8 vinkkiä parempaan uneen

This blog post is available in the following languages:

 

Kunpa nukahtaminen olisikin yhtä helppoa, kuin silmien sulkeminen! Mikäli kuulut enemmistöön ihmisistä, olet todennäköisesti kärsinyt jonkin asteisista uniongelmista jossain kohtaa elämääsi. On ihan normaalia nukkua levottomasti aina silloin tällöin, mutta pitkään kestävät lyhyet ja huonolaatuiset yöunet eivät ole hyväksi kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta!

Listasin jo aiemmin syitä, miksi meidän kaikkien tulisi nukkua enemmän, ja nyt ajattelin jakaa vinkkejä sen toteuttamiseen käytännössä. Me kaikki olemme yksilöitä ja kehomme toimivat hieman eritavoin, mutta näistä keinoista on ollut minulle itselleni apua!

 

sleep better2

 

Säännölliset nukkuma-ajat. Mikäli menet iltaisin nukkumaan ja heräät joka aamu suunnilleen samaan aikaan (kyllä, myös viikonloppuisin!), sekä keho että mieli tottuvat siihen. Säännöllinen unirytmi auttaa sinua nukahtamaan nopeammin, tekee unestasi syvempää ja helpottaa heräämistä aamuisin.

Harkitse kahdesti ennen kuin nukut päikkärit. Iltapäivään ajoittuvat päiväunet vähentävät unen tarvetta ja merkitystä öisin, joten henkilöiden jotka kokevat nukahtamisen vaikeaksi tai yhtäjaksoiset yöunet (heräilyä monta kertaa yössä) haastaviksi, saattavat löytää syyllisen päiväunista. Mikäli ehdottomasti koet kuitenkin tarvitsevasi päiväunet, pidä ne lyhyinä (alle 20 minuuttia) ja nuku ne ennen klo: 17 iltapäivällä.

Ajoita liikunta sopivaan kohtaan päivää. Liikunnan harrastaminen voi auttaa saavuttamaan paremman unen laadun, ainakin niin kauan, kun se ei tapahdu liian lähellä nukkumaanmenoaikaa. Se lisää energiaa ja saattaa pitää sinua turhaan hereillä, joten suositusten mukaan treenit tulisi saattaa päätökseen viimeistään 3-4 tuntia ennen, kuin suuntaat nukkumaan.

Syö illalla kevyemmin. Jättipihvi ranskalaisilla tai salamipizza extrajuustolla ovat suhteellisen varma resepti unettomuuteen, närästykseen ja unihäiriöihin. Rasvaiset, uppopaistetut ja maustetut ruoat ylikuormittavat ruoansulatusjärjestelmää, mikä puolestaan vaikuttaa negatiivisesti unenlaatuun. Syö päivällinen hyvissä ajoin, useita tunteja ennen nukkumaan menoa ja tarvittaessa vielä pieni hiilari- ja proteiinipainotteinen iltapala.

 

sleep better3

 

Nesteytä fiksusti. Juo riittävästi nesteitä (vesi on ehdottomasti paras vaihtoehto!) pitkin päivää, jotta et herää keskellä yötä janon tunteeseen, mutta rajoita juomista iltaa kohden, jotta vältät turhat yölliset vessareissut. Turhat ylösnousut sängystä saattavat vaikeuttaa uudelleen nukahtamista ja huonontavat yleensä loppuyön unenlaatua.

Vältä alkoholia. Edelliseen kohtaan liittyen, pieni yömyssy saattaa tuntua hyvältä idealta sen rentouttavan vaikutuksen vuoksi, mutta samoin tein, kun tämä hetken huuma ja rentoutunut olo lakkaavat, alkoholi alkaa vaikuttaa negatiivisesti unenlaatuun. Veressä oleva alkoholi saa sinut heräämään useamman kerran yön aikana (et välttämättä muista näitä itse) ja unenlaatu heikkenee. Mitä enemmän juot, sitä huonompi laatuista unesi tulee todellisuudessa olemaan, vaikket sitä välttämättä itse huomaa!

Sano ei kofeiinille ja nikotiinille. Kuten kaikki varmasti tietävät, niin kofeiini on stimulantti, joka pitää tehokkaasti hereillä ja valppaana, ja nikotiinilla on samanlaisia vaikutuksia. Saavuttaaksesi mahdollisimman hyvät yöunet, sinun tulisi pysyä erossa kofeiinista (ja sitähän löytyy siis kahvin lisäksi myös esimerkiksi teestä, suklaasta, cola-juomista ja joistain kipulääkkeistä!) neljästä kuuteen tuntia ennen untenmaille painumista.

Makuuhuoneella on merkitystä. Viimeiseksi, mutta vähintäänkin yhtä merkitykselliseksi kohdaksi haluaisin nostaa makuuhuoneen. Hiljainen, pimeä ja viileä ympäristö antaa parhaat mahdollisuudet hyville yöunille. Pidä myös huolta, että sänkysi on mukava (ei ole yhtä ainoaa oikeaa sänkyä jokaiselle, sillä jokaisen paino, fyysiset rajoitukset ja mieltymykset ovat yksilöllisiä ja merkkaavat tässä kohdin paljon!) ja tyynyt hyvät (ideaalitilanteessa tyynysi tulisi olla sen korkuinen, että se nostaa päätä ja niskaa juuri sen verran, että selkäranka pysyy suorana.). Puhelimesi, iPadin ja tv:n näytöt säteilevät aivoja aktivoivaa sinistä valoa, joten muistathan sulkea ne riittävän ajoissa ennen nukkumaan menoa.

 

❤️: Sanna

 

sleep better1

 

 

P.S. Onko sinulla Instagram-tili? Klikkaa tästä ja lähde seuraamaan minua ❤️
Löydät minut myös Facebookista ja sivulleni pääset tästä ?

1 Comment

Post A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *