5 vinkkiä terveellisempään lomanviettoon

This blog post is available in the following languages:

Huomasitkin jo ehkä Instagramin puolella, että me oltiin viettämässä pääsiäistä Almeriassa. Pääsiäisbreikki tuli kyllä niin sopivaan saumaan, sillä oltiin juuri muutettu Nerjasta Majadahondaan, Madridiin, ja kaikki enemmän ja vähemmän loman tarpeessa. Lomalle lähdettiin ilman sen suurempia suunnitelmia ja mentiin fiiliksen (ja ehkä vähän tuon juniorinkin 😉 ) mukaan.

Majoituimme Barceló Cabo de Gata-hotellissa, joka sijaitsee hieman Almerian keskustan ulkopuolella (noin 15 minuuttia autolla), mikä oli oikeastaan tosi hyvä ratkaisu, sillä lähes kaikki ravintolat, kahvilat ja kaupat oli sulkeneet ovensa pyhien ajaksi. Mutta Almerian keskusta näytti oikein kivalta ja herttaiselta, mitä sitä nyt ehdittiin nähdä, kun käytiin kiertelemässä yhtenä iltapäivänä.

Hotellialueelta löytyi oikeastaan kaikki, mitä me osattiin kaivata ja paljon enemmän: kuntosali, sekä sisä- että ulkouima-altaat, spa-osasto, golf-kenttä ihan kulman takaa, ravintoloita, kahvila sekä järjestettyä ohjelmaa niin lapsille kuin aikuisillekin. Ohjattu venyttely tai Tai Chi-tunti olisi voineet olla hauska kokemus, mutta päätin kuitenkin tällä kertaa pysytellä uima-altaan tuntumassa.

Moni teistä on kysynyt, että miten me pystytään noudattamaan terveellisiä tai edes terveellisempiä (itse kun en usko mihinkään ehdottomuuteen ja aina välillä on hyvä hieman höllätä) elintapoja reissussa, joten listasin viisi omaa suosikkivinkkiäni. Näitä noudattamalla sinun ei tarvitse vältellä omaa peilikuvaasi, kun on aika palata lomalta kotiin.

Muista hyvä nesteytys. Vesi on sinun paras ystäväsi! Matkustus, alkoholin nauttiminen ja auringossa oleilu pidemmän aikaa, kuin mihin kehosi on normaalisti tottunut, voivat aiheuttaa kehon kuivumista nopeammin kuin huomaatkaan. Lisäbonuksena riittävä nesteytys auttaa kehoasi erottamaan janon tunteen nälästä, etkä tule syöneeksi turhaan ”vahingossa”!

Pysy liikkeessä. Lyhyesti sanottuna liikkuminen auttaa sinua voimaan kokonaisvaltaisesti paremmin, helpottaa ruoansulatusta, tasoittaa kaikkia loman aikana syömiäsi herkkuja (niistä saatua energiaa ja kaloreita) ja auttaa nukkumaan paremmin ja parantaa unenlaatua. Treenin tai liikunnan ei tarvitse kestää tunteja (eikä sen tarvitse edes tapahtua kuntosalilla, kiskaise vaan lenkkarit jalkaan ja unohda taksit!) eikä sen tarvitse olla edes jokapäiväistä, pääasia on, että saat aineenvaihdunnan liikkeelle!

Kierrä hotellin buffet-ravintolat kaukaa. Uuteen paikkaan tutustuminen tarkoittaa ainakin itselleni myös uusien ja eksoottisten ruokien ja makujen kokeilua, joten en missään nimessä kehota sinua unohtamaan ulkona syömistä. Mutta… Hotellien buffat (poikkeuksia toki on!) eivät tarjoa yleensä erityisen laadukkaita ja eksoottisia, uusia makuelämyksiä, vaan päädyt todennäköisesti ainoastaan ahtamaan itsesi täpötäyteen keskinkertaista sapuskaa. Ja vieläpä huomattavasti enemmän, kuin olisi edes tarvis. Käytä ennemmin esimerkiksi TripAdvisoria ja löydät helposti parhaat ravintolat ja kahvilat (muista katsoa arvostelut ja kuvat!) lähellä sinua.

Älä syö ulkona päivän jokaista ateriaa. Mikäli haluat kotiin palatessasi tuntea olosi hyväksi omassa vartalossasi, sinun kannattaa yrittää noudattaa mahdollisimman pitkälle omaa, normaalia ruokavaliotasi. Vaikka sinulla ei olisi mahdollisuutta käyttää jääkaappia tai valmistaa ruokaa, löytyy tänä päivänä ihan lähikaupoista terveellisiä, tasapainoisia ja parempia ateriaraaka-aineita tai jopa valmiita annoksia, joista saat koostettua itsellesi aterian. Salaatti ei välttämättä kuulosta juuri sillä hetkellä yhtä houkuttelevalta kuin juustohamppari ranskalaisilla, mutta kiität itseäsi myöhemmin!

Jos minun pitäisi antaa joku nyrkkisääntö, miten syödä lomalla, sanoisin, että noudata 2/3-ohjetta ja pyri syömään ainakin viisi annosta hedelmiä ja kasviksia päivän aikana. Tämä ohje tarkoittaa käytännössä sitä, että sinun tulee pyrkiä syömään kaksi ateriaa päivän kolmesta ateriasta saman (terveellisen)periaatteen mukaan, kuin söisit kotonakin, ja se yksi jäljelle jäävä ateria olkoon sitä herkuttelua ja uusien, paikallisten ruokalajien kokeilua. Syö sillä aterialla juuri sitä, mitä eniten himoitset, olethan lomalla. Kasvikset ja hedelmät puolestaan ovat kuiturikkaita, pitävät vatsan toiminnan kunnossa, ja tarjoavat sinulle hyödyllisiä antioksidantteja sekä vitamiineja, jotka pitävät huolen siitä, ettet sairastu lomallasi.

Nuku riittävästi ja rentoudu. Ei ole mitään syytä aikatauluttaa ja juosta edestakaisin koko lomaa. Sekä mielesi että kehosi tarvitsevat sitä täydellistä rentoutumista (kun rentoudut, tapahtuu kehossasi kemiallisia reaktioita, jotka vaikuttavat positiivisesti sekä mieleesi että kehoosi), mikä edesauttaa kokonaisvaltaista hyvinvointiasi. Riittävä unensaanti auttaa vastustuskykyäsi pysymään vahvana ja edesauttaa koko kehon palautumista, joten miksi et ottaisi aamua ihan rauhassa tai osallistuisi vaikka venyttelytunnille iltapäivällä?

Unohtuikohan jotain? Millä keinoin sinä onnistut pitämään terveellisiä elintapoja yllä lomaillessasi?

❤️: Sanna

P.S. Onko sinulla Instagram-tili? Klikkaa tästä ja lähde seuraamaan minua ❤️
Löydät minut myös Facebookista ja sivulleni pääset tästä ?

Post A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *