7 syytä, miksi saatat tuntea olosi nälkäiseksi heti syömisen jälkeen

This blog post is available in the following languages:

 

Tunnetko olosi nälkäiseksi heti ruokailun jälkeen? Laskit aterimet siis vasta käsistäsi ja mietit, että pitäisikö jotain ehkä syödä vielä lisää. Et ole tämän fiiliksen kanssa todellakaan yksin ja ehei, näläntunteen aiheuttaja ei todennäköisimmin ole liian pieni annoskoko, vaan syyllinen löytyy luultavasti ruokavaliostasi tai elämäntavoistasi. Mikä siis on vain hyvä asia, sillä niihin sinä voit itse vaikuttaa ja muokata, mikäli vain haluat.

Tosiasiahan on, että mm. tietynlainen lääkitys saattaa aiheuttaa ruokahalun lisääntymistä sivuoireena, mutta jätetään ne nyt tässä kohtaa pois lakuista. Se nälkä josta nyt puhun, on yleensä itseaiheutettua ja voit helposti päästä siitä eroon. Listasin tähän mahdollisia selityksiä tuolle ärsyttävälle ja turhauttavalle näläntunteelle, jotta myös sinä voit tehdä pientä hienosäätöä ja sanoa nälälle heipat!

 

 

Ateriasi ovat liian vähäproteiinisia. Proteiinilla on suuri merkitys ruokahalun säätelyssä sekä nälkähormonien tasapainottajana. Ja vaikka söisitkin suositellut viisi kertaa päivässä, mutta ateriasi koostuvat lähinnä leivästä, pastasta tai salaateista/ kasviksista, nuo hormonit lähettävät aivoillesi viestin suunnata pikimmiten keittiöön. Niin yksinkertaista, mutta merkityksellistä!

Ateriasi koostuvat vääränlaisista hiilihydraateista. Edelliseen kohtaan liittyen, syy loppumattomaan näläntunteeseen saattaa piillä ns. huonoissa hiilareissa. Höttöhiilareiksikin kutsutut heikompilaatuiset hiilihydraatit ovat yleensä tosi käsiteltyjä eikä niistä löydy kuituja nimeksikään, puhumattakaan vitamiineista tai mineraaleista, ja tästä syystä kehosi pystyy ne käsittelemään ennätysnopeassa ajassa. Mikä siis yksinkertaisesti tarkoittaa sitä, etteivät ne saa aikaa juuri lainkaan kylläisyyden tunnetta, mutta aiheuttavat kyllä verensokeriarvojen vaihtelua.

Muistathan myös, että hiilarit eivät ole vihollisia vaan meistä jokaisen tulisi niitä sisällyttää ruokavalioonsa! Unohda siis kaikki kuiduton ja ravinneköyhä valkoinen pasta ja leivät, karkit, virvoitusjuomat sekä leivonnaiset, ja valitse lautasellesi täysjyvätuotteita, kuten kasviksia ja hedelmiä, palkokasveja sekä täysjyväviljatuotteita.

 

Terveellisempi arki - uusi ryhmä Facebookissa!

Tervetuloa jakamaan vinkkejä ja linkkejä, omia tai muiden hyväksi todettuja reseptejä sekä treeniohjeita, joiden avulla meidän kaikkien on helpompi tavoitella sitä terveellisempää arkea ja elämäntyyliä.
Liity nyt

 

Et syö riittävästi rasvaa. Ja nyt puhun siis hyvälaatuisista pehmeistä rasvoista enkä niistä, joita saat syömällä sipsejä, ranskiksia, perussuklaita tai leivonnaisia. Tiedän, että rasvasta ja sen syömisestä on tullut jonkinlainen mörkö viime vuosien aikana, mutta tosiasia on, että se hidastaa ruoansulatusta ja lisää kylläisyydentunnetta sääteleviä hormoneita. Pidä huolta, että lautaseltasi löytyy aina hyviä rasvanlähteitä, kuten pähkinöitä, siemeniä, avokadoa, öljyjä, munia tai vaikkapa rasvaisempaa jogurttia ja olen varma, ettei näläntunnetta tarvitse kokea heti aterian jälkeen!

Et juo riittävästi vettä. Useat ihmiset sekoittavat keskenään nälän- ja janontunteen, ja suuntaavat samoin tein kohti jääkaappia, vaikka keho yrittääkin todellisuudessa lähettää viestejä nestevajeesta. Juo siis vettä tasaisesti pitkin päivää ja aina ennen kuin nappaat suuhusi ”nälkäisenä” jotain välipalaa. Odota tämän jälkeen viitisen minuuttia ja kysy itseltäsi, että oletko todellakin nälkäinen ja sen voikkarin tai suklaakeksin tarpeessa. Niinpä, niin minä vähän ajattelinkin!

 

 

Et nuku riittävästi. Aivot tai immuunipuolustusjärjestelmä eivät kykene toimimaan täysillä, mikäli kärsit univajeesta, mutta eipä siinä vielä kaikki. Väsyneenä sinusta tulee myös nälkäinen, mikäli väsymystila jatkuu riittävän pitkään. Univaje aiheuttaa vaihtelua nälkähormonin tuotannossa ja saattaa työntää sinua ihan huomaamattasi kohti kaikki sokerisia ja nopeasti syötäviä välipaloja sekä ei-niin-terveellisiä pikaruokia.

Olet stressaantunut. Rankka viikko töissä? Ahdistuneisuus ja stressi ovat kaksi yleisintä syytä, miksi ihmiset syövät, vaikka eivät olisikaan todellisuudessa nälkäisiä. Ja tämä tapahtuu siis joko tiedostaen (Olen ansainnut tämän!) tai tiedostamatta (hormonit saavat aikaan näläntunteen). Stressi nostaa kortisonitasoja, hormonia, jonka on todistettu lisäävän näläntunnetta sekä ruokahimoja, saaden sinut hapuilemaan kohti kaikkea sokerista, rasvaista tai suolaista näköpiirissäsi.

Ennen kuin siis suuntaat keittiöön, kokeile rentoutua esimerkiksi meditoiden, hengitysharjoituksia tehden, joogaten, kevyen treenin avulla tai hyppää vaikka vaahtokylpyyn. Tee juuri sitä, minkä tiedät sinua rentouttavan. Tutkimukset ovat osoittaneet, että säännöllisesti tehtyinä rentoutusharjoitukset vähentävät turhan syömisen tarvetta, silloin kun sen aiheuttaja on stressi.

Käytät liian paljon tai usein alkoholia. Kaikki me varmasti tiedostamme faktan, ettei alkoholia voi hyvällä tahdollakaan luokitella terveystuotteeksi, sillä käytännössä se on ainoastaan turhia kaloreita ja vaikuttaa moneen kehotoimintoon negatiivisesti. Mutta tiesitkö, että se myös vähentää kylläisyyshormonien tuotantoa, mikä siis tarkoittaa, että tuo ilojuoma saattaa huijata aivojasi luulemaan, että olet nälkäinen? Niinpä, mietipä sitä!

 

❤️: Sanna

 

 

P.S. Onko sinulla Instagram-tili? Klikkaa tästä ja lähde seuraamaan minua ❤️
Löydät minut myös Facebookista ja sivulleni pääset tästä ?

 

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämäkirjoitukset

Näin parannat vastustuskykyäsi luonnollisesti:
https://lavidafresca.com/nain-parannat-vastustuskykyasi-luonnollisesti/

Oletko stressaantunut? Karsi nämä ruoka-aineet pois ruokavaliostasi voidaksesi paremmin:
https://lavidafresca.com/oletko-stressaantunut-karsi-nama-ruoka-aineet-pois-ruokavaliostasi-voidaksesi-paremmin/

Rautapitoisten ruokien Top 6:
https://lavidafresca.com/rautapitoisten-ruokien-top-6/

Post A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *