pitää tiukasti kiinni kaikista kaloreista, joita suuhusi laitat. Tämä johtaa usein myös aineenvaihdunnan hidastumiseen (jolloin laihtuminen loppuu tai ainakin hidastuu) ja stressitasojen kohoamiseen. Ihan vain mainitakseni muutaman haittatekijän.

Et syö ajatuksella tai huomioi kaikkia välipaloja. Huomasitko, että nappasit juuri kourallisen pähkinöitä ja keksin, kun kävelit työpaikan kahvihuoneen läpi? Niinpä, jokainen ohimennen suoraan purkista syöty lusikallinen pähkinävoita, kiireessä suuhun heitetty suklaan palanen (krhm… palaset), ruokaa laittaessa naposteltu juustosiivu ja maistiainen puolisosi annoksesta kasvattavat päivittäistä kokonaiskalorinsaantiasi. Mikäli haluat pudottaa painoasi, on sinun oikeasti syötävä ajatuksella ja harkiten. Tämä nimittäin on yksi suurimmista kompastuskivistä laihduttajien keskuudessa.

Mikäli kaipaat jotain konkreettista työkalua avuksesi, suosittelen täyttämään ruokapäiväkirjaa jonkin aikaa. Se selkeyttää ihan kummasti kaikkea sitä mitä suuhusi laitat. Ja nykyisin on ladattavissa vaikka kuinka paljon ilmaisia sovelluksia puhelimeen juuri tätä tarkoitusta varten ja ne ovat useimmat vieläpä helppokäyttöisiäkin. Tästä löydät aiemman kirjoitukseni aiheesta sekä omat suosikkini.

 

Terveellisempi arki - uusi ryhmä Facebookissa!

Tervetuloa jakamaan vinkkejä ja linkkejä, omia tai muiden hyväksi todettuja reseptejä sekä treeniohjeita, joiden avulla meidän kaikkien on helpompi tavoitella sitä terveellisempää arkea ja elämäntyyliä.
Liity nyt

 

Kulautat kaloreita kurkustasi alas nestemäisessä muodossa. Sokeriset virvoitusjuomat ovat yksi ruokateollisuuden eniten lihottavista asioista ja toinen suuri syyllinen on alkoholi. Aivosi eivät pysty ymmärtämään juomien sisältämiä kaloreita eivätkä siis kompensoi niitä niin, että söisit vastaavasti vähemmän ruokaa. Itse asiassa alkoholi saattaa jopa lisätä ruokahalua. Kiinnitäthän huomiota myös kaikkiin niihin hienoakin hienompiin kahvijuomiin, jotka useimmiten ovat varsinaisia kaloripommeja!

Tarkista siis aina tarjolla olevien juomien kalorisisältö. Saatat yllättyä, miten paljon sokeria = kaloreita ”terveellinen vitamiinivetesi” sisältääkään!

Et juo riittävästi vettä. Moni saattaa sekoittaa janosignaalit ja nälkäsignaalit keskenään eivätkä näin ollen saa elimistöönsä riittävästi vettä päivän aikana. Kaikki elintärkeät kehotoiminnot tarvitsevat vettä toimiakseen (mm. Ruoansulatus ja aineenvaihdunta) ja joidenkin tutkimusten mukaan vedenjuonti auttaa säilyttämään maltilliset annoskoot sekä polttamaan enemmän kaloreita päivän aikana.

 

 

Et syö riittävästi rasvaa. Niin kierolta kuin se kuulostaakin, niin sinun on saatava elimistöösi niitä hyviä rasvoja päästäksesi eroon kehosi liikarasvakerroksista. Hyviä rasvoja sisältävät ruoat sulavat elimistössäsi hitaammin kuin vaikkapa hiilihydraattipitoiset ruoat, joten niiden avulla pysyt kylläisenä pidempään. Terveelliset rasvat sisältävät myös omega-3-rasvahappoja, jotka auttavat vähentämään tulehdustiloja ja estävät siten tulehdusten aiheuttamaa painonnousua + ne ovat välttämättömiä terveen ihon, vitamiinien imeytymisen ja kehotoimintojen säätelyn kannalta.

Älä siis turhaan pelkää hyviä, pehmeitä rasvoja, mutta pidä kohtuus kuitenkin mielessäsi.

Nukut liian vähän. Uni on kuin ravintoa aivoille. Hyvä, syvä ja riittävä uni on yksi tärkeimmistä tekijöistä niin psyykkisen kuin fyysisenkin hyvinvointisi kannalta eikä sen merkitystä tulisi unohtaa painoa pudottaessa. Erittäin tiivistetysti unen puute vaikuttaa kehossasi fyysisesti, sekoittaa aineenvaihduntasi ja vaikeuttaa painonpudotusta.

Olet stressaantunut. Stressi todellakin vaikuttaa vyötärölinjoihisi ja saattaa tehdä laihdutusmatkastasi erittäin mäkisen ja töyssyisen. Stressi saa monet ihmiset hakeutumaan ruoan äärelle (mieluiten mahdollisimman rasvaisen ja sokerisen sellaisen), mikä tietenkin johtaa extrakaloreiden saantiin. Ei yhtään hyvä idea siis, mikäli yrität laihduttaa. Stressi myös lisää kortisolihormonin eritystä kehossasi, jonka yksi tehtävistä on lisätä kehon rasvakerroksia, erityisesti juuri tuohon vatsan alueelle. Ja eipäs unohdeta sen vaikutusta uneen: stressaantuneet henkilöt myös nukkuvat yleensä huonosti, jolloin päästään taas palamaan edellä olevaan kohtaan. Stressinhallintakeinot siis käyttöön, mikäli haluat saada tuloksia aikaan!

Olet jumiutunut yhteen liikuntamuotoon. Kehosi kaipaa vaihtelua. Kestävyysliikunta on oleellinen ja tärkeä osa laihduttamista, mutta mukaan olisi syytä lisätä myös lihaskuntoa harjoittavia osioita. Lihaskuntotreenit pitävät lihaksesi aktiivisina, kiihdyttävät aineenvaihduntaa ja auttavat kiinteämmän kehon tavoittelussa. Ja sitähän me kaikki haluamme, eikö?

 

Viimeiseksi vielä yksi erittäin tärkeä pointti: Laihduttamisen ja painonpudottamisen ei ole tarkoitus kestää koko loppuelämää, vaan tärkeämpää olisi löytää sellainen ruokavalio, jota on helppo toteuttaa vaikka sitten sinne hamaan loppuun. Joskus laihduttajien odotukset ja tavoitteet eivät myöskään ole millään mittarilla mitattuina realistisia ja lopputulos ei voi olla muuta kuin katastrofi. Ongelma voi piillä myös liian pitkässä laihdutusprojektissa: Olet näännyttänyt kehoasi jo kuukausia, joten se on mennyt säästöliekille eikä laihtuminen ole enää mahdollista. Pidäthän siis taukoa myös laihduttamisesta, vaikka urakkanasi olisikin isompi määrä pudotettavia kiloja.

Mikäli todella haluat pudottaa painoa ja pitää sen poissa pitkässä juoksussa, ota neuvosta vaari ja yritä löytää itsellesi sellainen terveellisempi ruokavalio sekä elämäntyyli, jota pystyt noudattamaan lopun ikääsi.

 

❤️: Sanna

 

 

P.S. Onko sinulla Instagram-tili? Klikkaa tästä ja lähde seuraamaan minua ❤️
Löydät minut myös Facebookista ja sivulleni pääset tästä 😘

 

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämäkirjoitukset

Miksi pikadieetit ovat ajanhukkaa?
https://lavidafresca.com/miksi-pikadieetit-ovat-ajanhukkaa/

Unohda nämä 8 laihdutusmyyttiä:
https://lavidafresca.com/unohda-nama-8-laihdutusmyyttia/

Älä jätä aamiaista syömättä säästääksesi kaloreita:
https://lavidafresca.com/ala-jata-aamiaista-syomatta-saastaaksesi-kaloreita/

Post A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *